Followers

Wednesday, March 19, 2014

Biskut Rainbow a.k.a Biskut Lidah Kucing

As salam
2-3 hari nieeee sejukkkk jerrr
dah sebulan lebih panas......Allah turunkan hujun pun nak mengeluh jugak..
sangat ler tidak bersyukur...insaf Zana oittt......nikmat Allah beri tu bila2 boleh di tarik balik.

haiyakk.......acuan biskut rainbow a.k.a biskut lidah kucing dah lama dah beli....
kemain lagi...orang ada ko pun nak ada kan Zana...tp dok terperuk dlm kabinet tu...plastik pun tak buka2 lagi...

Mood nak membaking tu kemain lari lajuu...x toleh belakang lagi..
dari sehari nak try buat....tak datang gark mood tu...
ohoiii mood...mai sini..jgn jauh2 sangat lari....

Aku beli 2 acuan biskut rainbow nie....beli ngan orang kampung gark.....
kat Kluang nie so far x jumpa lagi.....kira yang nie pun murah ..dua nie x sampai RM50 kot...aku pun dah lupa......nampak sangat dah lama terperappp acuan nie sampai harga pun lupaa


fuh..hasil googlean...agak2 nanti jadi camnie kerrr biskut rainbow aku...
ha ha ha..
resepi pun aku dah siap print and save awal2....kita tengok tahap kerajian mama batrice n aryan nie hujung minggu nie yerk..

aku berani jamin ...sure ada yang tanya resepi nie...ha ha ha ha...
lai lai lai....i share resepi...walaupun tak jadi lagi..



cepat2 copy n past yer
x yah susah2 nak salin2 mcm dulu2 dah.....
klik klik klik.....sure mood rajin nak membaking...siap biskut gojes nie.



LIDAH KUCING
Resepi : Fatmah Bahlawan
Rujukan : Citarasawan

250 gm mentega
175 gm gula kastor
100 ml putih telur
200 gm tepung gandum
50 gm tepung jagung
1/4 sudu teh emplex

Pewarna merah, oren, kuning, hijau dan biru
Loyang khas lidah kucing di gris dengan sedikit mentega

Ayak tepung jagung, tepung gandum dan emplex, ketepikan
Dalam mixer pukul mentega dan gula hingga berkrim
Masukkan putih telur sedikit demi sedikit dan putar hingga sebati
Masukkan tepung dan kaup balik dengan spatula hiungga rata
Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian
Letakkan pewarna untuk setiap bahagian
Masukkan dalam piping bag atau bag plastik untuk setiap warna berlainan
Potong hujung muncung bag plastik atau piping bag kecil
Paipkan atas loyang lidanh kucing mengikut corak yang di kehendaki mengikut warna pelangi
Bakar dalam oven pada suhu 150 C selama 15 ~ 20 minit
Jaga jangan sampai keperangan dan hangus kerana warnanya akan pudar dan tidak menyerlah
Biarkan sejuk sebelum di simpan di dalam bekas kedap udara
 

 

3 comments:

lizz said...

comeynyer warna warni biskut nih...buat kat anak2 saya ni mesti dia suka....

sue zainun said...

wowwww kaler menarik..tertarikk..confirm sedap nih :)

norhidana miswan said...

colorful neyr syg nk mkn tau... rajin k buat wei