Followers

Wednesday, January 26, 2011

Cara Tukar Font.

something yang aku nak share.....for those yang mmg dah terror tu....takpelah kan...tp pada yang tak tahu tu...boleh ler refer entry aku nie if korang nak tukar font kat blog korang tu......and kebetulan kak mimi ada tanya mcm mana aku tukar font tu....and dia dah try pun...berjaya kan kak mimi.....pastu Eliza pun ada tanya apa font yang aku guna kat blog aku nie....


so....here aku buat step by step camne korang nak tukar font tu...and secara tak langsung aku tunjuk apa nama font kat blog aku nie yerk.....

1st tu cam biasalah kan...korang sign in kat blog memasing....then pergi kat DESIGN. After then korang click ler kat TEMPLATE DESIGN nyer box tu yerk...cam yang aku tunjuk tu....


and now.....kat komputer memasing akan keluar ler paparan camnie....coz' blog aku, keluar ler layout blog aku kan....nanti kat komputer korang...keluar layout gambar header korang plak...sat lagi keluar gambar header aku.......pelik plak di situ kan.


last step.....clik kat ADVANCE....then tengok kat PAGE, clik then tengok kat FONT...kat situ ada banyaaaakkkkkkk senarai FONT yang korang boleh pilih. terpulang ler pada korang nak pilih font yang mana kan...size berapa...kaler apa........ikut kesesuaian blog korang yerk.


dan menjawab persoalan Eliza about font apa yang aku guna : SCHOOLBELL size 16...he he he he

Hope korang berpuas hati lah yerk...

**Jangan lupa clik2 kat banner HeartBeat I nie.....if korang nak tambah pendapat selain nuffnang.**



7 comments:

Dee said...

thx for the tutorial..dee pun rasa nak tukarlah..hehehe..

Lelord said...

1Hb tuk zana

MamaBatrice said...

Dee - u'r welcome dee...

MamaBatrice said...

Lelord - thanks...sat lagi datang sana plak erkkk..he he he

MrS. F!zA said...

kita try dh..mcm akak tp xsesuai..tgk kt blog akk cntik font ni

onniesham said...

oooo...senang je rupanya. TQ zana for sharing. nnti kalo rajin mak nk try.

en_me said...

fandaiinyerr makk.. ehehe