Followers

Thursday, March 17, 2011

Cuti-cuti di Bandung : Last Day

Last Day at Bandung.  Angga janji ambil kami di hotel around 9.30...so, around pukul 8 lebih tu we'll turun b/fast buat kali terakhir di Hotel Serena. Pagi tu makanan macam meriah sikit...and ramai plak rasanya tetamu-tetamu hotel yang turun .........and dah nampak dah a few group dari Malaysia .....hari Jumaat kan...maybe ramai pelancong dah sampai ke Bandung nie.



Pukul 9 am.........Angga dah sampai.  That day...dia bawa kereta lagi besar.....ha ha ha....macam tahu2 jer sure bonet penuh nie...........tu dia......beg-beg kami yang dah beranak pinak............setiap orang confirm tambah beg extra beli kat sana......


Then, perjalangan di terus kan ke Airport Bandung.


Ini ler rupa sebenar bangunan Airport Bandung nie ...comel kan...takde ler kecik sangat pun.....


So.....semua urusan loading beg dari kereta untuk urusan check in di bantu oleh kawan Angga.  We'll tahu  ngekor jer untuk pastikan beg kami selamat............

Sangat lerrr mudah........lupa plak nak tanya nama kawan si Angga tu....tp memang kat airport akan nampak ler diaorg nie in group...selalunya dia orang pakai uniform yang sama jer.......diaorang akan tolong kita uruskan beg-beg yang dah beranak pinak.  Uruskan check in kita....and if kitanyer bag tu terlebih kg...insya allah dia akan tolong kawtimkan ngan pihak sana......time kami hari tu...tak terlebih kg.....coz' total kami ambil utk berat luggage balik tu 90 kg....aku nyer tk sampai pun 20kg coz' 2 beg aku hand carry jer......dia takde bayaran khas yerk tuk guna khidmat kawan Angga tu...cuma as usual lah kan kat Bandung nie....setiap perkara kita kena bagi tip...dari kat hotel ke....parking ke.....sumer tip...so, untuk bapak yang tolong kami handle sumer tu...kami bagi dia tips Rp 100,000.00. Tu pun after di nasihatkan dek Angga.



And jangan lupa............sila siap2kan awal-awal duit tax balik yerk... Rp 75,000.00 per head. Lepas selesai sumer urusan check in...sila ler ke kaunter ini.


Nampak tu...........internasional : Rp 75,000.00. Duit kita tak sampai RM30 pun.  So, well awal-awal dah asingkan duit tax nie......malam 1st lagi we'll dah asingkan...takut nanti bila dah shopping lupa diri.....tak simpan duit tax nie, naya jer.........mana nak cari money charger time2 macam nie....kat Indon nie bukan sumer tempat ada money charger...........


and coz' flight kami pukul 11 lebih........so, sambil tunggu masa untuk masuk tu...we'll lepak2 dulu kat kedaimakan kat area situ..........


and for the last aku minum teh sosro nie.......hurm rasanya? dia lebih kurang rasa teh jasmine yang korang minum kat old town ler........tp manis ler...hari tu aku minum teh jasmine kat old tast...pergh, pahit lekat ko ......yang nie just nice jer manis dia...manis buah.......


ini ler supir kami. Angga.  Sangat ler senang berurusan dengan dia.  Sangat sporting......asyik kena main-main jer ngan kami...ha ha ha...sorry yerk Angga. (*** if kamu baca blog ka Zana ) and THANKS coz' banyak bantu kami di sana. Jadi photographer kami, jadi supir kami for sure lah.  Jadi bodyguard kami and jadi penyelamat kak su yang dok lupa diri membebel sampai terlepas ke tengah jalan...ha ha haha....kejadian masa di Jalan Chimpelas.


Last pose before masuk flight...........supposed pukul 11.30 flight kami...ntah camne...delay ke pukul 12 pm.


Selamat tinggal BANDUNG.  Sangat padat kan bandar Bandung nie..


time balik tu........cuaca agak tidak mengizinkan and cantik...then we'll punya seat jauh2 belaka...Sue nun di depan.  Nasib baik ler aku ngan Yong dekat2 jer seat. Dia duduk seat belakang aku. Berapa kali kapal terbang bergegar...ngeri jer kalau di ingat2 kan balik.


