Followers

Tuesday, June 15, 2010

Sup Sayur, Daging Black Pepper & Ikan Pekasam - Kombinasi Terbaik utk Dinner

mood "R" aku datang daaaaaaahhhhhh...........semalam balik dari kerja....kelentang kelentung sesorang kat dapur.............en. laling hubby pergi ambil Batrice kat rumah MIL...so, aku buat kerja dengan sangat aman damai.......siap boleh update status kat FB lagi............

Sampai2 rumah, budak kecik nie selongkar beg aku...........cam biasa arr...beg pun dah rupa beg doremon...mcm2 boleh jumpa......dia jumpa roti yang mmg ada dlm beg aku......pegawai aku bagi lebihan dari majlis lawatan UN tengahari tu...........so...dari membazir, dia sedekah kat office staff.........kemain seronok....sampai 3 biji ko dia makan...............tp takpe...aku suka...biar dia cepat2 besar....ha ha ha ha...


So, ngam2 pukul 7 pm..........dinner aku dah ready............lepas mandi, wangi2.....baru ler mengadap makanan..........yolah, nak makan kena wangi2 dulu...baru ler feel lebih sikit kan time makan tu...motif?

Utk dinner aku semalam.........aku masak cincai2 jerrr...............sup sayur - MENU WAJIB coz' kalau sayur lain mmg tak jalan punya lah................and then aku buat daging black pepper. Pastu aku goreng ikan pekasam...........habikkk ko....semerbak bau sampai rumah jiran sebelah and jiran belakang...........hahaha....amik bau jer yerk...tu pun aku goreng sekor jerrrr..........goreng bebyk takut tak  habis plak......tukang makannyer aku sorang...laling hubby aku nie, ikan2 kering camtu.....tak masuk kat tekak dia.......

sup sayur

ikan pekasam goreng

daging black pepper

Terbaik dari hasil tangan aku.........ha ha ha...lepas makan...memasing tersandar kekenyangan............sambil layan tengok citer hindustan @ Zee Channel................nasib laling hubby aku tak layan bola malam tadi........agaknyer nengok bini dok kelentang kelentung masak untuk dia......tu yang dia kesian tu....amik hati ngan tak tengok bola....tp kekadang bila aku lari jap upload gambar kat  blogspot nie, dia curi2 tukar ler channel sport.....tp takpe...curi2 tukar kejap jer kan....so...boleh dimaafkan...


apa motif ler anak dara aku gambar camnie!

13 comments:

♥♥♥ سواي @ ماما ايمان شاهيراه ♥♥♥ said...

hehehe tang ikan pekasam tu buat aku x tahan..sedapnya zana... siap ngan cili tu..mmg terbaiklah.....

☆ lieya latif ☆ said...

rajin ko zana...tang ikan pekasam tu penyedap tuh....mkn tu saje pun dah okey....hemlin same cam shah, ikan pekasam2 ke ikan2 masin ke idok dilayan....tapi laki aku mkn ikan sepat masin jek...yg lain2 mmg die kureng sikit....

ardinihumaira said...

fuhhh sedapnya sup sayur.. telan air liur dni menengoknya.. puasa hari ni.. huhu

atty's said...

adoi yai.walupun dah kenyang.tp tgk..ikan pekasam ..jadik lapo balik ..

❤ ~ * cik aidacomei * ~ ❤ said...

hoh'..ikan pekasam..ha..kan dah lapo balik..biasanya kalau ikan pekasam macam tu...sye goreng bawang merah kecil+cili kering@cili api..hehe.. tu selera kami sekeluarga..hehe..

Dee said...

ikan pekasam tu..husband dee sorang je suka makan..hehehe..bau mmg ar busuk..tp rasa sedapkan..

Lily @ Mama Iqa said...

fuhh...kecur tgk sup sayur tu. dah le pose ni. huhu.. terus terbyg2 ape aku nk mkn buka pose ni

Dilla Ady said...

mak aiii...bez giler lauk2 nih...mau dua tiga pinggan tambah..

♫♪ Cik Puan Mimi ♫♪ said...

akak kalau kena nasi panas + kuah2 bening/sup + ikan masin/pekasam memang masuk la, harus 3-4 pinggan sekali aku melantak..

akak tak tengok lain, tengok ikan pesakam tu ajer. terhidu2 bau dia sampai ke sini

mommyYen said...

huhu ikan pekasam sodapp hoo..memang tambah nasik lah kan..

mama,link PB tu www.photobook.com.my
yg ni PB malaysia punya,cuba google it..hv fun k..

[-suziey-] said...

fuiyooo rajin tu masak kelentang kelentung..hehe..nmpk lazat gk..

aku xleh mkn la pekasam..masin gilerrrrrrrr

mummysyafie said...

sup sayur tu nampak menyelerakan. walaupun tak suka sayur tapi bila sekali sekala wat sup macam ni, 2-3 kali tambah gak la

Nana said...

nanti klw kita turun kluang & singgah umah zana masakkan mcm ni bole? heheh