Followers

Wednesday, March 9, 2011

Cuti-Cuti Di Bandung Day 1 : Happening & Dinner @ Karamba Cafe

lepas check in hotel........naik bilik...letak barang apa yang patut........we'll terus gerak keluar ke FO yang terdekat..............so, sempat ler shopping lagi even sekejap pun.  For korang punya information.........kat sini FO buka sampai pukul 9 malam...........so, no hal ler even nak shopping sampai malam pun...lebih kurang Malaysia gark ler..........mana-mana shopping mall pun tutup pukul 9 malam kan.......


Pemandangan biasa di Bandung.  Tp serius....sepanjang 4 hari berkampung kat bandar Bandung nie....aku mmg tabik sungguh dengan pemandu-pemandu kat sana.......sangat lah bersabar dan sangat lah terror bab bawa kereta........tp jalannya bersimpang siur.......kalau aku ler yang bawa kereta kat sana......sure ntah mana-mana ker aku pergi....silap2 kereta pun boleh mati kat tengah2 simpang 4....tp kat sana......even ada kereta melintang kat tengah-tengah jalan di simpang empat.........korang takkan dengar hon dari pemandu lain.......cuba kat malaysia......tak cukup hon...siap maki hamun lagi tu.......see, betapa bersabarnya pemandu-pemandu kat sana.


So, 1st FO yang kami pergi malam tu........ ialah HAPPENING. Tak silap HAPPENING nie terletak kat area Jalan Dago kot............boleh tahan meriah gark ler memilih baju-baju kat sini especially baju budak.............cuma maybe memasing belum panas enjin shopping lagi kan.......so...tak byk ler hasil rembatan malam tu..........tp aku cukup puas hati merembat baju dan seluar jeans untuk Batrice kat sini. Selain HAPPENING...ada gark ler we'll singgah FO-FO yang berdekatan.........tp mcm biasa ler.....enjin tak panas lagi kan.......so, masuk keluar.........masuk keluar..........kesudahannya...terus ajak supir kami cari tempat makan jer.............


Supir we'll bawa dinner di Karamba Cafe........kat sini menyajikan makanan sunda.


Decoration biasa-biasa aja........tp sangat ler tenang makan-makan kat sini....ngan alunan muzik nya.......


Perempuan-perempuan kayak jutawan yang kelaparan........tp memang lapar pun........b4 naik flight sempat ler tapau apa yang patut dari Mc Donald........isi perut ikut syarat jerrr.............dlm kapal terbang pun tak order makan..........kesudahannya, we'll makan time tu dah almost pukul 8 lebih gark ler........


1st alpukat juice for me and sue............fuh!..nikmat ler wei.......sangat ler pekat likat jus alpukat nie.....


Sumer pakat order Nasi Timbel Complit. Ada nasi yang di balut dengan daun pisang, ayam, tahu, tempe dan


sambal belacan kaw..........tp, kalau ikut tekak aku..........tak berapa nak masuk ler kan..........rasa pedas menyegat sangat sambal belacan tu........

Selain tu..........we'll order jugak ikan Garume Goreng......................sekali dia sampai rupa nya macam nie...


Agak mengerikan...........he he he..kat sana ikan-ikannya kalau di goreng mmg bentuk mcam tu kot........for me, biasa-biasa ajer............coz' maybe aku tak berapa suka ikan nie.....nie ikan talapia kan....kalau tak silap aku...........tp ramai yang kata sedap.....hurm...biasalah...lain orang lain tekaknya.........tp bab garing mmg garing.............

Dalam pada biasa-biasa ajer..........


begini rupa ikan tu kesudahannya.

*****************************************************************************
Ada yang bertanya pada entry sebelum nie about aku dan kengkawan ambil package ker? Tak dear........we'll main terjah jer...........tp we'll ada kak mimi yang suggested kan Supir untuk kami.  Angga..........sangat2 ler sporting......so, if ada yang nak guna khidmat Angga nie......boleh info aku yerk............nanti aku bagi detail about Angga.

