Followers

Wednesday, July 14, 2010

day 2 and 3 @ High Dependency Ward

Hari ke - 2 keadaan Batrice dah semakin ok.......dah boleh senyum...dah boleh gelak2 sikit...and dah boleh nyanyi ABC.........sumer nurse puji dia cerdik.........syukur sangat2...........



tp bacaan nadi dia tak berapa nak ok lagi.......masih tinggi...........and bp dia pun kadang2 turun.......so, still kena di pantau dlm ICU lagi...........ada 3 point yang di tampak di dada Batrice and di sambungkan ke mesin inie...namanyer korang jangan ler tanya yerk....mmg aku tak tahu, bila ada reading yg tak kena jer....mesin nie akan berbunyi bising.........so, nurse akan datang tengok reading mana yang bermasalah.......kadang2 lemas gark ngan bunyi mesin nie...tp byk jasanyer pada Batrice....dari situ ler bacaan nadi, pernafasan dan BP dia di pantau................


lupa nak info........utk 1st day...........Batrice kena ambil Neb setiap sejam.........sehingga hari ke dua nie pun still Neb setiap jam.............tp around petang sikit tu....dah berkurang jadi 2 jam sekali Neb.  Ubat masuk ikut saluran darah dia..........sedih jer dgr dia nangis time nak masukkan ubat tu.....esp antibiotik......akan rasa lagi sakit dari ubat biasa.............dia jadi sangat2 fobia ngan picagari.......dia dah set dlm kepala dia tiap kali nampak picagari sure dia nak kena cucuk walhal takde jarum pun........coz' utk masukkan ubat.........

Hari ke-2.........pukul 6 am pagi dah kena kejut dia utk cucuk ambil darah.......meraung2 dia minta simpati ngan nurse tak mau kena cucuk..........tp apa nak buat...kena gark ler cucuk utk ambil darah.......sian anak aku...........




Alhamdullillah............ramai yg melawat Batrice.....dari boss hingga ke officemate aku and jiran2 my MIL....tak putus datang melawat Batrice.......at least...takde lah boring sangat duduk dlm ICU nie....tp utk masuk terhad utk 2 orang jer setiap kali melawat.........so, kena lah masing2 gilir2 masuk...........


2 hari di ICU.........almost 5 pain air masuk...........naik sembap muka si kecik nie.........tp alhamdulillah.......walaupun dia tak sihat lgi..........dari segi makan and minum, nampaknyer dia lagi berselera jika nak di bandingkan di rumah...........setiap 3 jam sekali sure dia minta susu ngan aku.........


and makan pun dia berselera.........nak2 lauk hospital now dah upgrade.........meriah kan lauknyer......siap ada rendang ayam lagi tu...........


Seronok sangat2 bila si kecik nie dah start buat muka nakal dia.......and alhamdulillah........nasi tu separuh dia habiskan makan .......di tambah bubur sekali.............aku mmg takde selera nak makan...main cuit2 jer.....mana2 ibu pun aku rasa akan berkeadaan seperti aku....takkan ada selera utk makan bila tengok anak sakit kan...........mmm..........time nie mata batrice nampak sembap kan.....and this time, wayar oksigen pun dah di buka dari hidung dia.......


Hari ke-3 petang............around pukul 4, Batrice discharge dari wad ICU ke wad biasa.........alhamdulillah...syukur sangat2......Dr. Mohamad impress ngan perkembangan dia.......i know my girl is strong..........dia cepat recover..........

2 malam duduk temankan Batrice di wad ICU adalah pengalaman yang sangat mahal bagi aku..........mcm2 terjadi...........malam ke-2, uncle cina meninggal around pukul 4 am.........syukur Batrice tak sedar.......and mmg aku tarik tirai dia.......yelah, budak kan...aku takut, if dia sedar time tu.......jadi bukan2 kat dia plak......

Selain tu......ada kes2 lain.............ada sorang pesakit masuk coz' jatuh dari pokok kelapa setinggi 2 meter.....budak lagi.......mcm2 aku dgr time doktor and staff nurse bertungkus lumus menyelamatkan dia.....mcm2 bunyi lah......tu belum lagi kes pakcik yang ada pendarahan dlm perut....doktor buat minor surgery tebuk lubang sikit kat perut utk keluarkan darah dari perut pakcik tu.......berlimpahan darah kat lantai........tp aku kuatkan semangat demi nak jaga anak aku.........3 hari duduk wad ICU tu....dah almost 4 kali aku terdedah ngan sinar X-RAY coz' tiap kali pesakit masuk............diaorg direct buat proses x-ray kat situ.............nak aku tinggalkan si Batrice......mmg tak dpt ler...coz' dia akan meraung tak mau kena tinggal........so, aku berserah jer lah........


hari ke - 4 dan ke - 5 di wad kanak2 adalah sangat mencabar buat aku ..........hu hu hu.....

8 comments:

♥Azie♥ said...

suka tgk pic batrice senyum masa tgk makan...

mysha said...

mcM-mCm akak kan dugaan kat sPital tu.. tp tu la TanggunGjaWab kat aNak tu laGi pentiNg.. KuatKan seMangAt ye aKak... BaTrice pun saMa yer... :)

♫♪ Cik Puan Mimi ♫♪ said...

alhamdulillah batrice cepat sembuh ... memang pengalaman berharga tu zana, bukan semua orang berpeluang duduk di ICU (bukan la mintak sakit) at least kt situ macam2 benda kita boleh lihat. apa2pun semoga batrice tak lalui lagi saat2 getir macam ni lagi.. kena banyak pantau keadaan batrice yer zana

firahadifa said...

wahh.. da byk progresss.. alhamdulillah... rajin2 makan ubat.. later belh balik

Dilla Ady said...

mmg sakit giler mase nk masuk ubat ikut saluran darah tuh..wat yg tak penah rase mmg tak leh nk bayangkan..

tp tuk yg penah rase cam dilla n batrice mmg seksa..lagi pulak bile salur darah kite da bengkak..sakitnye rase cam nk terajang misi tu..dilla sampai nangis2..last2 misi cucuk wat salur darah baru kt tangan sebelah lak..da bengkak n tersumbat salur yg lame..

comel, cantik muke batrice mase senyum tuh..tgk muke die cam waaa...suke tgk die ceria camtu..

syukur die kuat n mungkin sbb awal2 lagi die da nmpk mama die lebih kuat... mama boleh nape icha tak leh kan?

As said...

sian dia.. hope cepat sembuh ya batrice.. hmmm paling x tahan tgk budak2 kat spital

☆ lieya latif ☆ said...

mcm hal kat spital kan zana...naik seriau tgk masalah pesakit2 lain kan...

syukur batrice dah kuat ari ke 2 dan 3 tu...lega bile dah dpt keluar ke wad biase....tu yg plg lega.....

harap2 lepas ni takde dah laa jadi mcm nie..same2 kite doa semoga Allah perlihara anak2 kite dari sebarang penyakit bahaya...amin...

Dee said...

sian tgk batrice..smpi sembab2 muka ha..tp sib baik dia cepat recover..