Followers

Saturday, March 12, 2011

Cuti-Cuti Di Bandung : Day 3 - Rumah Mode & Lunch di Pak Chi Met Pasar Baru

turun dari Gunung Tangkuban Parahu.....kami meneruskan agenda kami dengan aktivit shopping lagi....sessi menghabiskan rupiah yang masih bersisa sebelum balik ke bumi Malaysia esoknya...chewaaah.......

Rumah Mode - apa yang boleh aku summary kan...kat sini, baju dan seluar semua lebih up to date kalau nak di bandingkan dengan FO-FO yang lain...cuma lebih  mahal sikit lah.....kalau nak di banding dengan FO-FO yang lain...tp kalau nak banding nan shopping mall or butik kat Malaysia.....murah banyakkkkk...so, ok jer kalau nak memborong kat sini.


cun kan................trademark Rumah Mode.


dan macam biasa....setiap FO ada taman tersendiri..............decoration di Rumah Mode adalah yang tercantik antara-antara FO yang ada................


Ini jer aku mampu shopping kat sini...........rugi gark coz' menghabiskan rupiah awal2 kat  and tak menyimpan untuk shopping di Rumah Mode...tp puas hati coz' dapat seluar jeans untuk laling hubby and baju & seluar untuk Batrice.  Rugi size aku nie...coz' mostly baju2 ladies kat sana...cutting sumer comel2 belaka......fuh!..next time pergi.....kena pastikan badan tu slim skit dari sekarang...baru puas shopping baju sendiri............he he he he...ntah bila ler..


My geng di sana.........happening wei!


Nak gark posing kat sini.......rugi oooo.....kira bukti dah pergi ke Rumah Mode nie.


From Rumah Mode.......kami gerak ke Pasar Baru plak....ha haha....repeated balik ke sini.....gara-gara nak menyoping apa yang tak sempat shopping semalam....tp serius....datang Bandung nie....sure repeat ke Pasar Baru sebelum balik....tak puas ko shopping kat sini.....this time...Angga biarkan kami bertiga jer turun....dia confident jer kami boleh pusing-pusing sendiri kat sini......

See....hari khamis.....dah sesak dah Pasar Baru nie....maybe coz' time nie dah tengahari sikit kot....tu yang ramai orang.....semalam kami pergi....pagi....orang pun tak ramai.


Masuk Pasar Baru...........terus pergi ke Tingkat 7 or 8 ......foodcourt dia...........tak yah pandang kiri pandang kanan............terus menuju ke Pak Chi Met......


fuh............cabaran sungguh nak mengorder..........duduk jer kat kerusi..........sikit punya ramai serbu meja kami.......sumer dok offer kertas menu.......fening fening..............tp aku fokus kat kertas menu Pak Chi Met jer....yang lain aku tak pandang dah......yong siap terorder ngan gerai lain...tp nasib baik boleh cancel.......he he he he...air jer sue order dari gerai lain...............takpe....berbagi rezeki katanya.


muka-muka kelaparan........dan kebinggungan....ha ha ha


Mcm biasa lah kan........aku tetap setia dengan jus alpukat nya.............pekat likat kooo...........sedappp!


tu dia.............set nasi ayam penyet dia...........memang yang di idam2kan ler kat sini..........puas dah dok dengar review orang kata nasi ayam penyet sini yang paling sedap....hari ke-3 baru kami dapat merasa......


1 set nasi ayam penyet tu datang sekali ngan set sambal-sambal dia...ada sambal kicap, sambal belacan and lada & bawang yg di potong......sedapppp weiiii


tu dia.........sempat posing dulu before menyantap............complete set dengan jus alpukat..........minuman WAJIB cuba kalau datang Bandung.....


berselera sue menyuap....tak pandang kiri tak pandang kanan  dah...........



After 5 minit..........selesai..........berair2 mata sesorang....menahan pedas...tp pedas-pedas pun sedappppp....betul arrr....memang yang terbaik ler nasi ayam penyet kat Pak Chi Met nie.....kalau ler hari pertama ke hari ke dua ker we'll dah try makan kat sini....sure dah berkali2 kami ulang makan kat sini.......takpe...next trip kita pulun makan nasi ayam penyet kat sini berkali-kali yerk geng.


