Followers

Tuesday, August 10, 2010

Kelas Make-up

1st sekali....sorry arr...quality gambar kurang memberasangkan.....mmg arr snap guna mr. nikon...tp ntah apa yg salah setting kot.....gambar2 sumer jadi kelam, gelap and malap...............hu hu hu...ada sapa2 yang arif? sila tunjuk ajar ku sifu......

Wokeh.....aku nak buka kelas solek menyolek ler hari nie.........tp bukan aku yang ajar tau.....anak dara aku yang ajar k.........step by step........for those yang muka mulus licin tu..tak perlu kan foundation pun takpe...tapi kot2 muka yang tak berapa nak licin....di nasihatkan pakai ler foundation or concealer dulu ke apa yerk......anak dara aku terus tunjuk step camno nak make up jer nie........cara2 nak pakai foundation tak lepas dari jawatankuasa penapisan.............

1) ambil ler brand apa pun eyeshadow yang korang ada.........yang nie Batrice pakai Brand Ntah apa2 ntah...murah jorr..RM29 ada 27 kaler...murah kan kan kan....so, jimat budget omaknyer......yg mahal2 tu kena ler sorok dlm2....bahaya ooo.......tak berbaloi nak letak tempat terang2an...sat lagi aku balik kerja...berkecai tinggal bekas jer.....yang nie pun dah nyawa2 ikan jer.....dah bercerai penutup dari badan....
Ambil ler apa kaler sekali pun.......nak cun, ambil ler kaler yang dari jauh dah nampak dah.....kot2 ada kengkawan yang rabun kaler pun terus hilang rabun dia....



sapu ler ke kelopak mata tu yerk...lagi tebal lagi bagus...yang nie aku rasa dia buat ala2 solekan tema angkasa lepas kot...sebab guna kaler kelabu bling bling.....


2)  lepas tu...........tenyeh plak lipstik kaler apa pun...so sebab tema adalah futuristik.........kita ambil kaler2 earth yerk..........baru ler sesuai ngan kaler tema mata kita tu..........tenyeh kasi pekat2 ok......(habis ler lipstik akuuuuuuuu)


3) Langkah ketiga - sapu blusher plak.................guna brush yang sesuai yerk............uishhh....jahanam blusher elianto aku..................


4) ok.........lepas tu baru ler boleh tepek bedak padat plak yerk...............tp jangan tebal2 sangat.......nanti tenggelam plak kaler blusher tu....kot2 lepas tepek bedak........blusher tu tak nampak..........tepek lagi kasi nampak kaler blusher tu.......tonyoh2 jerrr


5) Pelengkap for sure ler mascara............bagi lentik lebat bulu mata korang2 tu...........tak yah nak pakai2 fake eyelashes ke apa ...............nak nampak lagi menggoda........lapis ler sampai 5 kali lapis pun selagi mascara tu tak habis.........


fuh..........bersungguh2 ko dia sapu mascara..........mak geleng kepala jer lerrr nengok..........sat lagi nak marah......tak sampai hati ler plak...dia tengok syok layan feel jadi anak dara............

6) and langkah terakhir..............celak ler puan2.............bagi menimbulkan effect kening korang yang cantik terbentuk...............yang nie aku tak sure.........dia gi lukis kat kening ker kat kelopak mata.........dah salah ilmu nie........


DONE...but..............mari kita sama2 korek lagi barang2 make up dlm beg ajaib nie kot2 ada step yang tertinggal kan.....lip gloss kerrr.............shading ker.......


ok takpe..............tak  yah lip gloss, tak yah shading...dah ok dah tu...cuma nak kena touch up sikit2 apa yang tak betul or senget benget jer........


antara tools yang perlu yerk...........hu hu huk...menitik air mata aku nengok.


and hasilnyaaaa..............tarraaaaaa
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

amacam...........cun tak?

*** gamaknyer start next month, budget beli barang make up kena up sikit ler......................

21 comments:

☆ lieya latif ☆ said...

