Followers

Friday, July 13, 2012

Report Card Sekolah Batrice

lamaaaaaaaaa sunguh tak update blog nie yerkkk
apa nak jadi lah kannnnnnnn
padahal citer tu berlambak-lambak...
tapi tulah....bila masa tu takde...jadi gini ler....

Ok ler...meh nak citer...semalam pepagi kena pergi school Batrice
nak ambil report card dia...
fuh!...bebudak sekarang kan......tadika pun dah ada report card....dulu2 time mak ko....sekolah rendah baru ler ada....tp takpe.....dulu lain sekarang lain....sekarang nie....semua dah advance......takat tadika ada report card takde hal punya....silap2 mana anak-anak yang hantar ke nursery pun siap ada report card plak nanti....kita tunggu dan lihat.

So...plan asal akan masuk office balik ler lepas pergi school Batrice....
keluar rumah pukul 9.30 giteww....aku memang budget keluar lambat....kalau pepagi sure ramai mak pak yang ada kan...malas nak menunggu...so, sampai2 jer terus ngadap cikgu dia...senangkan..
bab nak menunggu nie memang aku malas sikit....


Lepas ambil report card dia...bincang-bincang ngan teacher dia....cerita-cerita apa yang patut.....terus bawa budak kecik tu balik...plan nak masuk office balik tak kesampaian...nasib baik ler Boss outstation...so, xde ler rasa bersalah sangat kan........

Pasai apa tak jadi masuk office balik? sure ada yang tanya punya......last minit...MIL cakap nak ke Parit Raja......nak jumpa ngan Dato' Shahrizat..nak buat pembentangan pasal Wanita UMNO.....aduh!...orang kuat ler katanya.....nak tak nak kena gark ler cuti nak jaga Batrice....kalau tak camtu, takkan nak biarkan dia ikut nenek dia...ngan panas, ngan ramai orang nya......jadi IBU memang kena sentiasa berkorban kan....


balik tu...tak balik rumah terus.....gi shopping barang basah kan Econsave.....sempat ler Batrice paw menan baru.......nasib baik result memuaskan....maka mama ko ngan senang hati angguk kepala bila tanya menan nie boleh beli ke tidak......


result dia utk setengah tahun nie....
memberangsangkan jika nak dibandingkan dengan last year....last year takde C pun..
sumer pakat B yang berderet-derat...this year....ada gark nampak C berderet-deret2 tu..
alhamdulillah...

Bahasa Malaysia  semua C kecuali Ayat maksudnya membaca secara lancar...dia boleh bunyikan sukukata but nak membaca tu dia lambat sikit. Yup...tu aku akui....bab membaca dia masih merangkak lagi....takpe, pelan-pelan kayuh...lepas nie kelas intensif kat rumah......

Untuk Bahasa Inggeris tu...dapat B..ok ler...walaupun tak cemerlang...nie camne nak masuk sekolah convent nie darjah 1 nanti...adeh! kena giatkan usaha nie....


jangan ingat C tu gagal plak erk....kita dulu-dulu camtu arr...kalau dapat C rasa cam nak koyakkan kertas jawapan tu kat situ gark.....tp tahap sekolah Batrice nie...C tu kira Cemerlang ler....



Komen cikgu :
Batrice kuat berangan......kadang-kadang tengah makan pun leh berangan......ha ha ha ....memang pun.....kuat berangan budak sorang nie......
pastu cikgu komen dia suka menyanyi.....ha ha ha....itu tak di nafikan....cikgu cakap....Batrice nie kalau buat kerja...mulut dia takkan diam......dia akan menyanyi sambil buat kerja......haish!..ikut sapa ler tu yerk....
yang lelain tu macam biasa.......then bab berkawandia memilih sikit......bab yang tu aku pelik sikit.....coz' last year.......bab berkawan dia paling terror...semua kawan dia...tak kira lelaki ke perempuan......naper plak this year dia jadi memilih plak....kalau ikutkan dia jenis tak kisah kawan ngan sesiapa pun...cuma yang pasti dia selalu cerita yang dia tak suka a few girl dlm kelas dia coz' suka buli dia....aku tak ambil serius sangat coz' biasalah bebudak....as long as tak memudaratkan Batrice udah ler.....gaduh2 tu biasalah kan.....bebudak pun namanya.....

and.....at last...terjawab sudah kes Batrice kena tampar hari tu...
salah faham......time tu sebenarnya Batrice dok bergaduh ngan sorang lagi kawan dia...pasal apa tu tak tahu..and depa ada dok sebut perkataan yang tak baik ler...."BODOH" kot...kalau tak silap ikut citer teacher dia....tu yang dua-dua kena tampar tu....

