Followers

Tuesday, June 8, 2010

Buah Besar Punyaaaaaa

Last week...MIL aku bawa balik mangga nie dari rumah my adik ipar di Nilai tu....menyinggah masa balik dari majlis pertunangan sepupu my hubby...sambil2 tu...bawa sekali si Yaya duduk 2 minggu kat rumah MIL....he he he ...yaya tu mmg dari kecik dah di usung ke sana sini....duduk jauh2 ngan mak pak dia...so, mmg mak pak dia tak heran ler kalau si yaya nie atuk sana ambil jaga...atuk sini ambil jaga....tp kali nie, 1st dia ngikut my MIL.....kalau batrice! usah di harap ler....dia tak kisah...nanti mama dia yang over drama....keh keh keh

Back to the main point...........dah 3 hari mangga nie dok elok pose comel dlm bakul...laling hubby aku requested minta di potong....he he he.....dah masak sangat pun....kalau tunggu esok2...sure dah makin lembik..makin tak sedap.......


Nampak biasa2 jer kan...tp percayalah....size nyer almost 3x ganda size mangga biasa......kalau nak banding ngan size mangga kampung...lagi ler berganda2......tak sure apa nama mangga nie...tp ikut adik ipar aku, benih nyer benih mangga India...ntah betul ntah tak? tak sure plak aku......tp mmg bukan baka mangga malaysia ler.......tak caya? meh aku tunjuk bukti.
.
.
.
.
.


Giler besar kan....kemain gigih anak dara aku dok pegang mangga tu.........berat wei berat........aku pun tak larat nak pegang satu tangan jer..........

Nak kopek kulit pun makan masa.........naik kebas tangan aku....tak larat nak pegang...last2 aku letak jer atas meja.....buang kulit dia camtu.......tulang dah nak reput.....gamaknyer....tp mmg tak larat ler nak pegang buah nie lelama..........naik lenguh tangan di buatnyer...... 

Siap kupas kulit...potong2 plak isinyer....dapat sepinggan penuh hah!...melimpah ruah makan tak habis......


Isi dia plak giler manis.........takde rasa serabut2 ke apa.....licin jerrr masuk mulut.....nie kalau kupas awal sikit....sure lagi sedap nie.....tak yah cicah bagai pun dah sedap.........

Ko nengok jari mungil sapa tu yang nak mencolet mangga tu........kemain lagi dia....


Penuh perasaan........hah! tak dpt isi.....colet sikit air dia pun jadi ler kan......



Biji nyer aku tak buang.......laling hubby aku nak tanam kat kebun......dah ada sepokok kak kebun yang hidup......yang nie tak tahu nasibnyer lagi.........tp kalau ikut petua orang tua2......biji yang nak di jadikan benih tu...tak leh di gigit.....tp....nengok arr.....anak dara aku dgn rakusnyer mengongges biji mangga nie....hidup ker tak nie..........?



8 comments:

Dee said...

besarnya mangga tu..mesti manis..dee pun suka mangga...

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

ah ah lah, besar giler mangga ni..sure sedap punya..

owh ye ke tak leh gigit...jangan tak caya...ayu suka jer gigit biji mangga yg ader isi2 lagi tu....ekekekek..tak senonoh kan...

[-suziey-] said...

wohooooo mmg besar punya..aku sukaaaaaa..perghh lazat ni kalu pekena ngn pulut mantap ni.

Emy Omar said...

besar mangga tu zana puas nak habiskan nye tu

oli said...

besarnya mango ni!!!

☆ lieya latif ☆ said...

busatnye mangge ni zana...aku puase ni..terliur aku wei...

aku kan kalo kupas mangga, mmg bijik aku hongges dulu...sedap hongges bijik mangge tau...feel nye lain heheheeh

rasp said...

eeee terkecur i tgk sis..
i peminat fanatik mangga ooo hehehehe...
sib baik i tak preggy,
kalo dak i paksa u postkan kat i hahahahaha

akiratoriza said...

Eeeee geramnye aku tgk pelam tu....