Kiranya..........we'll ambil Angga complete sekali dengan keretanya lah yerk.....and dia jugak yang tolong we'll booking and survey hotel di sana...........just bagi tahu dia, korang nak duduk hotel macam mana...so, nanti dia akan suggested kan sekali ngan rate hotel tersebut.

Nanti........entry terakhir, aku akan summary kan perbelanjaan asas we'll kat sana tak termasuk shopping yerk....untuk rujukan korang ...tak bermaksud nak membanding2kan dengan yang lain..........tp mcm aku, selagi ada info yang boleh aku guna untuk we'll ke Bandung hari tu.......aku kumpul....at least, sedikit sebanyak kita tahu kan.........so, don't worry k...mana-mana yang bakal ke Bandung buat kali pertama macam we'll nie.....akan aku kongsi apa-apa yang aku tahu.

If nak tanya pun apa salahnya.....boleh email aku thru : zana.nordin82@yahoo.com

30 comments:

Cik Wanie Ghani said...

mmg wanie perlukan info2 dr akk,
sbb wanie akn terbang ke sana awal bulan April nanti,
insya-ALLAH.....

Zana_MamaBatrice said...

cik wanie - nanti email akak yerk if nak tahu apa lagi....

♥Azie♥ said...

sedapnyer ikan tue..

Hirda Ibrahim said...

wahhh.. dh update? bagus bagus...

happening aku byk bl baju hardy gak. aku dpt sweather guess for rp70k je ko. rs nk nangissss..

ps: garume tu ikan kaloi. not talapia.

Zana_MamaBatrice said...

Azie - nampak sedap azie..tak berapa kena ngan tekak zana

Zana_MamaBatrice said...

hirda - kat Happening meriah sikit bebaju budak kan..byk sikit pilihan and rasanya lebih up to date kot...

giler ko...mau tak nangis...rp70k tu kalau convert duit kita baru berapa kan....tak sampai pun rm30 ko.....aku beli jeans gap kat sini and baju2 utk Batrice...

laaa...ikan kaloi ker wei..ingat ikan talapia..rupa dah mcm ikan talapia dah tu...

LyNn HaMzAh said...

bagus tu zana...nanti detailkan info2 yang penting waktu zana gie bandung tu...leh jadikan rujukan...kak lynn ingat next year la kut baru ke sana...

Jasfyra said...

hari pertama beselah zana,semangat bershopping lom ada lg kan.kena survey2 dulu,kot2 tmpat lain lg murah ke kan..hehe

ikan tu kalo bg aku sorang pun aku leh abiskan tu.aku antu ikan..mesti sedap goreng garing2 tu

Zana_MamaBatrice said...

kak lyn - sharing is caring..apa yg termampu zana kongsikan...zana kongsi..don't worry k

Zana_MamaBatrice said...

zuera - tu arr..supir we'll ckp engine nya belum panas ya buk!..ha ha ha.....memasing masih blur2 lagi kat tempat orang kan..nanti esok hari..ko tengok kitaorg shopping cam apa......ngeri tengok..ha ha ha

kalau yg minat mmg sedap ikan nie zuera...tp kat tekak aku rasa lain plak.....

atty's said...

bagus tu zana..letak siap2 harga..kalo leh makan tu brp.senang nak baget ..tp kty tak bila taun nya nak pergi...tp berguna sgt kalau letak lebih detail

Zana_MamaBatrice said...

kak atty - insya allah..nanti zana buat summary k....

onniesham said...

1st day enjin blom panas.. 2nd day harus penuh keta ngan hasil rembatan.

wahh garume tu la yg paling sedap aku rasa. garing je...dapppp

rasp said...

sis,mmg heavan kan sis shopping kat sana...
w'ouls kalo pegi sana lum pernah amik package lagi...
kalo nak ke mana2 pun naik taksi or angkutan kota je...
booking hotel pun via internet...
tahun nie ntah bila nak repeat ke sana...