Dah kenyang.............terus menuju ke kedai Seroja Jaya lagi............memborong apa yang tak sempat borong semalam.......bukan apa, ada orang tu termimpi2 set kain sulam yang dia tak beli semalam.........ha ha ha..tu yang returned balik ke Seroja Jaya tu.....


cun-cun kan kebaya nyer....aku sambar 3 helai pasang kebaya kat sini....3 helai jer pun....tu pun rasa menyesal tak sambar lelebih.....


tetiba tengok yang kaler hitam biru tu cantik...adeh!...sapa nak pergi dalam masa terdekat nie..nak kirim plak ngan korang yerk.

Tak lama pun kami kat Pasar Baru...pusing-pusing kejap sampai tingkat bawah...fuh! busuk ooo kat situ.....tingkat paling bawah jer lah yang bau kurang sikit...yang lain ok...so, sambil2 tunggu Angga sampai.....kami tengok2 apa yang patut kat kawasan luar Pasar Baru tu.




Sangat ler meriah...........macam-macam ada.......naik lemas pun ada coz' kena keruman.....tp aku buat tak tahu jer....kalau layan nanti...takut aku yang tak terlayan..............dari jual, beg, jual keychain, jual FM, sampaikan ke makanan pun ada....tp tak berani ler nak beli kat sini......tahap kebersihan tu tak berani nak jamin...tp kalau korang ok...on jer beli kat sini...mcm2 makanan ada.



22 comments:

ieda said...

uishh kalau ke bandung org cakap x sah kalau tak ke rumah mode nie .. mcm2 ada kan .. hermm seronok beli belah ..
haa ada FM tak utk akak :)) muke tak malu sungguh !! muhahahah

umie said...

n3 pasal ayam penyet ni la umie nak tengok ni..hehehe...mcm sedap jer...

rasp said...

kat pasar baru memang tak pernah puas shopping...

ZanaNordin said...

kak ieda - mcm2 kak ada kat sini...mmg puas shopping....ada rezeki, pergi ler sana kak....puas hati and berbaloi2..

FM - insya allah kak....

ZanaNordin said...

umie - ayam penyet pak chi met nie mmg terbaik ler ummie...satu kedai dia kat pasar baru..ada satu lagi...kat luar....kat area2 situ jugak..

ZanaNordin said...

sis rasp - mmg tak puas ler sis kalau shopping kat pasar baru nie...sure return balik ler

♥♥♥ سواي @ ماما ايمان شاهيراه ♥♥♥ said...

aku rindukan ko & yong :) korang mmg kawan yg best ....serius

onniesham said...

masih terasa2 lg kt tekak ni kesedapan ayam penyet pak chi met nih. sedapppp giler kan. aku rasa kalo mkn hari2 pon aku x jemu.

rumah mode kira mcm high class sket la. feeling2 org kaya shopping kt situ. hahahaha. eh apsal ko dpt plastic bag je. bkn dpt paper bag ke.

sw33tdarling said...

aku pi umah mode waktu malam.. dah ler malam, ujan plak tuu.. so nan hado nak menikmati keadaan luarannya yang cantik...

Cik Nurul Pinky said...

nurul ada beli kain sulam yang mcm akak minat tu colour biru hitam tu tapi nurul pinya hijam hitam hehehehe..ehhh tahu semerdanglah yang ada cili tu..sedap tu kak tapi nurul tak belilah sekitar pasar tu hehehehehehe

ZanaNordin said...

sue - aku pun rindu korang...ceh....join korang....aku pun leh jadi giler...padahal, aku nie pemalu orangnya..ceh..!

ZanaNordin said...

sham - tu arr.....nie kalau ngidam nie...mati ler laki aku nak kena bawa aku gi bandung nie cari ayam penyet pak chi met ko..

haah..time kitaorg pergi tu....sumer FO pakat kasi plastik....ada gark sue tanya..dia kata utk paperbeg tu dia bagi time weekend jer....kitaorg pergi hari biasa jer pun...tp bagus gark pakai plastik beg nie..tak yah aku hegeh2 nak bawa balik..kalau bawa balik pun...bukan boleh simpan...mula ler laki aku nak membuang jer kerjanya paper beg aku tu...so, baik tak yah dpt papr beg...

ZanaNordin said...

amy - huish...kat sini paling cantik deco dia...rugi arr camtu..kalau tak sure ko pun leh feeling posing cam aku gitew...chewah..cam best sangat poisng cam aku tu...

ZanaNordin said...

