Followers

Tuesday, January 22, 2013

Sekolah TAJ

Fuh..mak penat sikit tahun nie...
sebab.....Batrice sekolah pagi dan petang
Anak yang sekolah pagi petang....mak dia yang penat....tp memang penat pun...macam terkejar2 jer sekarang nie....

rutin dah bertukar dari tahun lepas.....last year, x yah fikir pepagi nak masak apa utk bekalkan Batrice...tak yah rushing dari office nak ambil dia dari sekolah....
this year...rutin...everyday...
Hantar Batrice ke sekolah tadika convent.....balik en Papa yang ambil. Sekolah TAJ plak....pergi en. Papa hantar...balik turn aku plak pergi mengutip dia kat school.....office hour habis pukul 5...anak dara habis kelas pukul 6...so, nak tak nak...kena stay until 5.30 baru balik...so, xde ler tunggu dia lama-lama kan....

Memandangkan this year nenek dah jaga kedai runcit Hanafi...so, aku cari alternative untuk isi masa lapang Batrice waktu petang...if dia stay kat kedai ngan nenek dia...memang aku rasa lebih main dari buak kerja...and aku rasa Batrice kurang terurus nanti....so, cara terbaik....petang hantar dia ke TAJ....alhamdulillah gark ler..di permudahkan...

before nie dah survey2 gark a few TAJ yang berdekatan..tp semua dah full....3hb...baru ler kawan maklumkan yang TAJ Taman Desa masih ada kekosongan. So, after hantar Batrice....kami laki bini gi terjah sekolah TAJ Taman Desa...nasib baik ustazah dia time tu ada lagi.....kelas untuk 6 tahun, murid x ramai...time tu baru ada 16 orang jer...so, x cakap banyak ....terus register kan Batrice.....Isnin (7hb) baru Batrice start kelas....syukur.

So, thie year...jadual Batrice
8-12 : Tadika Cannosian Convent
12 - 2 : time tuk makan, and tidur jap.
2-6  : sekolah TAJ (Tadika Agama Johor)

balik sekolah TAJ....bagi dia main kejap.....then, mandi...makan pastu siapkan homework sekolah convent coz' memang everyday akan ada homework.  So far, xde lagi complaint dari minah kecik tu.....if tanya either dia penat or tak...dia jawab tak...mama ko yang penat ok.


Minggu pertama, uniform x dapat lagi...coz' aku beli terus ngan cikgu dia....so...sepanjang seminggu tu gigih ler mengorek baju-baju kurung dia......baju kurun udah ler tak banyak...pastu anak dari nie makin bulat....kain siap tak leh masuk ok......tensi jer mak....

Nampak ke mana anak dara mak? tu yang tengah berjalan beg pink (semua pun pink) baju hijau tudung hitam....he he he....suka tengok bebudak nie before keluar kelas...baca doa naik kenderaan, doa ibu bapa, surah al ikhlas..pastu siap minta maaf dgn ustazah..ustazah pun siap minta maaf ngan bebudak if ada termarah that day...comel kan...



masuk hari ke -3...tu dia....kemain lagi excited main...
time nie Zana lambat ambil dia...coz' boss lambat keluar...hu hu hu...di tambah dengan jammed...pukul 6.30 baru aku sampai..nasib ada geng dia yang naik van memang balik pukul 6.30 kan..ada ler kawan tunggu..cuak gark kot2 sampai dia dah meleleh air mata...rupa2nya Nan ado.....






Minggu ke-2 hari Khamis dapat uniform....ewah..mak semangat...
tp tudung kasi tukar tudung lain....Batrice cakap macam tudung nak gi kubur....keh keh keh.....ala tudung budak yang ada tali getah tarik ke belakang tu...cam  mini telekung...

Beli sehelai....lagi dua helai aku beli kain hantar kampung suruh maktok jahitkan..so...ada 3 helai...kira cukup ler tu..coz' dia pakai uniform baju kurung nie hari Isnin, Selasa and Khamis....
sehari sehelai...mak ko malas nak membasuh baju sekolah tiap-tiap hari.


tp tulah...kesian gark kadang bila ambil dia dari sekolah TAJ....coz' dia bersiap sendiri kan..
pakai baju sendiri...pakai tudung sendiri....faham2 ler budak umur 6 tahun bersiap...
pakai tudung..dgn rambut tak di ikat...jambut sejemput terkeluar......sian ler anak dara aku ....
pesan kat en Papa...kadang2 buat..kadang2 dia tak buat....


see...jambul sejemput terkeluar....and tiap kali ambil dia...
sure dia tanya...mama takde roti ker utk echa...lapar...
wah..nak berguguran air mata mak ko kan...

dulu sekolah KEMAS meriah ngan makanan...pukul 8 sebelum kelas start ada minum susu ada kuih....kul 10 makan nasi ler, makaroni ler..mee ler....kenyang ngan makanan...now, tengahari tu kadang2 jer makan nasi....kalau ler mak ko nie tempat kerja dia dekat...kan bagus...bila ler dapat tukar KLUANG...x larat dah di tambah anak dah sekolah nie...memang kesian ler....tahun dpn ntah camner lah..


Jumaat lepas.....nekad balik tengahari nak siapkan anak dara nie...
gamaknya setiap jumaat nak kena lari balik rumah nie...jadi ler walaupun sampai utk siapkan dia....then hantar dia pergi school.....pengorbanan tu namanya kan..


baru ler comel anak dara mak kan...muka pun ada berbedak.....
Jumaat dan Rabu Batrice pakai uniform sukan....
siap topi sebenarnya...tp utk boy ler kot pakai..gurl dah pakai tudung...x yah ler pakai topi...
ha ha ha..

belajar rajin-rajin yerk sayang...
mama x kisah penat...janji anak mama rajin belajar and jadi budak bijak
tu dah cukup..

5 comments:

Azueriena Norash said...

wahhhh k.azue baca pun penat...hehhehe...sebab tu k.azue masa nak carik umah dulu...memang nak carik depan skul...senang anak2 pegi skul sendiri..x yah pening2 pasal kenderaan...

makin sibuk ler zana skg nie yerkk..nak kena balik siapkan batrice sbelum pegi skul...

norhidana miswan said...

tp dulu2 masa kite kecik gitu gk lah kan, mcm negeri2 lain dlu tak wajib sekolah agama mcm kt johor, kite dr dulu mmg ada sekolah kebangsaan n sekolah agama kan....

kalu kite pnt bdk2 pun msti lg penat kan, tp takpelah utk kebaikan diaorang jugak kan...

Iena@MaMaJannah&Rizqi, said...

heheh..jambul sejemput tu yang mahal zana..comel batrice pakai baju kurung...

akak pun jadual pun kelam kabut..
pagi Jannah masuk ABIM kul 7.30, Rizqi kul 8.30..petang Jannah balik convent kul 6.30, Rizqi balik TAJ kul 6.00..

dgn jamnyer kat parking convent muar tu...huhuhu..
Insyallah pengorbanan kita akan berbaloi zana...

Puan Mimi said...

tak pe zana, biar penat sekarang, sekurang2nya dia dah terbiasa bila naik darjah satu nanti.. bagus bg didikan agama anak2 dari kecil, senang nak bentuk dia nanti.. good job!

lieyalatif said...

aku pun setuju ngan ko zana...lagi pun kat johor ni sekolah agama mcm wajib kan...so baik hantar...takpe, penat2 tu kejap jek...nanti bile darjah satu sure batrice dah leh hadap sebab dah biase kan.....