Followers

Tuesday, May 4, 2010

Tasek Biru

Otw to Tenggaroh ...we'll sempat stop sekejap kat Tasek Biru nie.....tasek nie terletak kat persimpangan jalan Mersing - Jemaluang......tp sayang, tempat nie tak di bangunkan sebagai tempat rekreasi..


Cantikkan! ............air nyer jernih sangat2..........act.  aku nie dah beberapa kali niat nak berhenti kat sini....tp asyik tak kesampaian jer...mau taknyer....bila balik Tenggaroh jer....kalau tak pukul 5.....tak keluar rumah......kalau keluar rumah dah pukul 5 - 6...sampai Jemaluang tu jer dah almost maghrib...ngan anak kecik nak duduk2 tepi tasek bagai......jangan di buat lah yerk......takut benda lain plak jadi....ngan nyamuk nyer...lagipun...tak elok maghrib2 pergi tempat2 camtu.......tp...last week...tertunai gark hajat aku nak jejak kaki ke Tasek Biru tu.....nie 1st time ok aku pergi situ......padahal....umur dah nak masuk 30 tahun lagi 2 tahun....duduk Felda pun dah almost 24 tahun....tempat nie tak pernah aku jejak....sian kan....yang jauh2 kemain lagi aku dok mengukur....yang dekat plak aku tak terjejak.........malu sekejap jadi warga Mersing...hu hu hu hu


Anak dara aku tengah serabai......blur2 baru bangun tidur........bangun2 turun kereta terus ckap nak kenc*ng nak kenc*ng...mana nak cari toilet kat tempat tu....berserah jer lah minta izin kenc*ng kat tepi longkang kat situ..........

Tengok ler betapa indah ciptaan ALLAH......kalau generasi kita tak pelihara keindahan bumi nie......apakah...generasi akan datang dapat menikmati apa yang kita nikmati hari ini....Sian kan.......




Ada ler dua tiga keluarga dok berkelah kat situ....family kereta hitam belakang tu siap bawa makanan lagi, bentang tikar...makan bawah pokok...nyaman jer....bagus idea diaorg tu......tak yah pergi tempa2 yang ramai orang pun still boleh berkelah....tenang, nyaman...xde gangguan...........




Tak lama we'll kat sini...coz' nak rushing pergi rumah pakcik aku plak...that day anak dia merangkap sepupu aku bertunang.....dapat setengah jam kat sini pun dah ok....dah rasa berbaloi...nex next time balik....boleh ler singgah lama sikit...bawa bekal ker duduk makan kat sini ........

Ha ah ah...anak dara aku yang dok terjerit2 nak turun dari kereta tu.........omaknyer saja nak menyakat.......anak dara nie kan DRAMA QUEEN sikit cam mama dia...


Bye bye Tasek Biru........


he he he......laki aku tanya...."mama...naper air tasek nie camnie?"....aku ngan penuh confident cakap coz' air tasek nie bersih lah...xde sampah sarap...tu pasal nampak biru jernih ajer.....biru kehijau2an....laki aku cakap "SALAH"...la...apsal plak salah...betul arr tu....." coz' kiri kanan adalah batu.......so, dasar tasek nie byk batu...tu pasal ler air dia kaler cam nie" oooooooo ye ker...aku cam confuse jer ngan penerangan laki aku nie...


tu dia....simpang masuk kampung aku....anak-anak tenggaroh sure dah hafal dah simpang nie kan......

20 comments:

kitatauke said...

bole mancing tak kat situ???macam takde org mancing pun...

Lily @ Mama Iqa said...

tasik tu mmg cantik. slalu aku tgk pun dr kejauhan je. tak penah singgah pun..

☆ lieya latif ☆ said...

cantik sangat zana.....biru2 hijau jek kan...mmg tenang ko...tapi sure air dalam tu kan....tak dpt mandi, dpt cuci mate pun jadik la kan......

Zurika Maya said...

zana, maya pun org tggroh tp langsung x tahu ada tasik biru kat jln jemalung tu.... nnt ada masa nk gi usha jgklah...

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

kitatauke - he he he...mancing tu tak sure ....tp boleh kot coz' kat situ pun ada ikan gark

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

lily - aku pun 1st time singgah ko....geletik nak ambil gambar kat situ...tp air dia betul2 jernih tau lily

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

lieya - mmg cantik sgt....air dia kaler biru2 kehijauan......mmg tak boleh mandi ler kat situ...sure dalam....lgpun tak silap aku...tempat tu bekas lombong....tak sesuai nak mandi manda...tp idea hemlin suruh buat cam kat tasik dayang bunting...WAJIB pakai life jacket kalau nak mandi kat situ...tp...tak de berani ler aku nak mandi kat situ

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

maya - ooo..ye ker...maya tenggaroh berapa? tasik tu kat simpang nak ke jemaluang....zana mmg selalu lalu situ kalau balik tenggaroh...

kitatauke said...

bukan sbb ade ikan ke tak...tkot kene tangkap...sbb mancing kat situ...hohooh

rasp said...

mmg tenang je tgk suasana kat situ sis...
masih bersih kan tempat tu sbb org ramai tak tahu kewujudan tempat tu...

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

kitatauke - oooo..bab tu yerk.....boleh mancing kat sini..xde sapa nak tangkap pun...

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

sis rasp - yup...tempat nie masih terpelihara..coz' tak ramai yang singgah kat sini....bukan tak tahu..maybe diaorg ingat tak best kot....tp bagi yang pandai menghargai keindahan..sure tempat nie jadi syurga...nak photoshoot pun sure best kat sini

atty's said...

sejuk je mata tgk view tasik nie.

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

kak atty - betul tu kak

Mamamya said...

aduhai...rindunyer nak balik kampung....

[-suziey-] said...

nape aku nmpk tasek ijo nih:D

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

kak lia - lama ke dah tak balik kak?

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

suziey - he hehe..hijau kebiru2an...

Nana said...

zana, rasanye tasik ni penah masuk majalah 3 kan?tasik ni ke ek?yang ktanye air dia kale biru sebab kandungan apa ntah dalam air tu tinggi sangat sebab bekas tapak melombong bijih timah

kitaorang penah lalu mersing-jamaluang ni time nk g jeti mersing takut la..lori balak yang bawa balak besar2 gile apstu ada sinboard gajah melintas hehehe xpenah lg jumpe sigboard gitu kt tmpt lain

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

Nana - x sure dear....tp tasek tu mmg bekas lombong pun..maybe kot....

ha ha ha ....jalan mersing jemaluang tu mmg mencabar...tak ramai yg berani lalu situ esp bila malam..coz' giler sunyi kat situ....kawasan tu pun mmg kawasan pembalakan..tak sure halal ke haram...he hehe....

sign board gajah tu sure nana jumpa lepas dari simpang felda nitar kan...ala tu signboard lama..now, mmg susah nak jumpa gajah kat kawasan tu...dulu yelah....gajah tumpang lalu tengah2 jalan......lagi2 kalau malam....so, mmg nak kena hati2 kat situ