Subhanaallah..........cantikkan pemandangan nie.....ini lah salah satu sebab kenapa aku suka duduk tepi tingkap if naik flight....ank tengok keindahan langit yang terbentang luas.


and alhamdulillah.........pukul 3.05 petang kami selamat mendarat di bumi Malaysia.
Pengalaman percutian yang takkan kami lupakan.  1st time aku keluar negara even hanya di negara jiran saja pun.  Dan tambah manis pengalaman itu bila pergi bersam-sama kawan yang sama sekepala.  Guess what!
Kami bertiga nie hanya pernah berjumpa sebanyak sekali or 2 kali jer......mcm Yong, aku jumpa dia masa gathering fotopages di Tasik Titiwangsa pada tahun 2008. While sue dua kali jumpa. 1st masa birthday maryam and 2nd masa besday anak kak mimi di KFC.  Tu pun kejap jer.............selama ini berhubung melalui fotopages...then berpindah ke blog plak.....kat FB jangan cerita ler....setiap perkembangan masing-masing kami ikuti.....dan sapa sangka......kami dapat bercuti bersama-sama.

Itulah kelebihan bila kita berblog, berFB......even rakan maya jer selama ini...perhubungan tu tetap indah. Bila dah jumpa....kami macam dah berkawan baik bertahun-tahun.  Masing-masing boleh terima perangai masing-masing tanpa ada salah faham.  Yang penting niat kita....

So...i love u all ler....


15 comments:

sw33tdarling said...

bila cerita pasal transport nak balik ke airport, aku plak yang jadi emo teringat balik pengalaman aku... mmmm

Jasfyra said...

aku pun ada pengalaman flight bergegar sbb cuaca xelok zana.kt luar xnampak apa..putih jek..huhu

abis dah cita bandung korang.best sgt!!

norhidana said...

seronoknyer... aku yg tak pegi ni pun dpt merasakan keseronokan nyer..
best ek dpt supir yg spoting n baik...
ttp simpan impian utk ke sana gak 1 hari nnti... nyeh3

♥♥♥ سواي @ ماما ايمان شاهيراه ♥♥♥ said...

hahahaha mmg syokkan kite p bcuti sama2...al-hamdulillah mmg lega sgt2..ngan supir yg best gilak!

wehh hahahaha ko ni buat aku malu je.... nasib baik si angga ada kan..klu x... kompom aku tergolek atas jalan raya.. hahahahahahahahaha aku x tahan nak gelak la wei....

♥ Che NamNam ♥ said...

uwaaa bestnyer dapat gi Bandung melaburr huwanggg...kat saner kalo soping beg ngan kain murah yer...

a n a s t a s y e a said...

Bestnya dapat bercuti kat bandung. Saya .. hujung tahun nie mungkin baru pergi. Tu pun kalau jadi ! :D

anastasyea's latest post .. Related post for blogspot | Tutorial berguna untuk meningkatkan trafik blog anda !

Cik Nurul Pinky said...

1st time nurul naik flight kena langgar awan sampai flight tu jatuh sikit tau huhuhu seram dan mengucap masa tu..waktu pergi bandung bulan 12 tahun lepas pun flight bergegar sampai air fresh oren tumpah huhuhu..nurul paling takut duduk tepi tingkap sebenarnya hehehehe

Achiq said...

Sya plan nk gi Bandung awal bulan Mei nanti. Plan nak stay kat hotel Serena tu gak. Ok tak hotelntu? Boleh recommend mana2 supir yg blh dipercayai.
Ada contact no. mereka tak? berapa RP utk 1 transport?

Sorry, banyk soalan pulak. Maklumlah ni 1st. time nk gi Bandung. Bimbang jugak..

atty's said...

seronok kan g bandung zana..bilalah kty dpt pergi nie..

Hirda Ibrahim said...

comei tudung polkadot ko zana. suka aku.

oh korang x dpt duduk sekali ek time balik? mesti penuh flight kan?

☆ lieya latif ☆ said...

ADUH...ari last nak balik mmg sedey kan...walaupun rindu kat org2 tersayang kat malaysia, tapi tetap sedey nak tgl kan bandung....mmg sorga soping laaa....

ingat lagi mase ari last kiteoerg tu, sempat gi soping lagi...aku siap pinjam rupiah sham lagi.....soping sampai tak muat beg...aku bawak beg yg selalu org bawak gi haji tu kooooo...mmg besar nak mampus.....mengekeh2 angkat mase kat airport...tupun tumpang lagi beg sham haahahahaha.....

uwaaaaaaaaaaaaaa!! nak gi bandung!!~

mimi hiryani said...

SALAM...kak..bestnyer baca experience u ke bandung..insyaallah klu takder aral melintang bulan julai ni my family jugak nak kesana..so nak mintak tolong akak dptkan no contact utk kereta sewa n supirnya sekali..yg very sporting itu...
tq

bir said...

akak nak tanya, aka book pergi nalik bandung or bandung n jakarta?

Zana Md Nordin said...

@bir

salam dear...
sis booking pergi balik bandung dear...tak singgah jakarta pun

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.


Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.