KEH KEH KEH ....amboi2 anak dare ...kemain lagi yeak...calet sane calet sini heheeheh.....

aku suke tau zana tg kbudak2 ni main makeup...kdg2 aku pelik camne die tau, yg maskara tu tok bulu mate, blusher tu tuk pipi...eyeshadow lak tok mate.....nak kate tgk kite pun takde laa tgk sgt....tu yg aku pelik tapi suke heheeheheh.....

batrice,abis ar pas tu awak kene sental ngan mama awak yeak heheheeheh

♥Azie♥ said...

adoi habis la barang make up mama...

kalau ada anak dara kena bersiap sedia la ngan benda2 mcm nie habis barang make up kita.kena beli khas untuk dorang

Nana said...

kekek dah pndai nk bermakeup2 dah ank dara ni sama mcm damia..pantang jumpe liptik abes la dia pakai pastu klw org minta dia bw lari

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

lieya - tahu takpe...nak kata ngadap kita bersolek hari2...tak jugak...tp sumer dia tahu ko...bebudk sekarang kan..

mau tak kena sental ngan aku muka dia lepas tu....aku tonyok ngan minyak baby oil dulu....tahu bising mulut dia muka kena sental...

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

Azie - mmg betul pun azie...la nie, kalau pergi watson ke guardian ke...ada jer barang yg kena pow ngan dia

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

Nana - hah..peel sama jer anak dara kita kan.....mmg kena bersiap sedia nie

mrs.irwan 2 be said...

hahaha..okla tue kak....anak dara la katakan..hahaha

rasp said...

pandai tul dia sis...
siap leh kenakan mascara bagai...
tak lama lagi dia leh makeup kan u plak hehehehehe

Dilla Ady said...

canteeekkkk ar nih..

kire tau gak la batrice basic2 mekap ye..sume complete tak tinggal haaa..

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

mrs irwan - haah...anak dara ler katakan yerkkkk

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

sis rasp - tu ler sis....gamaknyer esok2...dia paksa mama dia plak jadi model dia....

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

Dilla - kita tunggu anak dara dilla plak yerk...sure ada bakat camnie gark....

Aimi said...

amboi anak dara sowang ni.... bukan main lagi... okla tu zana, yg conteng2 muka tu anak dara... kalau anak bujang cam anak2 akak, haru.. tu pasal brg2 makeup akak kena sorok..sebab kdg2 diorang mula la dok tenyeh compact powder la, nak main mascara la... ish ish..sungguh tak senonoh...

zana, akak pun selalu problem bila ambik gambar dlm rumah... especially time mlm... jenuh gak nak adjust setting... kena pi kelas gak la belajar DSLR ni... jom pi nak??

norhidana said...

anak dara sapa lah tu kan...
ahak2... sesuai u... auntie suke batrice
lenkali batrice mintak yg mahal2 skit kt mama tuh....
ni msti selalu duk ralit tgk ko make up dia pun dh teror dh...

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

kak aimi - tu ar kak....tp selalu tu idak ler kelam malam cam yg nie....maybe ada salah setting kot..tangan dok gatal2 tekan sana tekan sini...padahal tak tahu apa pun...

jom kak...zana pun nak gark gi kelas photography nie...dpt gi yg basic2 pun jadi ler....

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

Dana - anak dara sapa ler tu kan...hik hikh ik..
amboi2....ajar ajaran songsang kat anak aku erkk....tak leh....takat sehengget dua boleh...lebih dari tu jgn ler harap...ha ha ha

nak kata dia selalu nengok aku bersolek...tak juga...tp kadang2 tu mengadap gark ler time mama dia bersolek...he he he....bebudak nie cepat pick up....

NoRwAnI nOrWi said...

hihihhihih...comelnya batrice..pandai mekap..ngalahkan mama ye...

Kak Watie said...

hahaha nielaa kerja anak perempuan yer..

okey batrice 1 sesi berapa nak bayor nie nak antor cik mya masuk kelas make up bersama cik batrice hihihi

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

wani - tu arr..nanti ko dpt anak pompuan..tengok ler camner plak peel nyer...he he he..btw wani..salam ramadhan yerk

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

kak watie - auntie...boleh2..apa salahnyer...selalu batrice charge ikut jam...tp coz' cik mya...bg FOC jer....

~~ciklinn~~ said...

sapu mascara yg tak leh tahan tu... pandai menggayakan...