Bahan-bahan ( 15-20 kiub )
- 1 biji kelapa parut ( yg putih shj )
- 1 cawan susu cair ( sekadar menenggelamkan kelapa )
- 1/2 cawan gula (ikut rasa masing2 )
- 1 sudu besar mentega
- pewarna / cooking chocolate
Cara-cara
- Masukkan kelapa parut, susucair, gula dan mentega dalam kuali dan kacau dengan api perlahan.
- Sebelum ia kering betul, bahagi pada 2 bahagian.
- Satu bahagian masukkan pewarna kuning dan satu bahagian masukkan cooking chocolate.
- Kacau berasingan hingga adunan kering dan tidak melekat pada kuali.
- Masukkan dalam loyang dan tekan bagi rata dan padat.
- Bila sejuk, boleh lah potong dan hidangkan.
- *Boleh buat berbagai2 warna tapi yang bewarna chocolate tu yg paling sedap :p
Balik dari Labis, sempat menyinggah ke Ayer Hitam. Memborong buah pelam and durian belanda.
Batrice ikut turun sama...so, apa lagi...kena pow ler ngan dia...nasib baik dia minta Candy Kelapa nie jer pun...sedap. Dah lama tak makan.
7 comments:
kty suka manisan ni shedap.
kak atty - sedap kak ty..coz' tak manis sangat ....
bestnya durian belanda... lama tak makan
dee suka coconut candy tuh..tp malas tol nak buat..hehehe..
PERNAH MAKAN SEKALI MMG SEDAP TAPI XTAU BUAT
aku suke gak candy ni zana..kalo dpt buat sendir lagi sedap kan...dpt buat lembik2 sikit...aku suke yg lembik2 lembut2 sikit....auu sedapnye....
aku nak buat ntah bile agaknye...malas wei....aku ni mood tdo jek preggy kali nie....ko rajin2 masak ni ntah2 gegirl agaknye...ko jgn wat keje lasak2 tau....
uish pandai tul u sis...
i kalo candy nie suka makan...
tapi slalu beli je...
Post a Comment