Followers

Tuesday, January 12, 2010

Kan aku dah membebel......



mmmmmm........bukan nak menyibuk tp.....situasi nie pernah gark berlaku sepanjang aku join contest thru alam maya nie.........isu pihak penganjur gagal bagi hadiah pada pemenang rasanyer bukan isu yang jarang kita bc or dengar kan...........dan....aku pun pernah gark alami....

Well walaupun contest yang aku join dulu tu contest kecik2 jer...teka apa barang...tp bila kita dah join contest camtu...for sure...kita ADA niat nak menang...dan bila kita SUDAH menang...for sure kita berharap pada hadiah yang telah di janjikan oleh pihak penganjur kan........dlm kes aku nie...rasanyer 2 penganjur yang sampai ler ke hari nie tak menunaikan janji....minta alamat thru email...dah di hantar.........tunggu punya tunggu punya tunggu....dari hari berganti minggu, dari minggu berganti bulan..and now, dari bulan berganti tahun.........jangan kata bayang hadiah...kabar dari si penganjur pun xde......senyap jerrrrr..........nama kata nak tanya either hadiah dah terima ke belum...jgn harap ler kan.....mmm....takkan ler penganjur tu lupa plak kan........tu hadiah yg direct dari penganjur....kalau jenis yang hadiah di taja lagi lerr...........

Btw.......untuk2 penganjur2 dan penaja2 yang jenis macam nie........apa sebenarnyer korang punya niat erk buat contest.........taja hadiah if korang tak dpt jalankan tanggungjawab or korang tak dpt nak tunaikan janji korang............just nak bg traffic ke blog korang naik mencanak2....baik nuffnang korang bertambah2...gitew kerrr.......? and utk penaja..........just sebagai jalan mudah or batu loncatan korang untuk di kenali.......and...pastu....ramai yg terjah blogshop korang...tak baik tau........!!!! korang mengecewakan harapan orang...........

Tp......x semua penganjur contest & penaja hadiah BERSIFAT macam nie...........ada yang tunaikan janji dan sangat bertanggungjawab...........apa yang di janjikan...itu yang akan di terima pemenang.........itu yang kita harapkan kan........and penganjur2 contest macam nie........insya allah......walaupun x di promote .........tetap akan berduyun2 blogger masuk blog diaorg.....x yah susah2 nak promote bagai..........rezeki yang halal....for sure di berkati.........tanpa perlu di cari.

Apa korang fikir..........apa yang perlu kita buat dengan jenis2 penganjur contest & penaja hadiah yang tak bertanggungjawab nie? perlu ker kita pakat ramai2 x yah masuk blog dia lagi...x yah join another contest yang maybe dia ngan tak malu anjurkan lagi or taja lagi.........hu hu hu.....cam x baik plak kan jadi batu api or penghasut camtu......uisssh..........macam mana lah nak maju kan......abis tu...apa perlu kita buat?

Emmm.............jom nak kongsi harapan secara terus terang bila aku join sesuatu contest tu:
1st of all......for sure nak MENANG walaupun kekadang harapan nak menang tu tipis kan.......pastu....another reason aku join sesuatu contest tu kekadang kerana HADIAH yang di tawarkan oleh pihak penganjur..........so, bila ada fikiran nak MENANG for sure...ada perasaan NAK KAN HADIAH yang di tawarkan......giler ker apa kalau takat masuk contest tanpa mengharap hadiah yang di tawarkan....sasau tu namanyer walaupun memula tu just niat untuk SUKA-SUKA............kalau jenis ada yang camtu......awal2 aku cakap kat orang tu...kalau menang tu...hadiah subsidy jer lah pada aku kan...coz' ko pun x mengharap nak HADIAH tu....so...baik ko subsidy pada yang benar2 berminat ngan HADIAH tu.....ha ha ha..merepek sudah...tp bukan ke tu hakikat sebenarnyer.........dlm erti kata lain....bukan tak mampu nak beli tapi bila dapat free dengan sedikit usaha.....berbaloi2 kenikmatan dan kepuasan yang di rasa tu.....

Nak join contest pun bukannyer senang.........nak kena add gambar bagi contest yang perlu ada gambar.........follow secara rela paksa blog penganjur.....tu belum lagi suruh follow blog penaja .....letak link lagi ........edit itu ini lagi........nak perah otak......pikir idea nak tulis lagi......masa lagi.....tu belum jenis last minit jumpa contest....terkocoh2 buat entry takut terlepas dateline......so...tu semua usaha untuk join contest kan.........and for sure.....bila menang, HADIAH tu sebagagi BONUS atas usaha2 kita untuk join contest tersebut......betul tak? sure lepas tu.....korang bersemangat punya nak join other contest from other blog........