Nurul - huwaaa...nurul dah ada...cun gark kaler hijau itam tu nurul....akak tak plak terpandang nak beli set yang tu....nanti nurul pergi..boleh ler akak kirim erkk..ha ha ha

ooo...tahu semedang erkkk
tu ar..tengok mcm sedap
tp was2 nak beli coz' memikirkan tahap kebersihan nya....

☆ lieya latif ☆ said...

alahai zana, aku telepas byk cite best korang kang bandung.....meh2 aku komen sekali gus yeak.....

mmg heaven kan ko gi sane...tak puas kan...rase mesti nak gi lagi kan......merase gitu feeling2 mak datin kan...amik2...bayar....pegi lak ngan geng2 pompuan, tu yg menjadi tu...kalo ngan laki kite sure danpanas bontot dieorg tgu kite pilih barang/kain/baju kan heeheheeh....

tak sabar aku nak tgk batrice menggayekan hasil2 sopink ko...ko mmg pandai pilih baju2 cantik tuk batrice.....

adoi..tgk menu2 makanan tu sume sedap2 ko...teringat2 aku....mmg sedapkan kat sane...nasi padang best, nasi ayam penyet pak chi met tu pun terbaik kan....mmg bab mkn puas ati laaaa....sume kene ngan tekak kite kan.....aku ni yg tak mkn ikan kaloi pun, bile kat sane leh mkn ko ikan garume tu.....sampai ketulang2 aku bedal haahahahahaah.....

ishhh...rase nak pegi bandung wei!! tapi tu laa ade baby kecik ni nanti, mak kene kuarantin laa bab jalan2 ni ..kene sedar diri katenye haahahahaha

ZanaNordin said...

Lieya - ha haha..camne ko leh terlepas citer bandung aku nie wei...

mmg bab shopping...giler heaven ko kat sana....udah ler murah,cantik2 belaka...tp aku bab shopping baju2 batrice tak puas ler wei..rasanay mcm tak byk plak choice utk Batrice that time...tak berapa nak meriah aku shopping utk dia...tp shopping kain cotton and kain pasang...perhg....stok 2 tahun tak payah beli kain ko...ha ha ha

tu yang best gi tempat2 mcm nie ngan geng2 pompuan..puas hati leh belek selagi terdaya nak belek...kalau gi dgn laki....mau hilang mood aku nak bershopping....

ikan garume tu tak kena kat tekak aku...rasa semacam jer daging dia...he he he...jakun erkk!

takpe..nanti baby boy ko dah besar sikit...boleh ler jalan2 lagi ngan BFF ko ...sure happening gitewww

Hirda Ibrahim said...

ada rezeki ko mkn ayam penyet pak chi met kannn?
memang sedap ko. aku sejak 1st time mkn sejak 1st time pi sana, meaning tiap2 thn aku will ulang. heran tau, tempat lain x sesedap pak chi met punya.
jgn le aku mengidam nk mkn ayam penyet dia.. he he he

rumah mode, mood shopping terus jd mak datin skit. tapi price dia pricey skit fr FO2 lain.

ZanaNordin said...

hirda - tu arrr ko...terbaik ler ayam penyet dia..cukup rasa sumer...yang penting pedas..mak kan tekak jawa...wajib pedas2 nie..

ha ha ha.....kan..buat nyer kita ngidam nak makan nasi ayam pak chi met..haru ler laki kita ko...

betul kata ko...tp for me...kat rumah mode lebih up to date baju2 dia....cuba if nak di banding dengan FO2 yang lain mahal sikit ler....tp still berbaloi2 lagi

azlin kl said...

minta maaf yerk. kami ni ngah surfg2 tgk info trip to bandung.kami nk p sana next month.nk tumpang tanya, hotel serena tu ok x? recommended x? pastu ade x no conctc supir u all yg baik tu? n satu lagi u all pegi pakai travel agent or free n easy jer...

azlin

ZanaNordin said...

@azlin kl

Hotel serena tu ok..cuma bilik kecik sikit lah...tp if just untuk tido and mandi2 jap ok jer.....about supir tu..boleh add thru fb dia Angga Wigangga. Ckp kawan Zana k..insya allah dia bagi servis yang terbaik. We'll hari tu pergi tak pakai agent....free n easy jer....

cris said...

Kak..saya nak minta no tepon akak..nak tanya skit...

NaNieKeCik said...

salam akak,kain itam biru 2 baju yg da siap ke blm?harga brape yer?cam berminat jer..huhuhu