Followers

Tuesday, July 13, 2010

Jangkitan Kuman di paru-paru (pneumonia)


Sistem pernafasan manusia terbahagi kepada bahagian atas dan bahagian bawah. Bahagian bawah terletak di dalam dada dan terdiri daripada saluran pernafasan dan pundi-pundi udara (air sacs). Jangkitan kuman di paru-paru boleh melibatkan saluran pernafasan (bronchitis) dan pundi-pundi udara (pneumonia).

Secara amnya, jangkitan kuman di tisu paru-paru dikenali sebagai pneumonia. Ia adalah jangkitan kuman yang biasa di kalangan kanak-kanak kecil dan orang-orang tua. Ia disebabkan oleh virus atau bakteria. Kadangkala ia juga disebabkan oleh jangkitan awal pada sistem pernafasan di bahagian atas (batuk dan selsema) yang merebak ke bahagian bawah sistem pernafasan. Jangkitan kuman ini boleh melibatkan keadaan yang tidak serius hinggalah kepada keadaan yang membahayakan nyawa.

Tanda-tanda dan gejala

Ini bergantung kepada sebab, umur dan penyakit-penyakit yang berkaitan dengan seseorang kanak-kanak itu. Secara amnya, kanak-kanak akan mengalami :

* Demam panas
* Batuk dengan atau tanpa kahak
* Sakit dada
* Tiada selera makan, tidak mahu makan
* Rasa tidak sihat, sering merengek
* Pernafasan laju atau susah bernafas
* Muntah atau cirit-birit

Adakah jangkitan kuman paru-paru ini serius?
Jangkitan kuman paru-paru boleh menjadi sangat serius dalam masa yang singkat terutamanya di kalangan kanak-kanak kecil.
Kanak-kanak boleh mengalami kekurangan air (dehidrasi) atau kekurangan oksigen. Kanak-kanak yang mengalami tanda-tanda berikut perlu dimasukkan ke hospital:

* Pernafasan laju
* Sukar untuk bernafas
* Bibir menjadi biru
* Batuk berdarah
* Tidak boleh makan atau minum atau tidak kencing

Apakah rawatan untuk jangkitan di paru-paru?
Jenis rawatan bergantung kepada tahap jangkitan.
Kebanyakannya adalah tidak serius dan disebabkan oleh virus, oleh itu sistem pertahanan badan memainkan peranan utama untuk melawan penyakit ini. Apabila jangkitan kuman ini disebabkan oleh bakteria, antibiotik akan diberi oleh doktor.
Untuk jangkitan yang tidak serius, ubat boleh diberi dalam bentuk pil.
Anda Boleh mencuba rawatan ini dirumah:

* Paracetamol
* Rehat yang secukupnya
* Minum air yang banyak

Sekiranya jangkitan menjadi lebih serius ubat akan diberikan melalui suntikan.
Jika jangkitan kuman di paru-paru ini berlarutan atau menjadi kritikal, anak anda perlu dimasukkan ke hospital untuk mendapatkan oksigen, antibiotik dan sokongan perubatan yang lain.

Apakah langkah-langkah yang boleh diambil untuk mengelakkan jangkitan kuman ini?
Mengekalkan amalan cara hidup sihat. Amalan kebersihan diri dan persekitaran yang baik. Teruskan penyusuan susu ibu. Mengambil immunisasi boleh mencegah jangkitan kuman di paru-paru. Contohnya:

* Vaksin batuk kokol (pertussis) dan demam campak (measles) - wajib untuk semua kanak-kanak di bawah Program Immunisasi Kanak-Kanak Negara (National Childhood Immunization Programme)
* Vaksin influenza (untuk kanak-kanak tertentu yang berisiko tinggi contohnya masalah pernafasan yang kronik, penyakit jantung dan masalah kurang pertahanan badan)
* Vaksin pneumococcal (juga untuk kanak-kanak yang berisiko tinggi contohnya kanak-kanak yang tiada limpa, sakit buah pinggang yang kronik dan kanak-kanak yang menerima rawatan yang melemahkan sistem pertahanan badan)

7 comments:

mommyYen said...

hai zana
anak my fren pun ada sakit ni hari tu,risau jugak saya bila dpt tahu dia sakit..

rasp said...

emerald my doter tu kena nie gak masa kecik2 dulu...
syukur dah dewasa nie, dah pulih...
vaksin pneumococcal tu mahal kan sis....
tapi, utk kesihatan anak mmg amik gak le...

☆ lieya latif ☆ said...

bahaye kan zana....takut lak bace pasal sakit nie....moga-moga kite sekeluarga semua terhindar laaa dari bencana penyakit nie.....batrice lak moga terus sembuh n tak kene macam ari tu lagi...terbayang2 video die tu .....takut aku wei...

LyNn HaMzAh said...

skrg nie dah ada vaksin utk kuatkan imunisasi anak2 daripada dijangkiti penyakit nie...mcm batrice tu rasanyer elok utk amek la zana...kesian kak lynn tgk dia duk kat hospital hari tu...

Nana said...

bagus info ni tq zana

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

batrice tak pernah amik Vaksin pneumococcal ke? actually memang jarang org tahu pasal vaksin ni...ayu tau pun masa doc/paed aleesya + ayyunie yg syorkan suruh amik....so budak2 tu since baby lagi dah amik vaksin tu...

rasanya vaksin tu batrice boleh amik lagi kot..

yong ibu chem said...

ni penyakit yg paling byk menyerang anak2, zana.

ada vaksin utk penyakit ni. biasa amik time baby2 dulu. tp klu tak silap, kat gov spital, mmg tak provide vaksin ni.skng tak tahu la.