Hah...amik korang........jarang aku nak membebel pasal benda2 camnie kan....tp tu ar...bengang gark bila ada member2 blog lain yang jadi kes camnie.........coz' aku pun penah rasa apa yg diaorg rasa.......nak2 hadiah yang di tawarkan harga ratus2........giler apa tak mengharap hadiah tu.....be honest lah...sure korang pun jadi hangen satu badan bila perkara2 camnie terjadi kan........walaupun tak berharap ngan hadiah...tp ...iskh.......x boleh x boleh...sure berharap punyalah.........sure terbayang2 dah hadiah tu bila dpt tahu korang menang contest tu kan......aku berani potong jari ler kalau korang tak mengharap hadiah dari contest yang korang menang tu...and pesanan untuk penganjur contest or penaja hadiah untuk contest yg jenis2 camnie.....PLEASE ler...jangan ler hancurkan harapan orang......jangan ler jadi orang yang lepas tangan....jadi ler pihak yang lebih bertanggungjawab.......dan yang penting jangan jadi PENIPU !

sekian....assalamualaikum....

*** buat penganjur2 contest yang aku pernah menang walaupun ada ler seketul dua contest yang aku menang esp....contest dari kak perantau sepi, MOBS, supermummy, babyibu...thanks....korang yang terbaik.......

9 comments:

kamalina a.k.a aimi said...

haa....panjang lebar zana membebel...tapi ada benarnya apa yg zana luahkan...mmgla kita masuk tu intention nak menang...mesti ada sekelumit perasaan tu, bohongla kalau takde langsung kan... kalau tak nak menang, tak yah la susah2 masuk kan... w/pun peluang tipis, kita masih berharap, kotla ada rezeki... hmmm.... kesian kat sesapa yg mengalami nasib tak dpt hadiah yg dijanjikan...akak jrg masuk contest, tapi suka tgk org yg join2 contest ni... dan selalu je tumpang happy bila ada yg menang, nak2 kalau kwn yg kita kenal menang... apa2 pun "bebelan" zana ni WAJIB dibaca ooleh org2 yg suka menganjurkan contest di alam maya ni.... supaya diorang tak buat semua tu utk suka2 & kepentingan sendiri je... alamak..panjang lak komen akak kali ni....

watie said...

akak ke?? harap2 tidak....

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

kak aimi - tu arr....walaupun benda2 camnie jarang nak jadi kat kita...tp bila baca kisah blogger lain jadi camnie..sian kat dia ...tu yang terpanggil nak buat entry nie..coz' rasanyer sejak dua menjak nie...cam byk terjadi kes camnie....

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

kak watie - bukan ko ler kak.....org lain, penganjur lain....

Sham Ummi Echa said...

aku pon da trkena skali.. sbb tu aku mls nk msk contest ni sumer.. nyampah i tau.. dorang ni x patut wat cam2 kan.. aku sokong kalo korang boikot jer blog yg buat contest tp x bg hadiah kt pemenang nih...

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

sham - ko pun pernah kena ke sham...? aku ingat aku jer antara geng2 kita yang kena....he he he
yelah...x patut ok diaorg tu buat camtu......sian kat kita kan

rasp said...

cantik blog baru nie :)
neway, mmg tak patut lah kalo apa yg dijanji tak ditepati...
kalo tak mampu, jangan janji...
kalo dah janji tak dpt tepati...
at least inform lah kan...

hopefully, i tak tergolong dlm geng gini lah sis...ada ke?

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

sis rasp - he he he...thanks...tahun baru, rumah baru....tp don't worry...pemilik tetap sama...

betul tu sis...dah berjanji harus ler tepati.....kita kena letak diri kita di tempat orang lain..so, baru ler kita akan rasa apa yg orang lain rasa

don't worry sis....insya allah, u bukan tergolong dlm geng yg begini

Maia said...

wah..sungguh panjang pembebelan itu..hehe

memang betol lah kan..kalau tak dpt bagi hadiah, takyahlah buat contest kan..kan..

penantian itu satu penyeksaa..
harapkan pagar, pagar tak buleh harap..sabo jelah zana ye..