For me.....if teacher dia buat dengan tujuan untuk mengajar.....it FINE for me ....coz' kalau kat rumah pun...if dia terkeluar perkataan-perkataan yang tak sedap di dengar....aku tampar gark mulut dia tu......nak mengajar...bukan nak mendera...so, alasan teacher tu tampar Batrice tak salah...so aku anggap kes tu selesai....yelah.....anak kita kan...kita tahu ler  camne peel dia.......no heart feeling...he he he he.....

Aku pun pelik gark...camner teacher dia macam tau2 jer...padahal aku tak tanya apa-apapun lagi pasal kes tu kat dia....cuma dok citer kat MIL ler......rupa-rupanya ada ler sorang mak kawan Batrice kat kelas tu dok bercerita......bukan apa, cik kak tu...dia rajin gi umah MIL then dok bercerita yang anak dia  hari-hari kena pukul ngan teacher.....dia agak tak puas hati ler......anak bongsu ler konon...sayang terlebih kekdahnya.....tp yang tak sedap tu...dia buat cerita plak pasal si Batrice nie....siap kata aku as mak tak pernah pukul si Batrice tp cikgu dok senang-senang pukul Batrice....

Aduhai....tu yang tak sedap kan......kot ye pun nak bwa citer pasal anak ko kena belasah ngan cikgu hari-hari tu....lantak ler..tp jangan libatkan orang lain...tak sedap wei...aku tak cakap apa pun....tetiba naik citer macam tu plak...sapa kata aku tak pernah pukul Batrice....selalu gark ler kena kalau perangai tu dah terlebih...nak mengajar anak.....kalau dok biarkan....sat lagi dia ingat benda yang salah jadi betul...so, sila jangan cop saya tak pernah pukul anak yerk.....aku plak yang segan ngan teacher Batrice....tp alhamdulillah...sumer dah clear.....pasal mak kawan Batrice tu....lantak dia ler.....anak dia tu memang aku tahu kemain lasak and nakal........so, terpulang ler pada dia suka or tak suka if anak dia kena pukul...and aku percaya...cikgu tu pukul anak dia pun bukan sampai jadi kes mendera sampai berbirat-birat kan....pukul-pukul sayang utk mengajar........



Harap-harap result report dia akhir tahun nanti semakin baik.  Budak nie banyak main...banyak tengok tv....so, lepas nie kena ler aku control lebih sikit.  Kena ler hari-hari buat kelas tuisyen membaca ngan dia....

pst : Hari Ahad, Batrice join rombongan sekolah dia ke Melaka.  Kena ler mak ngikut sekali......

5 comments:

ellynadyra said...

terror gak anak dara ni kan...keep it up mama.....insya allah she will be better and better

♥♥♥ سواي @ ماما ايمان شاهيراه ♥♥♥ said...

komen cikgu batrice sama ngan komen cikgu annur hahahaha result depa pun lbg kurang je zana.. aku pun dah start buat kelas membaca ngan annur tiap2 malam... pasni ni minta elaun kt ayah annur la...miahahhaa

norhidana said...

wah2 bgsnyer batrice... makin banyak perkembangan yg baik...

kire dh setel yek psl kes tampar tu..lega dpt tau dr cikgu kisah sebenarnyer kan...

atty's said...

nasib settle dah masalah tampar tu ye zana..tp yg tak besh..cikgu tu tau dr org len..kty pun kalo anak ckp benda x elok..mau kena tmpr atau kena cili je mulut tu..cili lom lagi buat..hehehhehe :)

Neeza.Areef said...

lain plak cara sekolah batrice igt dia pkai ABC biasa '

terjwb sudah yer..mmg x best klu org yg bwk cte kita kt org..