Followers

Friday, April 15, 2011

Di saat aku kurus...........

 wah korang....ada yg x khusyuk baca tazkirah pagi jumaat semata tengok gambar aku yang tengah slim melim tu tu yerk....hu hu hu ...mak sentap nok tengok gambar mak sendiri......bila ler mak nak dapat balik badan slim melim cutting cam model gitewwww.....bertahun dah mak rindu nak pakai balik baju-baju kebaya, kemeja mak time mak kurus melidi dulu....hu hu hu hu...

Dulu time belajar...nak kata aku nie kurus bebenar...takde ler plak...time tu berat dlm 55kg kot....cuma 1st sem jer......agaknya kejutan budaya kan.....berat aku naik sampai 64kg....fuh!...time tu rasa giler down....tu ler paling berat kg aku tau.......masa sekolah dulu....berat sumer bawah 50kg. Time-time belajar....aku aktif sukan.....bola jaring, olahraga.....tiap2 tahun aku wakil sekolah.........he he he......time tu, ko makan cam ada bela hantu raya pun.......sure badan aku tak naik punya.....bantai makan coklat berkeping2 pun takde risau badan nak naik...sampai kawan-kawan aku jeles.....

"nor...ko nie makan apa pun badan camtu jerrrkkk!"

wah gitewww statement kan...cuba sekarang.......makan 2 butir nasi pun boleh naik berkg-kg berat aku....!


*** pic nie time honeymoon ke Langkawi after 4 bulan kawen***

Lepas kawen.....baru2 untuk 1-2 years tu....agak maintain di situ ler. 55kg.........1-2 years kawen...aku gugur 2 kali.........time pregnant kali ke-2 lagi lerr sadis....berat aku turun sampai ke 53kg. Ngan ketinggian 162cm nie......berat 53kg agak ringan ler di situ kan........time tu sarung jer apapun sume londeh...hu hu hu......then aku gugur.  After gugur......lepas4-5 bulan........aku ambil pil hormon......time tu berat aku dah start naik ......sampai ke angka 6 kat depan...tapi kira ok ler lagi........kira masih sesuai ngan ketinggian aku kan......

*** family day di Wet World Batu Pahat, Tahun 2006 ***

Time tu pun......aku kerja as kerani Stor jer....so, banyak bergerak.....lari sana, lari sini.....pergi sana, pergi sini, turun naik tangga 4- 5 kali ler sehari.........so...tak risau sangat...baju pun boleh sarung lagi size M....if cutting kecik...L masuk gark elr.......

*** masa nie aku jadi pengapit kawan baik aku kawen. Belum kawen lagi time nie aku ***

anddddd..................lepas ambil hormon selama setahun..........kg aku kejap naik kejap turun....aku ambil hormon bertahan selama setahun jer....lepas tu aku dapat Batrice........syukur.....so, stop ambil pil hormon.......and time tu badan pun naik takde ler banyak mana...ngan anak, ngan kerja .....so....penat......


Badan aku betul-betul naik bila aku masuk kerja kerajaan nie........terus naik takde nak pandang-pandang belakang dah pergi dia..........time bulan puasa aku leh turun...tp bila lepas raya jer......berat yang naik lagi banyak dari berat yang turun time posa......sedihhhh......then start dari tu aku rasa stress ngan badan aku sendiri........ngeri tengok diri sendiri kat cermin.......

Ubat-ubat kurus jangan citer lerrr sumer aku dah try.  Just Mate5,RX Lite, Teh Orang kampung, Alpha Lipid, sumer aku dah try.  Diet tak makan nasi pun aku dah try...cuma malas senammm jerrrr.........hu hu hu....tp berat aku tak gark turun-turun....di tambah stress nak dapatkan baby......makin naik mencanak-canak kg aku.....

*** tahun ke-3 kat UiTM shah alam. Aku ngan lieya lebih kurang jer kan besarnya....sekarang? hu hu hu......mama vogue tu tetap maintain slim...aku jer dah berganda-ganda ***

*** Honeymoon @ Langkawi ***

And now....aku malas dah nak pikir-pikir pasal berat aku....makin ku pikir2kan..makin naik....so, sementara nie, selagi tak di gelar obesiti.....aku tak nak pikir2 dah........sampai 1 tahap......aku akan pastikan badan aku slim semula...tak dapat berat time muda mudi.....dapat cecah angka 60kg pun dah cukup syukur...

 *** a day after tunang. ***

Time nie aku rasa aku paling slim...sampaikan tulang kat bahu tu leh buat takung air kata mak aku....la nie..jangan kan takung air...peluh pun tak leh nak bertakung....laju jerr lalu turun ke bawah....


19 comments:

hanees said...

mak aih...slim giler akak...tp xpe lah kak, asal akak sehat udah la..tp kalo nak slim semula, chaiyok2..pakai PB lah kak...hehehe

onniesham said...

mmg slim giler ko zana. xpe zana org da kawin mmg salu je naik badan (ayat sedapkan hati sndiri).. ntah bila la kita ni nk slim kan. letih dah brdiet.

♥ Che NamNam ♥ said...

wahhhhh nasib tak kenal ko b4 if not compom haku menjeles sakan dgn keseliman mu...hahaha...

