Followers

Tuesday, September 21, 2010

Tetamu berkunjung ke teratak kecil kami di 5 Syawal.

Raya ke-5......we'll dah terpacak balik kat rumah sendiri di Kluang...home sweet home.  And kebetulan...hari nie ada yang nak menyinggah berkunjung........

So, pepagi.....takde ler pagi sangat pun...dlm kul 10 gark ler baru keluar pergi bahan2 basah kengkonon nak masak memasak utk tetamu.  Niat nak buat mee hoon tomyam.......tp apakan daya.....balik rumah, baru sempat nak siang sayur, tetamu pertama dah sampai........mmg takde rezeki ler...


Our 1st tetamu that day....kak rin and family. Sedara jauh tak jauh kami.  Memandang kan menu tak sempat di masak.......makanyer aku sempat goreng nugget jer utk hidang kat tetamu......jadi ler kan....

*** Dina, Ammar & Batrice ***

*** with umi a.k.a Kak Rin ***

Tak sampai 5 minit kak Rin and family balik.............my ex-officemate merangkap kawan baik aku datang.....sangat2 terharu coz' mmg tak jangka dia datang..yelah, orang busy....balik kluang pun kadang2....and nampaknye rezeki aku nak jumpa kak Hawa raya tahun nie.  Tp tulah.......ingatkan kak Hawa tak jadi datang....berbelas missed called dari dia...aku boleh tak perasan.....dia dah sampai, baru ler aku perasan missed called and mesej masuk.  So....goreng nugget lagi utk kak hawa and co.  Si comel Dini syok betul tido tak menyedarkan diri.  Dah nak balik baru dia bangun...bangun jugak adik yerk....acik Zana rindu ngan Puteri and Dini........

*** Batrice, Dini and Puteri ***

Lepas tu...........turn kak Mimi and Co plak sampai....mmg tak sempat ler nak masak...coz' ikut schedule kak mimi nak datang lewat petang...at least, tak dpt jamu kak rin and kak hawa ngan mee hoon tom yam aku....jadi ler kalau kak mimi rasa air tangan aku....tp sama senasib......kak mimi called cakap nak singgah rumah kami dulu........b4 gerak ke rumah sedara mara yang lain...........hu hu hu hu...nasib ler beli nugget lebih2.......kalau tak...apa ler nak jamu tetamu yang hadir kan.  

*** kak mimi and anak2 nyer yg hensem and cute ****



 Mlmnyer..........melayan Batrice main bunga api plak. Malam raya ke-5 baru teringat bunga api yang belikan utk dia.....balik kampung bukan tak bawa...tp terlupa nak main...boleh giteww...he he he....maka jadi ler 3 beranak nie melayan budak kecik tu main bunga api sorang2.  This year...stock bunga api tak meriah cam tahun lepas....laling hubby aku pun tak menghabiskan duit beli bunga api yang meriah2 tu.......




Begitu ler....citer hari ke-5 syawal kami pada tahun 2010.  Lepas dari tu..........terperap kami anak beranak kat rumah coz' laling hubby aku makin teruk plak demamnyer....malam menggigil2 sejuk tp badan kemain panas.  Sampaikan dia tido bilik lain ler coz' aku nie tak boleh kalau tak on aircond tak on kipas...rasa lemas kemain......makanyer, laling hubby dgn rela tido bilik Batrice.  Aku tido berdua ngan Batrice.  

Esoknyer......pergi Hospital.  Check darah sumer clear...yelah..time2 camnie...denggi tengah berleluasa..bimbang gark.....tp Doc pesan if dalam masa 3 hari demam tak kebah juga.....mmg sure Denggi.  Mulut aku dia kecoh suruh dia berurut kot2 ler demam urat ke apa...sampai ke sudah tak pergi.....tak tahu tempat urut kat mana......and nasib baik ler....3 hari lepas pergi Hospital...demam dia beransur ok. Cuma malam jer lah ada pening2 sikit...cuma yg aku confuse tu......naper Doc bagi Acid Folic plak utk laling hubby aku..apa kaitan nyer erk?




17 comments:

♥♥♥ سواي @ ماما ايمان شاهيراه ♥♥♥ said...

syoknya ada kawan2 sggh rumah :)

zana, aku pun konpius gak...bukan patut pompuan ke mkn ubat tu.... hahaha

Jasfyra said...

xsempat ko nk masak2 kan zana..xpela, tetamu pun paham.tp ada naget kira ok pe.setap tu...

setau aku folic asid tu full of vitamin.agaknya sbb tu dia bg laki ko mkn kot..hihi

yong ibu chem said...

ha, sama ms laki aku demam ari tu. pas jumpa doktor, dia duk telan pil asid folic. heran gak aku.ingat slh ubat ke. bila tanya, dia sendiri tak tau utk apa. hehehehehe

rasp said...

ok gak ler tu sis..
ada nugget utk dijamu...
bestnya sis mimi pun gi umah u kan :)
hope ur hubby getting better...
iyelkan sis..takut gak...
demam denggi dok menjadik2 skarang nie...

ieda said...

heheheh selama hubby akak demam x pernah lak dr disini bagi asid folic tuu .. cam pelik jer dikk hehehhe

x per lahhh janji hb dah makin ok skrg kan :))

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

Sue - tulah...kak mimi mmg tiap2 tahun singgah..aku jer tak sampai rumah dia lagi....

aku pun confuse...apsal ler doc bg acid folic plak

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

Zuera - haah zuera...tetamu tak putus2.....sudahnyer esok nyer baru aku buat tom yam nyer zuera..makan sendiri

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

Yong - pelikkan...tp ada ler reason doc bg acid folic tu

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

Sis rasp - nasib baik terniat nak beli nugget sis...kalau tak...hidang air bujang jer lah...

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

kak ieda - alhamdulillah..dah makin ok now...

Dee said...

oh..ramainya tetamu mesti seronok..

sib baik ur hubby dh recover eh..skrg ni mmg byk betul nyamuk..risau gak kalo2 kena denggi..nauzubillah min zalik..

norhidana said...

wah2... mmg seronok lah btrice nih... ko pun best ramai kwn2 dtg ek...

baju k mimi tuh cam baju lieya gk ek... cantik lah ungu bunge kecik2 tuh... tomei...
ptt lah ko sampai demam2 ek

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

zannza, nanti kalau ayu n family jalan2 kat kluang atau lalu kluang...leh ler singgah rumah zanna yer..(muka tak malu kan)..hehe

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

zanna, nanti kalau ayu n family jalan2 kat kluang atau lalu kluang...leh ler singgah rumah zanna yer..(muka tak malu kan)..hehe

Nana said...

suka nye batrice men munge api damia penakot xmau main munge api xpe la save skit duit maknye hahah

Sham Ummi Echa said...

ramai betul tetamu dtg umah ko. ko tau smpai hari ni lom ada lg org raya umah aku tau. hahaha. cemana nk ada kan, aku pon x dok umah.

zana, ari tu cooi kena demam mcm laki ko la. gigil sejuk tp badan panas. tp dia pon dpt ubat acid folic tu jgk. aku pon x tau utk apa.

˙·٠•●♥ Cik Puan Mimi ♥●•٠·˙ said...

thanks zana coz terima kunjungan kami.. kak mimi ni sebenarnya dpt call last minit dari kawan kat simpang renggam tu.. kalau dia tak call, tentu akak gi rumah zana belah petang2 sikit.. tak pe la lain kali ok, insyallah akak singgah lagi