Followers

Tuesday, March 9, 2010

Adik nak kawen...kakak yang over!

tepat sekali kan tajuk di atas....he he he.....mmg pun....adik yang nak kawen...akak yang over....over beli baju baru...beli tudung baru..dan yang paling tak boleh blah.....siap berinai bagai...he he he....

oooo...gigih ok aku dok menumbuk daun inai ni.............feel lebih sikit bila menumbuk sendiri inai tu berbanding pakai inai serbuk or inai segera yang lain......lagipun, confirm kaler inai lagi cun ok. 

 

Bahan2 yang di perlukan utk mendapatkan hasil yang terbaik......he he eh.....gambir untuk memekatkan warna inai tu...and nasi utk buat inai tu melekat kat tangan....ada sesetengah orang letak arang...tp aku tak suka coz' nanti kaler inai tu jadi gelap...silap2 nanti kulit tepi2 kuku tu jadi hitam.  1 lagi petua pakai inai....bila dah tepek inai tu kat jari......dah nak kering sikit tu...boleh perahkan limau....nanti kaler dia lagi cantik.........

  

over takde ler over sangat kan...kalau aku yang jadi pengantin.......mmg WAJIB ler tepek 20 jari terus.....nie takat jadi kaka pengantin...5 jari pun cukup lerrrrrrrr

  

Tadaaaa..........muka tak mandi pagi lagi....he he eh....lebih afdhal tumbuk inai dlm keadaan suci murni cam nie......ahaksssss

 
and......disebabkan aku nie akak long mithali...........inai tu pi hantar sikit kat umah adik ipar coz' adik ipar ku cuma tepek inai segera.........see.....untung tak untung dpt kakak ipar cam aku kan....


10 comments:

☆ lieya latif ☆ said...

alahai...kenangan beb...aku dulu pun pakai inai daun...lagi wangi kan zana...feel pun lain ko kalo pakai inai daun nie.....tapi tu ar leceh nak menumbuk hehehhee.....

eh kalo aku pun same cam ko...adik yg kawin...akaknye yg berinai besar dulu....kui kui kui

rasp said...

i pun suka pakai inai nie...
kalo kat kampung i,
one of my aunt nanti giling inai nie...
bukan utk pengantin tu sorang...
utk kaum kerabat lain pun leh tau...
hehehehehe mmg best!

mamaaerish : said...

eb pn sama... hik3.. tapi kena sound ngan shah lak... trus pakai 5 jari jer... hu3

Sham Ummi Echa said...

eh rasa cam da lama plak x berinai.. tp aku x rajin nk menumbuk2 ni.. mak bli yg instant je.. dasar pemalas kannnn

Jue ~ mama DnD said...

akak pun suka gak berinai ni.. tp lately kalo pakai pun yg instant sajor...malas a nak menumbuk bagai..g satu manalah nak jumpa daun inai kat cyberjaya ni hehehe... resepi inai kita sama a.. hehehe.. kalo letak limau nipis tukan.. terasa betul berdenyut kat jari masa proces memerahkan kuku tu...

zana pakai inai pg² ker..? bukan ker org tetua kata x leh pakai waktu siang nanti ayam nampak.. ayam gelak.. dia kata kita pakai tahi dia... camna lah gamaknya ayam gelakkan...hahahaha... sebenarnya susah nak wat kerja.. org tetua kita (sib baik i muda lg) sungguh kaya ngan bahasa yg halus/sinis...

zana tayang a sket hasilnya...

Dee said...

rajinnya..nti tayanglah hasilnya..

atty's said...

masa kecik dulu .kty pun rajin pakai inai nie..

tunjuk lah hasilnya zana..

♫♪Cik Puan Mimi ♫♪ said...

gelak baca komen jue.. ada2 jer kan.. tp betul jugak komen jue tu kan.

haah zana, akak nak tengok hasilnya.. tetiba teringin jugak nak pakai inai. heheh terasa cam pengantin baru jer kan. (uweekk)

watie said...

wah sakan yer zana berinai.. akak x minat plak berinai tapi kot2 ada org nak taja wat ulang tahun perkahwinan pastu naik pelamin nak gak pakai inai (wah tiba2 melecong ke lain kakaka)

nak nengok hasilnya puan zana :)

Cik Wanie said...

lagi cantik pakai inai tumbuk akk,
dari pakai inai tube tue,
x cantik sgt,
huhhuhu;)

ala,
x der ker gambar hasilnya;)