Followers

Thursday, September 20, 2012

Asthma lagi

Selasa..........pukul 2 MIL called maklum yang Batrice semput
Actually....selasa tu dia dah start training zapin untuk pertandingan Sabtu nie....after class tu...diaorang berlatih...agaknya cikgu dia tengok dia lain macam gitew...terus called nenek Batrice suruh ambil....then, MIL plak called en Laling Hubby tak dapat....maka called Zana plak lepas tu...Zana memang tak boleh dgr if Batrice semput...memang tak jadi kerja ler jawabnya...

Nasib baik that day.....boss takde...so....kul 2.45 tu...minta izin balik awal...
terus ambil Batrice kat rumah nenek dia...then bawa gi hospital untuk ambil gas.....
Zana memang takkan tunggu ....tahu dia semput jer....terus bawa gi hospital ambil gas......even dia pakai inhaler kat rumah......tp bila jadi camtu...inhaler tu memang Zana dah tak pandang dah....ambil gas kat hospital cepat sikit leganya tu...



Rasanya kali nie coz' cuti tu kat kampung en Papa dia bagi minum air gas direct dari peti sejuk kot...
air Zappel...kemain syok en Papa dia masukkan kan dalam botol susu Batrice then Batrice minum...siap bertambah2 lagi tu....time tu Zana dok kat dapur tolong masak.....diam2 jer dia buat kerja minta air dari en Papa dia......en Papa dia pun...kemain senang hati bagi kat anak tu... geram jer aku.....

nasib baik this time tak teruk sangat.......after 1 shoot tu....dah ok...then boleh balik...
bacaan SPO dia pun...ok.....


Cuma malam tu berjaga gark ler...tak tidur coz' nak pantau keadaan dia...
then nak bagi ubat kat dia.......cam biasa, antibiotik, ubat batuk khas untuk asthma, ubat demam and ubat asthma jenis pil (steroid)........fuh! letih mama ok...tp demi anak...sanggup dan rela hati......apapun demi kesayangan hamba nie..

Rabu.....sms CC kata Zana cuti coz' Batrice tak berapa ok lagi...yelah.....nak kena pantau keadaan dia lagi..
ubat nak kena bagi makan on time....and pagi tu...Batrice pun tak gi school..........but tengahari tu nampak dah ok sikit......kebetulan cikgu dia minta tolong if dah ok.....tolong datang latihan zapin jer ....so, pukul 12 tu zana hantar dia gi latihan zapin sampai ke pukul 2......nampak keadaan dia dah ok...tu yang berani lepaskan dia gi latihan zapin...lagipun sian kat cikgu coz' hari pertandingan tinggal 2 hari jer lagi kan....step ada yang tukar ....tu yang gigih hantar gi latihan gark tu...komitmen gitewww


lepas training zapin.....anak dara requested nak makan bubur ayam marrybrown......singgah ler jap menunaikan hasrat si anak kan......


So......rasa berbaloi bila dapat upah ciuman dari seorang anak...
cukup ler tu.....


gitew ler......tiap kali Batrice semput....Zana memang risau sangat coz' tak nak dia jadi macam masa mula-mula kena semput dulu.....tobatttt...........itu janji Zana.......tak mau dah dia duduk wad ICU....di cucuk sana di cucuk sini......kesian...sampai sekarang Batrice akan trauma bila nampak jarum suntikan tu......

hope makin hari asthma Batrice makin berkurang hendaknya..

4 comments:

atty's said...

alhamdulillah batrice dah sihat.
lepas ni jgn minum ais lagi tau .

˙·٠•●♥ Cik Puan Mimi ♥●•٠·˙ said...

sian batrice.. mmg lepas2 ni kene banyak2 pantau minum air ais or aiskrim la kan. kesian tengok budak2 semput.. tak sampai hati..

norhidana said...

aduh sian nya, mmg kalu bdk ada semput mcm2 kene pantau kan, terutama makanan ngn air yg sejuk2...

aku pun cam ko, fobia kalu aiyan msk spital, tak sanggup kene cucuk sana sini

lieyalatif said...

aku rsae mcm musim kan zan....mase mija admitted wad ni, kawan2 aku kat opis yg ade anak asma pun masing2 kene serangan gak...tup2 batrice pun kene gak hah....

betul kate ko, tak senagn duduk kalo dah kene asma ni kan...siap tgk die tarik napas mcm ikan hah....lagi pun lepas aku bace blog abg abil ngan kak fauziah tu terus aku takut ...ye la sbb asma jek wife abg abil tu terlantar mcm tu...tu yg kene alert jek kalo si mija ni batuk2....kali ni si mija lambat plak nak baik....aku dah berkira2 ni nak beli gas tuh....