Followers

Friday, January 18, 2013

Tadika Cannosian Convent, Kluang

Salam Jumaat
he he he...orang lain lama dah khatam citer pasal sekolah anak-anak...
takpe....kasi yang lain khatam dulu...baru i citer pasal sekolah Batrice keh...sat lagi boring plak sana sini citer pasal sekolah anak...aku pun sibuk gark citer......mak yang excited...biasa ler tu kan....excited demi anak-anak itu harus.....tengok perkembangan anak..kongsi bersama kerana most of kawan-kawan yang aku kenal kan sini.....kenal anak mereka dari mereka kecik baru pandai jalan jatuh..now memasing dah masuk sekolah..so, ke"excited"an tu kena kongsi bersama-sama. Betul tak kawan-kawan.

Wokeh....let's the story begin...ahaks....tunggang langgan BI aku....

Setelah 2 tahun dengan KEMAS....maka tahun nie, Batrice ditukarkan sekolah.  Papa dia nak sangat anak dara nie masuk sekolah Convent darjah 1 nanti....so, this year....kita hantar Batrice ke sekolah tadika convent....ha ha ha...Tadika Cannosian Convent...ikutkan...nak jer aku registerkan si Batrice ke Smart Reader...tp dah en Papa beria2 nak masukkan anak dia kat sini...maka, sebagai isteri yang taat setia...chewaaahh...harus ler ikut kan...lagipun...perbelanjaan sumer en Papa yang tanggung...ha ha ha....

seminggu before school bermula....segala mak nenek uniform and beg dia en Papa dah ambil kat office....adeh! bab uniform nie failed sikit...memang tak berkenan di mata mak...dah rupa uniform spital dah...tp sebab anak mak comel pakai....maka uniform tu pun nampak ler comel di mata mak akhirnya..kah kah kah....


2nd January...school bermula...1st day untuk register jer pun....and ambil name tag bebudak...name tag katanya..padahal mak ko pun boleh buatkan name tag macam tu.....

Beria-ia aku ambil cuti dua hari....kengkonon nak tengok anak masuk school...tadika jer pun kecoh cam anak masuk universiti...lantak......korang pun sama kan.....ha ha ha..maka kita serupa....

Pukul 7.30 kitaorang dah terpacak kat school..semangat uol's....anak mak comel ngan uniform baru, kasut baru, stoking baru, spenda baru, beg baru..botol air baru...serba serbi ler baru.....padahal kasut, esok nak naik sekolah..petang nie baru mencari...biasa ler ..kitaorang memang suka beli last-last minit.......


see.....cer teka mana satu kasut Batrice?....x yah teka pun korang boleh agak punya ler kan...tu yang besar size kaki beruang tu ler kasut dia....cer bandingkan ngan kasut kawan kat sebelah tu....alahai.....nampak sangat bezanya.....


Batrice dalam kelas PEACE....teacher dia India..Ms. Vasuki...dalam kelas nie...sumer umur 6 tahun...kat sini....kelas ikut umur bebudak...4 tahun campur ngan 4 tahun...5 tahun ngan 5 tahun....dlm kelas Batrice ada ler dalam 20 orang rasanya.......majoriti India...Cina ada ler 3-4 orang...Melayu ada 6 orang...5 perempuan 1 jer lelaki.....bakal jadi rebutan teruna idaman malaya tu...kalah abang Aaron Aziz..


susun atur dalam kelas...time nie Ms Vasu tengah sibuk edar name tag bebudak...
1st day...kemain aku suruh si Batrice duduk sini....siap pesan awal-awal, esok datang duduk sini lagi erkk...keh keh...duduk sini pemandangan tu direct terus ke teacher dia....ok ler tu kan..


Lepas dah register tu...duduk dalam kelas jap...mak kat luar ok....tengok parents lain beransur balik ngan anak-anak depa balik...ait! dah boleh balik ker...sekali tanya Ms Vasu dia...ooo.....hari nie just register and ambil name tag jer...ceh!.....tak sampai sejam pun.....dah moh kita balik.


Gigih mak ko ambil cuti 2 hari nak hantar anakanda masuk sekolah baru.....rupa-rupanya....1 jam jer pun...rugi cuti mak tau...! keh keh keh.

Sebelum balik tu....tawaf dulu 1 sekolah.....ricky2 keadaan sekolah...
Nasib baik ada playground besar nie kat belakang school...maka makin excited ler anak dara tu..
dah jumpa nie...korang paham-paham jer lah yerk...dari 1 jam kat school...tambah lagi setengah jam ler gamaknyer....



si comel yang bertudung tu Puteri....sekelas ngan Batrice.....tp Puteri nie kira senior ler kat school nie..coz' dah school kat situ dari last year lagi...sama umur ngan Batrice...Act, uniform tu sama...cuma Puteri pakai ngan seluar sukan..coz' bertudung kan....


bakal jadi BFF nie gamaknya....

 

 ok...time up...masa untuk pulang....