♥♥♥ سواي @ ماما ايمان شاهيراه ♥♥♥ said...

hahaha kite serupaaaaaaaaaaa

Sidratul Muntaha said...

aku ni..peluh terkepung.
bawah kopek..
keliling pinggan
celah2 peha..
celah2 montot
kat kepala lagilah.
ahaha..
peluh pun penin nak cari jalan kuar!
ketul2 lemak merata!
wahahhaa!

Maya Mayana said...

semoga berjaya mendapat target...aku pn nk bersenam balik le...la ni setiap kali dpt anak tmbah 3kg...kalau 3,4 camano la gaknya...

Iena@MaMaJannah&Rizqi, said...

hahhaha..lawak ko zana..maharaja lawak pun surrender ngan statement ko..
aku gelakkan ko..aku pun serupa..nanti akak pun nak buat history sejarah kegemukannan ku..gemuk terlampau..menci tauuuu..tapi akak tak makan banyak ubat diet2 ni..
tapi ader satu yg akak pernah minum..mcm ok..tapi stop sebab tak larat ..tak larat aper???..nanti akak citerkan..tak yah lah ko suruh cerciter..cer citer..tiba masa akak citer..nak mula cari gambar2 kurus masa dolu2..hahhaha...

Ciklinn said...

wah nor(nak gak panggei nor) serius kurus dulu2 yerk... takper harus kamu berdiet n bersenam.. jgn makan mlm.... insyallah leh kurus....

apapun besan gemuk ka kurus ka.. yg penting sihat.... dan yg paling penting comel jer kamu hat mana2 pun...

rasp said...

meh high five dgn i sat...
kita sropa....
ayat penyedap i now...
"takpe lah asalkan sihat"
hahahahaha

Jasfyra said...

beb, ur not alone.aku pun sama..huwaaaa!!!!

mysha said...

kaK..sIyESS kurUs gilER kak time nih... hehehe nk TErgeLAk ada lak GAmbo kak LIeya tu ekekkee...

taKpe kak saMA2 la ktE kuRuskan baDAN tp kan kaK naPEr sHa rasA sHa sKe tGk akAK seKrang nih Lagik.. geBusss...

mysha said...

kaK..sIyESS kurUs gilER kak time nih... hehehe nk TErgeLAk ada lak GAmbo kak LIeya tu ekekkee...

taKpe kak saMA2 la ktE kuRuskan baDAN tp kan kaK naPEr sHa rasA sHa sKe tGk akAK seKrang nih Lagik.. geBusss...

Dilla Ady said...

ari tu ady pun tanye dilla, akak cam da berisi sket..dilla sound die ckp amboi, sedap jek ckp org..ni bini depan mate nih kurus melidi ke? tetiba nk emo lak dilla kan?..

takde la kak, cume org yg berbadan gemuk jek tau perasaan org berbadan gemuk yang lain...

cam dilla pun, selaluuuuu sgt kak stress pasal nk kuruskan badan..kurusnye sekejap jek, gemuknye lama..time kurus sekejap tu takde pulak org nk puji cantik ke ape ke, cube time gemuk, berbakul2 org hina macam2...kt luar senyum jek kak, dalam hati ni berdarah2 tuhan jek yang tahu..

yg bagusnye, sib baik laki kite jenis tak kisah dapat bini cam kite..kalu die pun kutuk kite, lagi la down kan..

dilla pun ntah berapa kali percubaan diet nih ntah tak leh kire da..tapi takkan penah jemu...tetap diet dan diet...tak kurus belakang cerita...huhuhu...jom diet sesama kak!

masviona said...

zana kurussssss nye dulu

sama lah mcm mas pun xkisah lah janji hati happy badan sihat lah kononnya...hiksss n cik abang sayang kan....lalalala

LilyAzliyana@MamaZaraZareef said...

yekla..kurusnya zana dulu2..muka pon cam lain sket..hehe..kite ni plak, dpd zaman skolah, masuk u, kerja n kawen..badan naik secara berkadar terus..tk pusing2 ke belakang lagi..huhu

mama tisya said...

lawak la zana citer ni...tp slim btul dlu..tkkpe jgn stress2 nantti lg berat naik..kita pn dh bertmbh berat gk..nk kena puasa ni

SaRaa said...

salam kenal..sama la kite dlu mmg selim gile smpi lemak pun x lalu nk dekat..paling berat pon 48kilos ajer..skg nk try turun balik bawah 50kilo punyalah payah..now tgh dlm pantang, hrp2 menjadila turun ke berat zaman anak darezz..huahuahua..btw, i follow ur belog okeh!! :)

liwaniel said...

zana..kita serupa..huhuhu...sejak bersalinkan sayyidah makin makin mencanak2 naik berat...sedih..huhuhu

Mamamya said...

uhuhuhu...klu citer bab2 "KG" ni zana mmg akak pun dah naik stress mencari formula utk menurunkan berat badan....mcm zana juga lah...mcm2 produk dah di cuba...tp x berjaya juga SBB malas nak b'senam...

skrg ni dah ligat menguruskan anak2 yg 3 org ni pun xder nyer nak kurus....

dulu masa akak ambil pil hormon (masa dalam proses nak buat IUI) berat mmg mcm di pam2 naik takut dibuatnya....tp bila dah stop makan pil pun berat x turun terus jadi cenggini sampai ler skrg.....

kdg2 dah jadi mcm putus asa plak..last2 malas nak fikir dah pasal berat badan ni w'pun kdg2 t'selit gak rasa hati nak kurus tu....uhuhuhuhu