Syasmeen said...

dah update yer bagus² nanti detailkan info² yg penting waktu zana gi bandung tu...mana tau leh jadikan rujukan...insyallah meen plan nak p sana next year kalu ada rezeki la...

Zana_MamaBatrice said...

sham - tu arr...angga siap perli ckp engine tak panas lagi .....keluar dari FO pun beg plastik 1-2 jer ko...tp esoknya...adeh! ngeri tengok hasil rembatan memasing...

wah...ikan nie tak masuk kat tekak aku ler wei, rasa something......tp garing mmg garing ..sampai tulang dia pun leh di geget2 sampai hancur....

Zana_MamaBatrice said...

sis rasp - mmg sangat ler heaven sis..sediakan rp juta2 aja...

we'll tak ambil package pun sis...supir pun atas bantuan kak mimi....and sangat2 bagus supir nie...if next time nak guna..boleh ler contact supir we'll nie sis...senang berurusan dgn dia...hotel pun dia yang carikan...

Zana_MamaBatrice said...

meen - insya allah meen...mana yang termampu zana kongsikan...zana kongsikan k....

˙·٠•●♥ Cik Puan Mimi ♥●•٠·˙ said...

hari pertama mmg kurang sikit nak berbelanja, maybe penat dan mood blom sampai.. biasanya hari ke 2 mmg happening sikit sebab duit pun tengah banyak.. hari ke3 pun akan slow sikit sebab duit dah nipis balik. hehehehe

ikan GURAME = Kaloi mmg sedap kalau garing2.. akak mmg suka ratah.. sedappp

Zana_MamaBatrice said...

kak mimi - betul tu kak....hari ke-2 we'll shopping cam tak hengat....rp tengah juta2..so, keluar pun mcm air....

ooo...kaloi errk..ingat ikan talapia...tak kena kat tekak zana kak ikan nie...baik goreng, baik bakar....tp sedap ratah coz' garingkan

my name is Yana said...

nantilah if nk pergi tanya details pasal angga tu...ni dengar dulu cerita org..hehe

Zana_MamaBatrice said...

mayana - boleh apa salahnya....

Mama HaikalDania said...

Wah! sonoknya zana jalan2 & shopping kat bandung. tak sabar lak nak tgk apa yg dishopping hehehe....mesti bykkan...

akiratoriza said...

lau g shopping memang beli baju anak la yg paling puashati kan.. tak beli baju sendiri pun tak kisah janji anak dpt pakai baju baru jek sentiasa..

jeles la, nak g jugak...(=

Zana_MamaBatrice said...

iza - seronok iza....pergi tau kalau ada rezeki nanti...we'll pun ingat nak repeat gi sana lagi..

alahai...shopping biasa2 jer pun iza...

Zana_MamaBatrice said...

Wawit - jom arr...ada promo AA kita pergi nak..ajak geng2 sekolah kita..sure happening punya

norhidana said...

wah2 seronok2 nyr ek, tak sbr tunggu gambar yg supink2 lak...
msti banyak memborong...
ada gk aku baca psl driver2 kt indon tp tak ingt kt blog sapa... betapa sbr nyer mereka ye

Cik Nurul Pinky said...

tak silap ini restoran nurul penah singgah..bandung mmg banyak makanan sunda kak..not bad jugaklah makanannya tapi nurul lagi suka masakan padang..masakan sunda ni jenis tak suka santan bagai hehehe.

Nana said...

MASAKAN TU ALA2
AYAM PENYET LA GAK KAN
MMG PEDAS BERAPI LA
CILI DIA
KLW G MKN KT KEDAI2 INDON
MMG PEDASS

che armster said...

salam.. leh share pak supir punya info tu tak? kebetulan nak pegi sana 9th April ni :P

kalo bole.. pass info kat admin@chearmster.com