Followers

Thursday, November 24, 2011

Asthma Attacked!

Lama betul blog aku bercuti kannnn
since jumaat lagi..until ler ke hari Khamis nie..
seminggu gark lerrr

Sorry yerk...
almaklum, kat rumah pc dah takde...
so, boleh update kat office jer lah..
curi2 masa....

Banyak sebenarnya nak story mory ngan korang
tp tulah....masa adalah terbatas..
so...just nak bagi tahu jer lah..

Batrice baru jer baik dari asthma
maybe coz' penat sangat and cuaca yang tak menentu sekarang nie kan
minggu nie memang a bit padat xtvt Batrice..
yang tu later2 aku citer yerk.


Nie lah dia budak yang kena asthma attack semalam
Supposed aku kerja semalam..yelah...cuti dari hari jumaat and sambung ke hari isnin..then selasa, Johor memang cuti sempena birthday sultan kan...
ingatkan rabu tu dah start naik kerja ler..
rupa2nya...kita hanya merangcang..tp Allah yang mengaturkan semuanya..

Selasa malam tu...
Batrice dah start batuk2 jer...
padahal..isnin and selasa siang tu
sihat wal'afiat..
petang tu siap boleh main basikal lagi ngan anak jiran sebelah...

Sepanjang malam tu memang gamaknya dia tak tido ler
coz' sepanjang malam tu jugak ler...dia asyik ler batuk2..
4-5 kali aku bangun bagi dia ambil gas guna inhaler dia tu..
and ubat batuk...
sapu2kan vick kat dada and hidung dia..
ok ler kejap...
lepas sejam ke 30 minit lepas tu...batuk2 lagi..
and ada ler 2 kali muntah...


So, pagi rabu tu....aku ambil keputusan bawa dia gi hospital ambil neb....
tp pagi nie nampak dia macam teruk sikit
sorry dear...mama lewat bawa awak pergi hospital...
pity u my princess..kecuaian mama and papa.
after this..memang nak kena beringat2 ler if dia dah start batuk
yelah...lama dah Batrice tak kena semput nie
rasanya ada 5-6 gark ler ..kalau di ikut record dia pergi ambil Neb kat hospital.


2 kali ambil Neb...1 kali ambil ubat sedut...and 1x kena masuk ubat...
tu nampak tu kat lengan dia...
tempat nak masuk kan ubat...
benda tu ler yang dia paling fobia..
even kejadian dah berlalu almost setahun lebih
tp sangat ler berkesan kat dia..
nampak jer MA pegang injection tu....langsung dia dah start nak nangis siap merayu2 tak nak kena cucuk...


Bacaan Batrice pagi tu...tinggi kan.

Time nie Batrice dah start merayu dah
Tp nak baik punya pasal..and tak nak kena stay kat hospital punya pasal..
dia cekalkan hati gark lerr...
dua kali ok cucuk
1st kat tangan...tp tak dapat coz' urat dia bercabang...lebih kurang giteeww ler yang aku dengar
ada junction
tu yang tukar kat lengan tu...


3 jam gark lerr....dari pukul 7.30 hingga ke pukul 10 lebih baru settle..
selalu tu ambil sekali jer Neb dah ok..
kali nie...teruk sikit dia kena
tu yang sampai 2 kali kena ambil Neb
sedut ubat lagi
and masuk ubat lagi...


Tu dia...stok ubat yang Batrice kena habiskan
ubat semput jer ada 2 jenis...
makan and minum
ubat muntah
antibiotik
ubat demam
ubat selsema
complete set gitewww


2nd tempat kena cucuk...baru dpt urat dia..
untuk masukkan ubat...


1st attempt cucuk..nampak tak
tanda merah kecik tu...


So, semalam memang dia flat giler ler......
balik rumah...xde sedar langsung
takut gark aku kot2 dia pengsan ke apa kan
tp ok..cuma tak larat nak buka mata jer...

petang plak...
dah ok sikit..
siap requested pergi bandar coz' nak minta mama dia tunaikan janji nak upah dia jadi budak baik time kena inject tu...
alahai........
so, sempat gark ler ke bandar belikan mainan dia as upah jadi budak baik.
malam tadi dah ok...
ubat memang kena beri on time...
eh! citer pasal ubat..
lupa plak nak called nenek dia tanya dah bagi ubat ke belum kat anak dara nie..
ok....tu jer erkkkkkk

7 comments:

Maya Mayana said...

semoga cepat sembuh ye icha :)

lieyalatif said...

ooo patut lame ko menyepi yeak zana...aduh sian anak dare ko...tu le, nasib kite same.....ko ade batrice kene asma...aku lak si mija....mmg skrng ni aku gerun kalo si mija tu start batuk2...cepat bagi ubat asma die....seb baik laa ade lily...die laa pembekal ubat tuk si mija tuh......

aku tgu gak serangan asma kat mija sbb nak terus bawak pi pakar....tapi takde...so takleh laa nak 'ukur' sejauh mane asma die...sebb mmg akunak bawak pi pakar...nak standby le kan kalo kene gune gas ke ape....harap2 takde laaaa....biar le terus tak diserang asma ni....

sian tgk batrice tu.....sabar yeak zana...dugaan anak2....

norhidana said...

alahai zana,ptt lah ko lama diam je... sian batrice... skrg ni kan cuaca tak menentu kan.. anak aku pun skrg ni duk batuk2 kalu pas minum susu dia batuk msti muntah ada kahak..

aku pun ngeri tul kalu tgk budak kene cucuk utk msk ubat,mcm tu lah masa aiyan kene aritu lg lah susah nk cari urat dia...
semoga batrice cpt sihat yek... ko pastikan bg batrice minum air suam banyak2,bile dia mkn ubat bnyak sgt kadang bdn dia akn rasa pns cam aiyan...

♥♥♥ سواي @ ماما ايمان شاهيراه ♥♥♥ said...

kalo ko x update ni tadi mmg aku kol ko nak tanya awat ko senyap jer.. hehe

syukur batrice tambah elok...faktor cuaca ni zana.. anak buah aku pun kena gak.. 3 kali neb 1 kali cucuk kt drip tu.. kesian aku dgr.

aku harap batrice semakin sihat & aktif hari ni..

Neeza.Areef said...

smpai kna gas dah batrice..siannyer...

Emacupcake said...

ciannye batrice kak zana...tp tu la, mmg skrg musim budak2 batuk n selsema..imanina pun malam2 asik batuk..da masuk 1 month gak la asik berjaga malam di buatnya..muntah2...ubat pun da mcm2 bg... klinik pun da 4 klinik pegi sampai jumpa pakar..keadaan tetap sama..nampaknya kena pasang kipas slow2.. n letak viks kat badan baru la ok skit..

Dee said...

moga cepat sembuh batrice..kesian dia ye..