Followers

Tuesday, February 22, 2011

jom makan kongsi2 dalam dulang.

Sabtu yang sudah....ada sambutan kecil-kecilan sempena Maulidur Rasul kat sekolah tadika Batrice......supposed berkumpul pukul 9.30 tp....we'll sampai dah pukul 10 dah...tak sempat nak tengok bebudak beratur sambil berselawat..........sampai2 jer terus masuk kat balai raya...dengar ceramah pendek oleh ustaz jemputan.

Sambil2 tu aku menolong apa yang patut...coz' nampak cam sibuk jer memasing nak sediakan juadah untuk jemputan nanti.......


si Batrice plak....merengek2 nak  kan bungkusan jajan yang bebudak lain dapat....padahal bungkusan jajan tu untuk budak2 kelas depan.....dia kelas belakang...so, mmg sumer geng2 dia tak dapat...tp bebudak kan..mana leh budak lain ada dia takde.......so, ngan muka tak malu.....pergi ler minta ngan cikgu leha...cikgu kelas depan........nasib baik ler cikgu leha tu kenal baik ngan nenek awak Batrice...dpt ler seplastik...


yang nie Rehan....sama kelas ngan Batrice...tp tua dia setahun dari Batrice kalau tak silap aku ler....nampak Batrice pegang jajan sebungkus .........terus berkepit ngan Batrice...Batrice plak bab makan nie kalau ngan kawan yang dia kenal...mmg tak kedekut...sanggup share bersama-sama....tp yang aku tak berkenan ngan si Rehan nie...udah ler menumpang makan jajan2 tu ngan Batrice...dia buat cam hak milik mutlak dia plak...geram jer aku....


ko tengok......air kotak pun sanggup share berdua....tp lepas tu, tukang habiskan si Rehan nie...




Antara ibu bapa yang hadir..............so, lepas ceramah ringkas....ramai2 selawat ke atas junjungan Nabi Muhammad..............siap ada bunga telur lagi tu.....................then ada persembahan Nasyid dari kanak2 tabika kelas depan........kelas Batrice tak terlibat pun.


oppss.........yang nie a'im........comel jer...padahal sebaya ngan Batrice........yang nie ok ler kalau di buat kawan pun...tp biasalah...bebudak kan........nakal jer sama jer ngan anak dara aku tu.....


Nie ler kumpulan Nasyid kelas depan.........comel jer aku nengok depa menggayakan sambil nyanyi Nasyid.


Batrice sibuk nak merakam....si a'im plak sibuk nak pegang sama.....

video

Lepas nasyid baru ler acara makan beramai-ramai share dalam dulang..........lama dah tak merasa aktiviti2 macam nie..............seronok Batrice makan. Berselera sungguh..


Korang tengok.......si Rehan still nak menyempit sama-sama ngan Batrice..........padahal mak pak dia ada kat belakang nun makan berdua..........ha ha ha...tak kisah ler..janji depa main takde gaduh-gaduh.


*** tengah-tengah syok mak dia menyuap nasi dalam mulut......tetiba Batrice cakap :

"mama...nak berak. tak tahan nie"

adeh....potong stim betul ler kamu nie kan......

16 comments:

♥♥♥ سواي @ ماما ايمان شاهيراه ♥♥♥ said...

lama x komen sini..huhu aku bz sgt2..sowi tau... jenguk tetap jenguk itu wajib...hahaha

zana comei sgt batrice pakai tudung cenggini... ada style ler... hehehe

weh dulu aku tadika ada gak mkn2 dlm talam ni..syok wooo tp la ni mmg x pernah mkn dah camni.. agak2 aku ajak mak aku buat dia nak x? hahahaha

Nana said...

wah nasi ambeng ni..
xpenah lg makan dalam satu dulang hehe
penah mkn tp dapat yg dalam bungkusan tu
comei la batrice pakai tudung siap ada klip lagi

.:mama dhia:. said...

wa..bestnyer dapat makan dalam dulang... nasi ambeng yer?? comel batrice pakai tudung..

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

pheewiitt... tomeynyer Batrice bertudung..
manis btul... =)

~izan~ said...

comey dak batrice tu pakai tudung mcm tu =D

syoknya mkn ramai2 sedulang.manambahkan ukhwah sesama kita...

Zana_MamaBatrice said...

sue - takpe sue...aku faham keadaan ko.....ko jengah pun dah cukup syukur dah sue.

dulu, bukan kata time tadika sue...time sekolah menangah pun if ada majlis sambutan maulidur rasul..sure, ada xtvt makan ramai2 dlm dulang...seronok tau....la nie, dah jarang2 org buat kan

Zana_MamaBatrice said...

nana - tu bukan nasi ambeng nana...tu nasi minyak tu ngan lauk kari ayam and daging.....

Zana_MamaBatrice said...

mama dhia - nasi minyak ler dear..nampak cam nasi ambeng ker...he he he

Zana_MamaBatrice said...

leily - he he he..thanks...aku pun suka tengok dia pakai inner tu

Zana_MamaBatrice said...

izan - betul tu..makan ramai2...seronok....makan rebut...lagi2 ngan bebudak....

LyNn HaMzAh said...

batrice memang comey la bila bertudung...suka kak lynn tengok...

Zana_MamaBatrice said...

kak lynn - hehe he....thanks kak...try ler pakaikan qistina tudung

Citarasa Rinduan said...

zana..

ya ampun comel sangat si batrice gayakan tudung syira tu...

(syira eik, namanya??)

PS:peeh...makan dalam dulang mmg nikmat...hanya terkilan bila ada kawan kata...tamo kongsi makan satu dulang....eik..geli katanya..
macam2

kswsk said...

wa dl time kecik2 mmg abah slalu bt mkn dlm dulang ramai2..syok rebut2 n lumba2 nak kasi abes..

pastu mak suka sbb xpyh nak basuh pinggan byk2

atty's said...

comeynya batrice pakai tudung tuh..

masviona said...

hahaha tang last tuh yg kelakar tu....nak terberak lak dia...hiksss