Followers

Thursday, May 20, 2010

Pokok Jarum Mas

Pernah tengok pokok jarum mas.......hah! kat bawah nie ler.......semalam ada sorang pegawai bw naik atas seikat pokok jarum mas nie...ntah mana dia dapat agaknyer...so, aku pun gatal2 tangan ler gi simpan.....ada lagi dlm drawer aku nie hah!................


Citer pasal jarum mas nie....aku lupa tahun berapa tapi yang pasti time tu we'll masih sekolah rendah kot....dalam darjah 4 or 5 gitewwww..........time tu tengah femes orang cari jarum mas nie nak buat ubat kan....

So...kami nie tiga beradik......kemain gigih ko tiap2 hari balik dari sekolah....campak beg...ngan tak sempat makannyer.......berdessup kayuh basikal gi sekolah balik.....lalu pintu belakang........he he he...buat apa....pi cari pokok jarum mas nie..........tp time tu bukan kami 3 beradik jer pun...ada ler lagi 2 - 3 yang join cari pokok jarum mas kat tengah padang sekolah..........

Korang bayangkan lah.......tengah2 panas tu...matahari tegak atas kepala........bebudak dok terbongkok2 siap merangkak kat tengah padang semata nak cari pokok jarum mas.....aku pun lebih kurang camtu gark ler...time tu tak heran pun kalau berpanas nie...tak heran pun kulit rentung kena bakar matahari........yang penting time tu dapat cari pokok jarum mas nie bebanyak.......bila di fikir2 kan balik.......alahai, naif nyer aku time tu........ha ha ha ha

Tp.....apa yang aku ingat sampai sekarang........aku pernah jumpa pokok jarum mas nie tinggi nyer paras pinggang aku....ada 3 cabang.......tu ler yang paling tingi pernah we'll jumpa...orang lain xde jumpa dah pokok jarum mas tinggi camtu...paling tinggi pun paras2 buku lali jer kot.........aku jumpa kat taman depan kelas aku...kat tepi kolam....gitew ler lebih kurang........perghh.......time tu meriak kemain tak hengat.........dalam hati dok fikir...sure leh jual mahal nie...leh dapat duit bebanyak...yelah, salah satu tujuan we'll gi berpanas tengah padang kumpul pokok jarum mas nie kengkonon nanti ada orang datang beli ler kan.......padahal...sampai ke sudah...nan adooooooo.......ha ha ha....kelakar jerrrrrrrrr.....

Kegunaan Pokok Jarum Mas yang dapat aku google :

"Khasiatnya untuk perubatan telah diketahu turun temurun, menurut satu cerita jarum mas mula digunakan untuk mengembalikan kecergasan seleoas bersalin selepas melihat kucing yang baru melahirkan anak selalunya akan mencari dan mengunyah rumput ini. cara digunakan ialah satu atau dua batang rumput jarum mas yang dikeringkan direbus hingga mendidih dan diminum airnya dua kali sehari. pastikan tidak terlalu banyak tumbuhan ini dimasukkan kedalam rebusan kerana pengmbilan berlebihan boleh menimbulkan kesan sampingan seperti mual dan loya.Selain dari mengembalikan kesihatan rahim dan sistem reproduktif ia juga dapat mengubat penyakit keputihan dan menghilankan sakit urat dan sengal badan dengan penyediaany yang sama."

7 comments:

♥♥♥ سواي @ ماما ايمان شاهيراه ♥♥♥ said...

zanaaaaaaaaa dulu2 masa kecik2 aku rajin ikut mak aku cari jarum emas ni..masa tu mahal ooo sekila tah bape puluh x hengat..... syok2...

♥♥♥ سواي @ ماما ايمان شاهيراه ♥♥♥ said...

sekila = sekilo

rasp said...

kecik2 dah pandai nak cari extra income hehehehe...
tapi tul la sis, zaman2 kita berskolah dulu...
tak kisah pun berpanas hujan kan..
those were the days!

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

hahaha, sama la kite cik zana ooii..
tingat zaman tgh femes psl cite jarum mas ni..
huhuh, terhendap2 tgh panas.. nk blh ke seikat tu demam..jual kat org tue, bleh $$, hihihi.. ntah la, skrg syp je plak..

Anonymous said...

salaam..

Zana..dgn kak.lin lah...coz mak akak kan meniaga kat kantin sekolah rendah tue dulu...uhuhu..

kenangan mmg indah...

Alyn ahmad.

zul zaragon said...

mana nk dpt ek daun ni??

zul zaragon said...

salam..

mana sng nk dapat daun ni ek??