 2nd day.....kali nie kelas sampai kul 10.30....lepas hantar...lepak jap tengok progress dia....


 2nd day....dia duduk group baru..but still 1 group ngan Puteri...sebabnya..
seat semalam dah ada budak cina yang duduk...so, kita tukar meja lain plak...tu pun cepat2 aku suruh dia duduk kat situ...

ha ha ha..muka masih blur-blur lagi...nak cakap ngan orang kiri...orang kiri tak faham dia...x tahu camner nak communicate....orang sebelah kanan plak...masih malu2 kucing gitew....orang depan, pakwe hensem....ahak!...


lepas semua nampak ok.....baru tinggalkan dia...
alhamdulillah.....anak dara i nie jenis berani.
Since umur dia 4 tahun masuk school KEMAS....sampai ler umur 6 tahun kat sekolah baru nie...x pernah ler dia nangis kat sekolah...syukur sangat-sangat....mama papa dia pun boleh senang hati tinggalkan dia kat school.


Pukul 10.30 ambil dia.....tunggu kat corridor luar...x muncun2 ler plak..
oooo.....sekali masuk dalam tengok depa tengah beratur-beratur.
Bagus ler sekolah nie....keselamatan bebudak memang terjamin....ada cam kawasan assembly gitew kat dalam...
so..mana murid yang naik van sekolah....awal2 di bahagikan ikut van...depa ada colour code....so, mana van code biru....cikgu akan pastikan bebudak yang ada pelekat biru naik kaler biru....colour code tu awal2 di tampal kat name tag bebudak...so, senang nak cam budak mana naik van mana.

Mana parents yang jemput....teacher akan pastikan..budak tu pergi pada parents sendiri..teacher yang hantar kat parents...parents tak boleh sesenang hati pi tarik anak dia bawa keluar....cikgu akan pastikan bebudak selamat.....orang yang cikgu tak kenal or kurang pasti parents bebudak memang takde harapan ler nak ambil budak tu.... Teacher akan confirmkan if kita hantar wakil suruh ambil anak kita...bagus kan..


Maka bermulalah.....persekolahan baru buat Batrice..new environment..new friends, new teacher....yang penting...dia gaul dengan semua bangsa..maybe utk permulaan nie, proses dia nak communicate ngan kengkawan yang bukan melayu tu macam ada payah sikit kot....tp hope..end the end of this year...dia dah boleh borak ngan kawan India and Cina dia....

Belajar rajin2 sayang...

8 comments:

LYAfrina said...

besarnyer kasut beatrice.. msti dia ni tinggi dr budak2lain sbaya dia kan... baju dia comel je & simple..

lya pon cuti 2 hari gak, nk tgk ank msuk skolah. eksited sgt2.. tp asya xpkai lg uniform.. x dpt2 lagi..sbb tempah khas..saiz kecik sgt.. hehe

Daddy Ziyyad said...

suka saya baca entri ni..hihihihih..Sebab saya dulu pun, bertadika di tadika cannosian convent....sebab mak saya cikgu kat sekolah menengah convent....uniform dia tetap sama macam zaman saya dulu....kenangan..kenangan..:)

norhidana miswan said...

oh akhirnyer bertukar je batrice kt sekolah baru yek, takpelah jnji dia ok n dpt selesa kn diri.... tp mmg betul batrice pakai baju camne pun ttp comel...

bgs cara sekolah tu jaga bdk2 nyer.. lebih teratur

Puan Mimi said...

kak mimi dulu sekolah kejap kat sekolah menengah cannosian convent segamat johor.. kakak kak mimi, dezerin dulu pernah sekolah kat infant jesus convent johor bahru.. seronok girls school ni. lain rasa dari sekolah campur ni..

comel uniform batrice tu, dia pun nampak comel je dengan budak2 yg lain

Zana Nordin said...

LYAfrina :- yup betul dear...batrice antara yang besar n tinggi berbanding kawan2 dia..ha haha...kasut dia size 13 ok....
semangat kan hantar anak gi school...tu baru tadika..belum masuk primary lagi nanti

Zana Nordin said...

Daddy Ziyad : wahhh....sekolah situ yerk.....kiranya zaman berzaman mmg uniform tadika cannosiant nie tak tukar erkk...kaler hijau....bebudak lelaki suar pendek..comel...

Zana Nordin said...

Norhidanah : tu ler dana...akhirnya...bertukar gark dia....x kan nak KEMAS sampai 3 tahun..sure dia boring..bila boring nanti dia belajar memain...tp school baru nie bagus...and nampak batrice pun excited....kalau dulu homework selalu pepagi hari baru dia siapkan..now, everynite before tidur dia siapka homework dia...x yah suruh pun takpe

Zana Nordin said...

kak mimi : ooo..ingatkan kat kluang..he he he..kiranya every daera ada lah kan....btw...nampak ok sekolah nie kak...batrice pun mcm excited dgn new environment kat school tu..next year mmg daftarkan dia kat convent school....