Followers

Friday, February 18, 2011

Jom kaji sejarah Google Blogger.

Salam Jumaat......haish..mood nak mengupdate tak mari ler.....serius....tak tahu nak update apa.....tp coz' nak gark update....maka nya ...mula ler aku mencari2 info yang boleh aku kongsikan dengan korang......jadi ler kan dari di biarkan blog nie bersawang.....tak berupdate....

Minggu nie mmg aku busy.....dah 2 hari aku turun ke Stor settlekan kerja2 untuk pelupusan rekod.....adeh! kudrat seorang perempuan....kuat mana lah kan....ada pembantu...tapi sekadar pada nama sahaja.....hurm!...takpelah.....aku buat apa yang termampu jer lah......bukan sikit plak tu rekod2 yang nak di lupuskan tu......

So....hari nie aku nak share info pasal blogger, pasal blogspot.............kita nie dok hari2 mengadap blogspot....tp tak tahu apa sejarah google blogger tu sendiri....serius...b4 aku jumpa artikel nie pun...aku tak tahu siapa founder blogger nie.............apa info2 yang berkaitan dengan google blogger nie.  So, thank a lots pada adik Ezhan yang share pasal info nie.......

 FOUNDER
  • Kalau korang nak tau, Blogger ni telah dilancarkan oleh 1 company di San Francisco yang dipanggil Pyra Labs dan co-founder dia ialah Evan William dan Meg Hourihan.
  • Nama asal blogger ialah 'Pyra' (semperna nama company) . Kemudian ditukarkan pada 'Blogger' dan di buka secara rasmi untuk public pada 23 Ogos 1999
  • Pada masa ni, Blogger masih belum di bawah Google

GOOGLE BLOGGER
  • Pada tahun 2003, Google telah membeli Pyra Labs sekaligus menjadikan Blogger milik Google.
  • Bila google dah ambil alih, pengguna boleh gunakan semua premium features secara percuma yang mana sebelum ni Pyra Labs kenakan charge kalau nak gunakan.
  • Tahun 2004, Evan William keluar daripada Google. Tapi lepas tu dia telah menubuhkan "Obvious Corp".
  • Kalau korang nak tau, Salah 1 projek dalam Obvious Corp milik Evan William ni ialah Twitter. Maknanya dia juga merupakan co-founder Twitter. Hebat kan. Sebab tu la fungsi twitter di panggil 'micro blogging'. Dia macam berblogging jugak la.

Tau tak korang yang Blogger juga telah di block di beberapa buah negara atas beberapa faktor. Negara2 tersebut adalah :
  1. Fiji
  2. Republic of China
  3. Iran
  4. Pakistan
  5. Myanmar
  6. Khazakhstan
  7. Cuba
  8. Syrian Arab Republic

Cuba bayangkan Malaysia block blogger. Mesti tak ramai orang Malaysia yang berblogging kan. haha ( aku agak je)

Had Penggunaan Blogger

Benda ni aku rasa sangat penting. Tapi ramai lagi pengguna platform Blogger yang tak tau pasal had penggunaan Blogger ni. Bagi yang dah tau tu bagus la. Untuk pengetahuan korang, blogger telah menetapkan limit atau had storage dan juga bandwith bagi setiap akaun korang. Apa yang di limit kan tu? Jom kita tengok sama2.
  • Bilangan blog setiap akaun = unlimited
  • Size setiap pages = di limitkan kepada 1 MB setiap pages
  • Bilangan labels = Setiap blog hanya dihadkan sehingga 5,000 unique label je. dan setiap post hanya dibenarkan 20 unique label je.
  • Bilangan gambar = Jika korang upload terus gambar ke blogger, gambar tersebut akan di masukkan ke dalam Picasa Web Album dan limitnya hanya 1GB je. So pandai2 la berjimat.
  • Size gambar = Jika korang post melalui Blogger mobile, size gambar hanya 250kb sahaja. Tapi kalau korang upload direct, besar gambar tiada had.
  • Team member = setiap blog boleh mempunyai sehingga 100 team member. wohoo, ramai tu.

Info di copy dari : Ezhan - Apa yang korang tahu pasal Google Blogger?

7 comments:

atty's said...

seronok baca pasal asal usul blogger nie..

Nana said...

byk yg xtau
mmg bez fakta ni

nabilah_2908 said...

oh...begitu rupanya,,,

padan la ada sorng blogger ni..terpksa buat blog baru...blog lma di dah tk boleh publish n3 lagi dah..

thnks sharing... :)

jom ke APA KATA HATI pulak,
FAIRY TALES

Dee said...

wah..baru ku tahu asal usul blogger...thx zana..good effort!

☆ lieya latif ☆ said...

ohooooooooooooooo bagus2...ni namenye entry berilmiah ni zana...baru aku tau historynye......ye laa dok menulis jek tapi tak tau pucuk pangkal sejarahnye......

aku ni dari fotopages ke blogspot gitu kan...lepas ni tak tau laa ape plak...ingat nak buat domain sendiri....tapi kene byr laa plak hahahaaha

kakyong said...

info yg bagus..

Cik Wanie Ghani said...

owh baruku tahu sejarah blog nie,
hihihi...

tq for sharing:)