Followers

Tuesday, March 8, 2011

Cuti-Cuti Di Bandung : Check In @ Hotel Serena

ok lerr............coz' ramai sangat teruja ngan entry nie kan...so, aku update ler yerk..ingat nak bertangguh2 lagi..coz' aku rasa malas ler lately...tp demi korang.....gigih kan diri gark ler nie kan.  So, enjoy k

Perancangan yang tak di rancang....serius....time tu AA buat promosi...kalau tak silap aku around bulan 10 last year kot. Pastu aku memekak kat FB tanya sapa-sapa nak join pergi Bandung...yelah..nak pergi ngan my laling hubby and Batrice rasa cam...hurm...tempat2 macam tu tak sesuai kot......coz' nak shopping kan....nak2 si Batrice kalau tempat2 panas sikit...mula ler dia buat peel...baik2 aku ada mood nak bershopping, terus tak jadi nanti......tu yang ajak kengkawan mana yang nak pergi tu.....jadi mak dara kejap...he he he...so....2 orang yg respond confirm nak pergi...dan akhirnya.....kami pun pergi bertiga ke Bandung.  Aku, Yong and Sue.


Tiga-tiga buta Bandung coz' tak pernah jejak kaki ke sini........tp alhamdulillah, berkat info dari kawan-kawan yang pernah pergi sana especially Kak Mimi and Nurul .......maka dengan penuh confident nyer kami bercuti ke sana selama 4 hari mulai 1 - 4 Mac yang lepas....amacam......bravo tak kami? terjah jer weeeeiiiii ...ha ha ha


So. coz' aku sorang2 jer dari Johor.......maka, on that day (1 Mac) aku naik bas and turun kat Seremban.  From Seremban, aku tumpang Yong ke LCCT while Sue ambil teksi ke LCCT.  Flight kami pukul 3.30 pm from Malaysia and tiba di Bandung around 4.30 pm waktu Indonesia.


Alhamdulillah....time we'll sampai tu.......tak ramai yang tiba di Bandung....maybe coz' we'll pergi time hari tak cuti kan......tu yang tak perlu dah beratur pepanjang cam sesetengah tu sampai beratur dekat 2 jam semata nak lepas imigresen....tp yang tak best nyer kat sini...dia org buat sport check guna anjing ler....hu hu hu ...gerun jer tengok anjing tu lalu sebelah kita sambil dok hidu2...kalau kecik comel takpe ler jugak..nie dah sama besar ngan aku kalau aku merangkak sama dengan dia...........


Lepas settle sumer urusan di airport Bandung...and our supir pun dah selamat bersama kami...terus pergi ke hotel.  Btw...we'll stay hotel biasa2 ajer pun.........Hotel Serena at Jalan Kebun Kawong. Berhadapan dengan Station Keretapi Bandung......tp jalan nak masuk ke dlm nie agak scary gark ler..coz' dia masuk ke dalam sikit........tp takpe....yang penting murah..WIFI pun ada.....so, rate hotel nie ialah Rp 368,000.00 for deluxe room.  Ambil 1 bilik jer pun..share 3 orang.......bukan nak apa pun kan...just untuk tido jer malam ........so, rasanya tak perlu nak bilik yang besar-besar and mahal-mahal...leh save Rp untuk shopping lagi...ha ha ha




22 comments:

LyNn HaMzAh said...

tu baru citer hari pertama...
kak lynn pun kalau gie jalan-jalan suka stay kat hotel biasa2 jer...
sebab boleh save sket...
duit nak larikan kat shopping...
hehehehe...

♥Azie♥ said...

best wei.teringgin nak g

Cik Wanie Ghani said...

ok dah baca,
next entry pls,
(punya semangat nak baca nie)

my name is Yana said...

hehe..next...kesian ko ek kena up story utk kita...habis nk wat camane...tk nah gi

˙·٠•●♥ Cik Puan Mimi ♥●•٠·˙ said...

alhamdulillh dah selamat ko pergi dan balik dari bandung.

nasib ko baik sebab kat imegresen tu kejap, kami masa pergi dulu mmg lama giler, sebab masa tu 1st time kena scan ibu jari dan tapak tangan. mmg lama giler..

akak pun tak pernah duduk hotel serena ni.. tengok harga macam ok.. yang penting ada wifi kan..

