Dulu aku pernah try sekali buat puding caramel nie....tp time tu guna telur berbiji2 arr........jadi mmg jadi...sedap pun....coz' anak dara aku tu makan tak berhenti2.........tp, sebab byk sangat guna telur....aku tak suka...bau telur..hanyir sikit kan.....tekak aku pun lite2 jer boleh terima......so, ingat nak buat lagi puding caramel nie...tp tak nak yang guna telur or guna sikit jer....so, jelajah punya jelajah....jumpa ler resepi nie.......
*** puding caramel yang aku pernah buat.........tp time tu guna byk telur....tak berapa nak masyuk ngan tekak aku ***
Puding Caramel tanpa telur
Bahan A
2 senduk gula
1/2 cwn air
Bahan B
1 bungkus agar-agar serbuk
4 cawan air
2 1/2 senduk gula
Bahan C
1 tin susu cair(lebih kurang 400g)
2 sudu makan tepung kastard
1 sdt vanilla
(Campur sebati semua bahan C)
Cara-cara
1.hanguskan gula cam buat karamel utk puding karamel yang lain gak...biasanya saya hanguskan gula terus atas acuan,bila da kaler emas tuang air sikit..pastu ketepikan..
2.Dalam periuk didihkan bahan B. kecilkan api kemudian masukkan bahan C. kacau rata selama lebih kurang 3 minit @ sehingga adunan sedikit likat dan pekat. Matikan api, tuang adunan dalam acuan yang berisi gula hangus.
3.Bekukan sebentar, dan hidang. (lebih sedap dihidang sejuk-sejuk).
yang nie plak resepi guna telur...tp tak byk ler...5 biji jer..........
Bahan-bahan:
1 tin evaporated milk
5 biji telur
1 sudu kecil esen vanila
1/2 cawan gula utk puding
1 cawan gula (utk karamel) + 1/4 cawan air panas (boleh kurangkan gula kalau nk kurangkan manis)
Cara-cara:
1. Panaskan periuk kukus.
2. Dalam mangkuk, kacau gula + 5 biji telur sampai gula hancur. Then masukkan susu + esen vanila.
Ketepikan.
3. Sediakan karamel....hanguskan 1 cwn gula tadi dan bila warnanya dh jadi golden, masukkan air
panas, Kacau sampai rata..then tutup api.
4. Tuangkan karamel ke dalam bekas/mangkuk kukusan.
5. Tapiskan adunan puding ke dalam bekas yg ada karamel tadi.
6. Kukus selama 1/2 jam atau kurang.
7. Bila dh masak, sejukkan dulu puding tu sebelum diterbalikkan ke dalam pinggan utk dihidang.
*** sorry lah yerk...awal2 puasa aku dah sajikan korang ngan entry makanan plak...takpe..kot2 ler korang rajin nak buat utk berbuka nanti kan......
15 comments:
Zana..mouth watering sungguh puding caramel ko tu dik oiitt
fuh....buke dpt ni..sejuk2 lak tu...nyaman jek wei...tak yah mkn nasi dah hah heheehehe
ha tekak ko samalah tekak aku.... leh mkn tapi suka sikit2 jerk.. tak larat bau telur... ingat nak try lah resepi tanpa telur tu
oh..yg ni dh masuk list utk berbuka puasa..tp weekend jelah..hehehe...
nila makanan yg kita suka makan masa bulan pose tp masa bulan xpose xsuka sgt kekeek
nak try la..tp tggu ari cuti la kot..hehehe tenkiu zana..
waduh zana..bisa goncang iman ..
fuhhh ni kalau berbuka puasa dengan karamel ni, memang mengancam la.. nak2 dah sejuk dalam peti ais, lg mengancam
eh akak pun x suka telur banyak, hanyir lor.
selamat berpuasa zana...
tetiba jer ko buat n3 makanan..
ahahaha..
yup,telur sgt hanyir..
even aku suek buat kek,tpi aku jarang makan sbb telur tu..
huuuuuuuu
wah bestnya kalau tak payah pakai telur bab tekak nurul pun agak tak boleh terima kalau guna telur banyak-banyak ni hehehehehe
wow...serius tak tau pusing caramel boleh buat tanpa telur...thanks for sharing..
terliur aku menengok nyer... aritu aku pnh bt tp fail lah... aku nih kalu kuih2 manik mmg fail
tp kalu grg2 cam karipap ke popia teror
kak zana, kita samala..x leh terima yg ada telur tue..mmg rasa muak sgt....makan sikit dah muak..nak try yg nie pulak la...
ambbooi...
kak lynn x pernah makan dan x tahu arr rasanya mcm mana...
apa kata zana buat dan bagi kak lynn makan...
hehehehe...
wawa pun lau yg bau telur dia kuat sgt..rasa mcm tak bape lalu nak mkn..
Post a Comment