Followers

Wednesday, February 23, 2011

Asam Pedas Padang Tembak

semuanya gara-gara time kemas stor hari tu......si Norman (PRA) dok ckp2 pasal asam pedas padang tembak nie........padahal, memang dah lama aku tak makan kat sini........adeh! balik rumah teringat2 plak....

Sabtu pergi....tp pukul 3 baru sibuk cari makan untuk lunch...sampai kat kedai pak hamid (owner restoran asam pedas padang tembak) tinggal kari kepala ikan jer....asam pedas yillek pocchi....tinggal kuah semata....hu hu hu....kempunan mak tau!......tp dpt gark ler makan asam pedas ikan tuka kat benteng.....tak sama oooo.............tau ke korang ikan tuka tu ikan apa? ikan tuka tu ikan pari...tp anak2 pari ler yerk..aku lagi suka ikan tuka nie dari pari yang besar2 tu......si tuka nie manis sikit isi nya....

Ahad mengulang cuba nasib ke restoran pak hamid...tapi this time pukul 1 dah jejak kedai pak hamid tu........nasib baik ada lagi asam pedas dia......fuh!...senyum lebar mak.....apa yang di idam2kan ada depan mata.


gitu ler roman orang senang hati dapat makan ikan asam pedas...ikan merah lagi tu....................selebet ler sungguh!....main sarung2 jer tudung tu....ngan tak berbedak bagai...........so, kesimpulannya minggu ini adalah minggu dapur tak berasap......keh keh keh


Budak kecik nie sibuk nak main h/phone aku jer kerjanya...alasan nak ambil gambar...pastu, ntah apa2 jer gambar yang dia ambil....gambar kat atas nun...tu kerja dia ler tu...di paksanya aku senyum kat dia...tu yang jadi gitu tu..........


and now.......dah pandai nak order sendiri...........sirap limau 1! wah ko............kemain lagi......erk..


ini apa? yeeehaaa....ini ler ulam-ulaman.......special punya...dia nyer sambal & kuah tak jumpa tak tempat lain. Ada sambal belacan terbaik meletup and air asam kot...tp tak masam punya...dia cam manis2 pedas....fuh! berpeluh2 makan cicah ngan pucuk ubi rebus, jantung pisang, kacang botol............1 set nie kalau tak silap harga dalam rm2.50 kot.


and..............taraaaaa...........ini ler rupa asam pedas idaman kalbu ku.............ikan merah gitew....tp laling hubby aku ambil bahagian badan.....tu kalau dapat bahagian ekor ker kepala ker....pergh!...mak mertua lalu pun aku buat tak tahu jer....................see, pekat likat melekat kan kuah dia.....tu yang special tu.........nie pun cam terasa2 lagi kat tekak kesedapan asam pedas pak hamid nie....

So, apa lagi...........jemput ler makan yerk...........


aktiviti Batrice......buat lawak......takde kerja ler tu...................

lepas habis makan.......di hidang plak potongan tembikai merah yang sejuk.....manis plak tu..........aku ngan laling hubby pakat tengok jer lah Batrice makan tembikai nie..............


kat mana restoran asam pedas pak hamid nie? if korang datang kluang.............jalan arah ke Mersing.....sampai traffice lite batu 4...simpang 4  di situ....kiri ke paloh...then kanan ke padang tembak........so, korang masuk ler simpang ke padang tembak or simpang nak ke kawasan kuarter polis kluang........tak sampai 5 minit korang boleh jumpa restoran pak hamid nie......memang terbaik ler.......nampak cam biasa2 jer....tp masakan dia............boleh tahan......selain asam pedas ada gark kari ikan ala utara, caru sumbat sambal, and lelain menu yang sewaktu dengan nya....tp speciality dia adalah asam pedas ikan merah and set ulam-ulaman tu.......lain dari yang lain ok!

15 comments:

nieda said...

sedapnya asam pedas. Plg glamer dekat melaka. Tapi hari tu balik kg dekat muar sempat mkn asam pedas tg agas sedap jugak...

norhidana said...

asam pedas... alahai... smlm baru gosip2 ngn adik aku lama tak mkn asam pds mak aku... ni ko cite asam pds lg... meleleh ayak liur

sampai 2hari ko cari yek,nsb dpt ahad tuh... heheheh mmg btl2 ngikut ko si batrice tuh suke beno amik gambar... cumel

LyNn HaMzAh said...

kak lynn ingat kat batu pahat & muar jer ada asam pedas best...nampaknya kena gie kluang la macam nie...nak try asam pedas yang kau makan nie...hehehe...

Azueriena Norash said...

x tahu ler kenapa k.azue x baper minat lauk yg masam2 asam pedas...dan tomyam..apatah lagi singgang...sumer pun x baper minat...nie....maybe pedass + masam kott..perutt cepat no meragam...

ermayana a.k.a mrs mahzan said...

mahainya 25o..berpeluh aku dengar tp telan air liur jelah kat cni..hehe

Cik Ina minat Do do Cheng said...

asam pedas memang peberet.first time makcik tengok ikan merah masak asam tumis. zana o zana , dari malam tadi makcik nak masuk blog ko, susah betul.broadband makcik ni yang lembab kot.

rasp said...

apsal jauh sangat kedai nie..
sib baik tak ngandung...
kalo dak mmg ngidam le...

MrS. F!zA said...

rupa asam pedas tu sama je mcm coffe village kt sini ni ha.. byr rm10 utk semangkuk besar ikan..boleh mkn 2 org..sekali nasi n sayur..

tetiba terliur rsa nk p cari ah wiken ni.

eRiNsZ said...

compem.. aku g kluang nt

B/fast~ kat railway
Luch ~ kat PAk Hamid nyer asam pedas
Dinner: ???
kat umah ko la zana hehehehehe

rATu kEBaYA said...

asam pedas memang terbaik..

☆ lieya latif ☆ said...

umang aiii....mmg nampak sedap nie zana.....aku dulu kureng asam pedas ni, tapi sejak kawin ngan org melako katenye terus hantu asam pedas kooo hahahahha....

kiteorg kalo kat putrjaya ni asam pedas terbaik selalugi mkn kat asam pedas uniten.....mmg sodap....

kalo lik kluang nanti leh laa aku pi try plak kesane...tapi shah tu kalo balik simpang2 sure wajib ajak terjah kat kluang railway tu...gile noo ngan roti bakar kat situ hihihii

onniesham said...

mujur aku kurang minat asam pedas. kalo x jenuh plak nk mncari smpai ke kluang nunnnn...hahahaha

s said...

ika pun peminat tembikai.. rasanya kalau biarkan dia makan, setengah biji pun boleh habis

Nana said...

hahah
lawak gile batrice

jaz said...

mmg terbaik..sy y dok kulai pon cri asam pedas pak hamid...set ulam mmg rasa mahal tp terbaik la.. da pnye kuah ulam tu y sedap. rangking sy: no.1: asam pedas padang tembak kluang. no.2: asam pedas muar..

korg cube la..mmg terbaik.kari dia pon terbaik. paling best pak hamid tersangat2 peramahnya...ceria je..hehee xkn mnyesal~~~