Hirda Ibrahim said...

time kami pi last yr x de le pulak imigresen tu check guna anjing.

can't wait for next entry....

sw33tdarling said...

wahh murah gak yerr bilik tuu... around RM100+ je laa kan...?

atty's said...

seronok nak baca..mana tau ada rezeki kty nanti..leh dpt info ..dr entry nie.

Mamamya said...

wahhh...mesti lps ni b'deret2 lagi n3 pasal shopping kat bandung kan...

erkkk..apasal akak x perasan zanna ada tanya sapa nak join ke bandung yerk..??? klu x blh join....(uikss..x sedor anak kecik2 ni sapa nak jaga???)

*∽ IZAN ∽* said...

wah update lagi banyak2 yekk.. kitaorg pun bercadang nak ke bandung lan 7 bi. leh jadi reference hehe

Cik Nurul Pinky said...

ooohh ye ke guna anjing?? selama nurul pergi belum penah lagi ada anjing tunggu kat belah tepi..tapi beratur panjang gaklah bab scan jari..

Kalau g mana-mana travel kak memang akan duk hotel budget sebab just nak tidur je pun kan..

Achiq said...

Wah tak sabar nk gi shopping kat Bandung bulan Mei nanti. U pergi terjah gitu aje or amik pakej mana? Boleh share skit, buat panduan...

Jasfyra said...

i want more..i want more...hihi
ok pe dok otel murah.cm ko ckp leh spend duit soping2..hehe

♥♥♥ سواي @ ماما ايمان شاهيراه ♥♥♥ said...

haahkan..aku ngeri je angjing tu hidu2 kite..hahaha nasib baik dia laju je ke blkg... cepat la tulis zana..aku plak yg x sabo2 nak baca nih... hahaha

aku dah emailkan gambar kt ko..tatau la lepas ke tdk.. klu x dpt esok aku try tepek kt fb..

Dee said...

dee pun target nak gi gak..next year..gi solo2 je..nak shopping xleh bwk anak2..nti dorang penat..pastu mama jd tarzan..hahaha..

-SharleenZawawi- said...

wey aku baru dok gugel serena tu... ropa2 ko dah jejak sana.. takpe pe2 hal aku tanya ko je la... bole kan? hahahhaa... aku famili trip bln 4 ni.. dah book serena tu la... nanti la aku pm ko, byk nak tanya ni... hikkss...
tak sabo nk tgu entry seterusnyaaaaa....

lily azliyana @ mama zara said...

hi zana..kite pon lama tk jalan blog kawan2 sbb bizi ngan bby baru..hihi..zana pi bandung ni last week ek..bestnye la hai pi jalan2 smbil shopping2..=D

rasp said...

a'ah sis, masa end July last year
i gi *tak blogkan sbb malas*,
mmg dorang guna anjing gak sis..
seriau je anjing tu dok dtg hidu2..

i pun kalo gi holiday suka safe on hotel..
bior dok yg bajet2 je...
leh spend duit tu on shopping kan..

Anonymous said...

Askum sumer!

....sy Dwen dr kay ell gak....kalu nak ke Bandung booking kat Kenangan Hotel pasal harga dia jauh lebih murah dari Serena Hotel...cuma Rp.260,000 Nett termasuk breakfast utk (2) org ajer semalam....lagik pun tak jauh dari Pasar Baru..... www.kenanganhotel.com atau kalu nak yg bagus skit tapi harga berpatutan stay kat Amaris Hotel Cihampelas/Cimanuk www.amarishotel.com atau nak stay kat area yg lebih "dingin" gi stay kat Hotel Puri Tomat Jln Insinyur Haji Juanda, Dago.....call hotel tu dan buat booking ngan mbak Marina...kata kat dia you all kawan kepada Pak Ahmad dari Kuala Lumpur yg slalu stay kat sana so takyah kena deposit dulu....WhOopsss!!! Hotel Puri Tomat memang xder website so search kat google utk dapatkan contact number dia.......lastly but not least jangan lupa shopping kat tiga jalan utama nie utk factory outlet dorank.......Jalan Dago, Jalan Cihampelas, Jalan Riau dan jangan lupa singgah kat outlet Kartika Sari (Famous Layer Cakes & Pisang Molen)Only Kartika Sari kat Bandung jer yg Original...kalau jumpa kat memana outlet kat Jkt tu cetak rompak....LOL.......Eh!!! lagi satu, kalau ke Pasar Baru, NEVER EVER ke tingkat Basement utk shopping segala mak nenek kain2 ela dll.....HANYA shopping di tingkat atas sahaja cuz kat sini banyak pick pocket so berhati2 semasa berada di Pasar Baru!!!

