Followers

Friday, July 16, 2010

Ubat2 budak asthma

Balik hospital....mcm biasalah....orang sakit di bekalkan ngan ubat2 kan.......untuk batrice...3 jenis nie aje utk ubat minum...........yang putih tu antibiotik, yang merah tu aku tak sure and yang botol rendah tu special utk semput dia................and until now, ketiga2 botol ubat nie almost habis.............


and alhamdulillah..........batrice bukan jenis susah nak makan ubat...........kekadang tu, aku tak sempat bagi lagi dia dah tanya " mama.....echa belum makan ubat lagi nie!" he he he......semangat nak baik kan......


and additional ubat utk budak asthma........dua type inhaler...yang coklat tu setiap hari pagi dan malam.  So, now...rutin aku..........everytime b4 pergi kerja....aku akan kejutkan dia utk bagi dia inhaler tu.........yelah, nak bw gi rumah nenek dia....aku takut nenek dia lupa ke apa.........so, nak senang....biar aku jer yang buat..........utk petang pun camtu....so, now....papa dia kena pastikan dia sampai rumah b4 pukul 7 utk ambil sessi ke-2 plak...........yang biru tu plak....guna time dia kena serang asthma........so, far alhamdulillah tak pernah guna lagi........since Batrice kecik lagi.........so, dia ambil inhaler nie guna chamber..........chamber tu kena beli sendiri........harga around RM90 kalau tak silap aku.....cari jer kat farmasi....insya allah ada...


So, nie ler rutin aku tiap2 hari pagi dan malam.........and alhamdulillah.......maybe dia sedar dia tu budak sakit....so, dia mendengar kata ler guna chamber tu.....tak susah pun........masukkan inhaler tu kat lubang nyer.....and then tekap muncung chamber tu kat hidung & mulut...pastikan tekap rapat.....picit inhaler utk keluarkan ubat....and then...kira dlm 5 - 10 kali sedutan nafas...pastu siap...........mudah kan....


so, inilah budak yang bikin mama dia panic minggu lepas...........love u ler my dear!


6 comments:

☆ lieya latif ☆ said...

byk gak ubat2nye kan zana...syukur batrice jenis senang mkn ubat so bende tu tak jadi masalah la kan....good girl betol!!

suke pic last tu...very notie motie muke tuh heheeheheh....cute!!~

Mamamya said...

zanna... maaf yer akak baru tau batrice x sihat..maklumlah lama b'cuti kat kg aritu...mudah2an dia cpt sihat...
alhamdulillah dia senang makan ubat mcm anak2 akak juga...
afiqah penah kene asthma slps akak bawa dia mandi kat tg.leman masa cuti raya cina aritu...mmg kelam kabut sbb akak x der pengalaman dgn sakit asthma ni...s'pttnya dia kene admit ward tp kami nekad bagi ubat & masukkan oksigen kat klinik puteri....nasib baik x jd apa2...sejak tu mmg x berani bawa dia mandi2 laut lg sbb doktor kata air laut skrg dah t'cemar.so,bila dia t'telan air laut,kuman serang paru2.....

tp akak tgk batrice ni w'pun sakit tp muka dia nampak ceria jer kan...sweet btl....:)

izz said...

cian batrice... jumpe kt blog pulak kita ye zana.. hehehe.. sblom ni berkwn kt fp n fb... i follow u zana =)... moga2 batrice cpt sembuh totally...

LyNn HaMzAh said...

huhuhu...naseb baik arr batrice sng nak makan ubat...jd x leh susah sgt zana nak handle dia...moga batrice yg comey cepat sembuh...jgn bagi dia makan yang sejuk2 zana...

mysha said...

sHa meMahami Mcm mN raSanyer keNe aTTacK athsma... huhuhuhu pendek nyaWa rasnye kak... taKperla bAtrice seMoga bAtrice sihAt selalu..
ps: akak hati unta tu mmg eLok utk Athsma..sHa pernah try... sbb tu kuraNg da.. now sekaLi seKala jer kene.. tu pun berApa tahun skaLi.

Dee said...

syukur dia dh sihat..jgn bg dia hyperactive sgt zana..sbb mudah penat..jaga juga pemakanan..

suka tgk batrice dh happy je...moga dia sihat teruslah..xyah bergantung pd ubat dan inhaler..