Followers

Saturday, July 31, 2010

Siput Gonggong

lama dah aku nak up entry nie.........tp asyik lupa nak transfer gambar2 nie dari lil pinky aku tu jerrr.........tu sebab asyik bertangguh2..........tp takpe....biar lambat........asalkan keluar gark entry nya..........


Korang pernah makan siput gonggong nie ker? nie ler 1st time aku makan...........tu pun coz' terjumpa time makan kat restoran kat kota tinggi nun............

Memula tu mmg aku tak tahu ada siput nie dlm menu diaorang............tp tengah2 makan.........pusing kiri pusing kanan.........pakat sumer meja ada order siput nie.........aku pun teruja arr dlm hati........dok tertanya2...apa ke benda nye lah siput yang diaorang makan nie..........pakat sumer order........sedap sangat2 kerr.........dari rupa bentuk cam siput B**i ler plak..........tp takkan lerrr...........


so.........time laling hubby aku nak gi bayar tu............aku tanya ler owner restoran tu apa ke benda siput yang sumer meja order tu...........baru ler aku tahu nama siput tu SIPUT NGONGGONG.........1st time wei aku dengar.............pakcik tu kasi aku rasa 3-4 ekor..............sedap ler plak...........rasa dia cam sotong sikit........liat2........sedap.........


so apa lagi...........aku minta ler pakcik tu bungkuskan aku utk rm2 punya.............dpt ler dlm 10 - 15 ekor dlm plastik tu...byk gark lerkan...............


Cara makan dia payah sikit...........ko kena tarik keluar isi nyer....dia ada ala2 cam kaki kot.....untung ler kalau kaki tu keluar.........senang nak tarik..........kot dpt yg tersembunyi...nak korek guna tangan mmg tak dpt ler kan.............so, nak senang...cungkil ngan garfu or pencungkil gigi tu...........tarik keluar.............pastu baru ler makan............maybe kalau makan cicah ngan sos or any sambal...lagi ler sedap..........


gitewww ler rupa bentuk sebenarnya after di tarik keluar...........memula tu aku cam was2 gak ler nak telan............benda baru kan..........tp bila dah rasa sekor.........sedap ler plak............pastu, berekor2 masuk mulut........

So for those yang gi kota tinggi tu..........if nak lunch..........boleh ler datang ke gerai nie.........aku takde gambar ler............tp gerai nyer tu..........berhadapan ngan KIP MART............bersebelahan ngan ESSO.....simpang nak masuk ke ESSO depan KIP MART tu........ada lorong belah kiri....masuk situ..........dari jalan besar tu dah nampak dah..........betul2 depan bangunan pejabat jabatan saliran kota tinggi.........tak sure ler kalau ahad buka ke tak.........tp time aku pergi tu........hari sabtu...........try ler........mmg sedap lauk pauk kat situ..........and sumer adalah seafood.............ada ketam, udang, sotong, ikan, pelbagai siput..........and yang special ada BELANGKAS jugak............so...try ler.....aku recommend 100%............and harga adalah berpatutan.

11 comments:

ieda said...

uish kalau kena ke akak nieh .. mau tgk x makan .. huhuhu

tapi biler dgr citer camnie .. cam sedap jerk .. sbb kalau liat2 cam sotong ok lah kannn .. tgk ruper tuhh cam semacam jerk .. cam siput "B" lahh kannn hehehhe

Emy Omar said...

zana..
first time akak dengar siput macam tu..betul la zana nampak macam sipuk B*** tapi apa ada pada rupakan..yang penting rasanya sedap..tapi kan zana,suami akak kata dia penah makan..memang betul la siput tu nak makan kena cungkil utk tarik keluar isinya..suami akak kan umah mak dia tepi pantai sure la penah jumpe segala spesis hidupan laut ni hihihi

LyNn HaMzAh said...

warung tmpt zana makan tu memang popular...kalau kak lynn datang kota tinggi, kawan2 sure bawa ke warung tu...tp kak lynn x pernah cuba nak makan ciput n belangkas tu...belum ada keinginan lagi...

p/s: sebenarnyer tak berani nak cuba...wakakaka...

Sham Ummi Echa said...

eh ni pestime aku dgr siput gonggong tu.. bak kata ko..kalo x tau mmg ngeri je nk makan kan..

Mamamya said...

zana makan kat Restoran hj.daud ker?? sbb akak penah makan siput gonggong ni kat sana jer... en.suami ler yg ajar makan...akak masa mula2 tu mcm zana juga la..was2 jer nak makan....
tp bila dah rasa sekor..ehh..sedap lah pulak...
tp jarang nak dapat menu ni...kdg2 jer ada...
akak penah tanya dgn pekerja kat situ kat mana dia org beli siput ni...dia kata kat kipmart...tp mmg jarang dapat....
aritu akak pi Smart kat johor tu..ada jumpa siput gonggong nie...tp dah siap keluarkan dr cengkerang dia....
akak x beli sbb mcm x fresh pulak kan....

intanz said...

owh.. situ mmg glemer zana.. akak mmg makan belangkas kat situ.. tp die kul 11 da abeh da belangkas nya.. mmg sgt sedap makanan kat situ.. i likeee

KSWSK said...

wa pasan kay restoran seafood cina mmg byk org mkn siput ni..dorang kata rasa dia lemak2..

liwaniel said...

first time dgr siput ni..sedap eh

@xiM said...

ingatkan siput tu tak leh makan..baru first time taw boleh makan rupanya..thanks for sharing info!!

Nana said...

kita suka mkn menda2 pelik mcm ni tingin nk makan mentarang, belangkas..

rasp said...

kalo kena tarik kuar gitu...
cam tak tertelan lah plak...
cam kalo siput sedut tu...
dah tak nampak ghupa dia...
so senang skit nak telan :D
fear factor gitu hehehehe