Aida said...

Hai Dwen, saya nak ke Bandung bln 6 ni...camne nak book Hotel Kenangan? Nak 2 bilik utk 3 malam.Apa2 boleh info ke emel saya goldenrich10@gmail.com

Terima Kasih

adrianiku said...

APARTMENT @ BANDUNG : PLEASE CLICK : http://kya-apartment-bandung.blogspot.com


1 CAR TOYOTA AVANZA 2013 FOR 2-5 PAX

PAKET MURAH PROMO "1" : RP 390.000 / 122 RM/ USD 32.5
INCLUDE:
> 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS DRIVER
> PLUS BBM / MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR BANDUNG AIRPORT ( SAME DAY TOUR PACKAGE)
> PLUS PARKING TAX
> DALAM KOTA ( PASAR BARU, FO DAGO STREET + RIAU STREET

PAKET MURAH PROMO "2" LEMBANG AREA : RP 425.000 / 133 RM / USD 35.5
INCLUDE:
> 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS DRIVER
> PLUS BBM / MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR BANDUNG AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
> PLUS PARKING TAX
> DALAM KOTA + LEMBANG AREA ( FLOATING MARKET, SARI ATER, TANGKUBAN PERAHU)
> TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA


PAKET MURAH "3" CIWIDEY : RP 525.000 / 165 RM/USD 43.75
INCLUDE:
> 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS TIP DRIVER
> PLUS BBM/ MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR BANDUNG AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
> PLUS PARKING TAX
> PLUS TOL / HIGHWAY TAX
> DALAM KOTA + CIWIDEY ( KEBUN STRAWBERRY, KAWAH PUTIH )
> TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

PAKET MURAH "4" GARUT : RP 700.000 / 219 RM / USD 59
INCLUDE:
> 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS TIP DRIVER
> PLUS BBM/ MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
> PLUS PARKING TAX
> PLUS TOL / HIGHWAY TAX
> DALAM KOTA + CIWIDEY ( KEBUN STRAWBERRY )
> TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

PAKET MURAH "5" JAKARTA - BANDUNG : RP 775.000 / 235 RM / USD 77.5
INCLUDE:
> 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS TIP DRIVER
> PLUS BBM/ MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
> PLUS PARKING TAX
> PLUS TOL / HIGHWAY TAX
> TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

PAKET MURAH "6" JAKARTA TOUR: RP 575.000 / 180 RM / USD 50
INCLUDE:
> 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS TIP DRIVER
> PLUS BBM/ MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
> PLUS PARKING TAX
> PLUS TOL / HIGHWAY TAX
> EXCLUSIVE ENTRANCE FEE TICKET TOUR + MEALS


NEED APARTMENT
NEW PAKET CARS + APARTMENT = RP 890.000 NETT
INCLUDE :
> STAY FOR 2D/1N GATEWAY AHMAD YANI BANDUNG
> 2 BEDROOM + 1 BATHROOM FOR 2D/1N
> FOR 4 PEOPLE + 2 KIDS UNDER 12 YEARS
> 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS DRIVER
> PLUS BBM
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT INTO APARTMENT
> PLUS BREAKFAST FOR 4 PEOPLE

WE PROVIDE KERETA FOR 2 PAX, 7 PAX, 10 PAX, 14 PAX OR BUS.

CALL OR TEXT : +62 8213 97 313 88
whatsapp : +62 8213 97 313 88
ym : adriani_ku@yahoo.com
email : adrianiku@gmail.com
blog travel : http://sopirdibandung.blogspot.com/
blog apartment : http://kya-apartment-bandung.blogspot.com
web travel : www.kya-travel.com
PIN BB : 28914414 / aul
facebook : adriani_ku@yahoo.com
twitter : @supirbandung
LINE : +62 8213 97 313 88
cp : aulia

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.