Followers

Tuesday, March 22, 2011

D.O.N.U.T

Semangat ko.......semangat duduk rumah dari santak pagi hingga ke malam tak keluar pergi mana-mana ahad tu.....kerja aku...masak, makan, masak, makan...update blog.......ha ha ha....heavennyer lah....dari pagi sampai ke malam tak berhenti kerja.........basuh baju pun dari pagi bawah ke petang.....tak habis2 trip baju busuk nak masuk dlm washing machine........baju stok seminggu.....pastu basuh ikut kategori memasing...harus ler bertrip2 jadi nya........

So.....sambil dok layan internet petang2 hari tu..ngan cuaca sejuk hujan lebat.........tetiba aku teringat cam nak buat donut gitewww.........terus godek2 resepi kat myresepi.......wah! bagus erkk sekarang.....ko nak masak apa jer pun sumer resepi ada...........click2 jer dah dpt dah resepi yang korang cari............cuba dulu....suruh masuk dapur tolong mak aku masak...........kemain liat lagi...siap buat pura-pura tido dia punya peel pemalas nak tolong mak masak kat dapur...........nasib ler  peel pemalas masak tu tak di bawa keseluruhannya bila dah kawen nie...kalau tak....kurus kering ler laki aku asyik dok makan luar jer.....

Tp....peel tu ada lagi...cuma tak banyaaaaaaaakkkkk mcm dulu ler....la nie....kadang2 aku yg over excited nak masak untuk laling hubby......

So...setelah di godek2 resepi yang ada tu................taraaaaaaaaa
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

gitew ler rupa donut aku.  1st time buat ko............1st uli tepung nak buat donut...........berpeluh jugak ler...nak2 buat manual kan...tak pakai terap dia.......penuh tepung jer kat dapur aku nie....buat donut memang kena main ngan tepung banyak2 erkkkk?

*** tak comelnyer rupa bentuk donut aku tu erkkk ***

buat 1/2 adunan...maka dapat ler...cer cer kira....tu berapa ketul.....16 ketul. Banyak gark ler...makan bertiga...habis gark malam-malam sambil tengok tv makan donut nie...


Haish...........budak kecik nie lagi ler.........dia yang kemain excited tengok aku enguli tepung......44x tanya aku nak buat kek apa........
pastu dia gark ler sibuk2 nak bergambar sakan ngan donut aku tu.


and hasilnya...............taraaaa..........gemuk2 gebu2 cam tukang uli nya kan.........ha haha...tu gula aku pakai gula biassa....coz' gula halus (icing) tu takde dlm stok...nama pun plan main terjah jer buat donut nie......apa yg ada kat dapur jer lah......so, gula biasa tu gigih aku tumbuk kat batu lesung nak bagi dia halus....tu namanya..nak seribu daya kan........ha ha ha ha ha...kita guna apa yg ada jerrrr.

*** sumer resepi aku tengok pakat suruh letak shortening....menatang apa shortening tu pun aku tak pernah beli. Shortening tu lelemak sayuran kan. Coz' takde shortening kat dapur aku nie....aku cari resepi yang tak guna shortening.  Menjadi gark....gebu, lembut gark donut aku.  Yang penting ............habis licccinnnnnnn ko!


22 comments:

Cik Wanie Ghani said...

alahai,
fav wanie tue donut,
nanti nak mintak mama buatkan utk wanie lah,
nyum nyum nyum

[-suziey-] said...

terror ko ek zana bab buat2 kuih ni..aku klu jenis kkena uli2 mcm donut or karipap ni mmg fail..haih aku dh la penggemar kedua kuih trsebut..ekekek:D gebus nmpk donut ko

Nana said...

aku klw kuih muih ni
mmg tak reti
sebab malas nk buat haha
klw kuih raya
aku suke

˙·٠•●♥ Cik Puan Mimi ♥●•٠·˙ said...

Rajin ko tumbuk gula zana. Kalau akak x de nyer.. Akak blender gula pakai blender kering ....

Gebu2 ko punya donut zana. Cam sedap jer akak tgk. Ni yg teringin nak buat gak hujung minggu ni.

☆ lieya latif ☆ said...

mmg nampak gebus zana oiiiiiiiiiii...aku pun suke buat donat sebab shah kaki donat....aku pun tak boh laa shoterning kejadah tu...sebab aku tak tau ape bende tu haahahahahah...abis2 pun aku tambah susu tepung anak aku sikit, bagi lemak2 gitu.......

ape2 pun batrice model donut tercun gitu!!~

my name is Yana said...

boleh la tu utk 1st timer yg penting rasa bukan rupa kan? lain kali leh cuba lg... itu boleh la jd model dunkins donut :)

ZanaNordin said...

wanie - wah....mama wanie buat lagi ler sedap kan..dah biasa tu...akak ko nie 1st time try buat

ZanaNordin said...

suziey - ko nie..malu aku tau. 1st time buat kuih2 mcm nie....nekad jer lah aku buat...ha ha ha ha.....

ZanaNordin said...

Nana - aku pun 1st time try buat kuih2 mcm nie nana...selalu tu buat kek kukus jer aku berani....

kira ko ok lagi ler...coz' boleh gark buat biskut raya..aku nie tak pernah try buat biskut raya lagi taaaauuuu

ZanaNordin said...

kak mimi - blender kering takde arr kak rumah kak...tu yg gigih menumbuk gula tu..lagipun assistant kecik aku ada tolong tumbuk gula tu

buat kak jangan tak buat

ZanaNordin said...

lieya - pergh...untung ler buat donut kalau camtu...penggemar donut ada kat rumah..aku nie harap si batrice ler..hemlin bukan makan sangat kuih2 manis nie....

ZanaNordin said...

Mayana - nama pun 1st time cuba buat kan..jadi ler kan.....at least even rupa tu takde lagi..tp rasa dah ada dah.....he he heh

Mamamya said...

wahhhh..akak pun semalam ptg buat donut...mcm b'janji lak yerk...

tp akak lagi senang dik...xdernya donaut tu akak buat yg b'lubang2 tuh...akak bulatkan jerk kecik2 senang nak ngap terus masuk dalam mulut...maklum ajelah anak2 ni klu makan bukan reti nak bersopan santun...habis berterabur gula ke sana ke mari...silap2 aribulan mengaum lak mamanya nih....:D

akak pun x boh shortening bagai...boh majerin keluaran felda jerk.....^___^

rasp said...

memang u rajin lah sis...sampai menumbuk gula tu! respek aaaa....1/2 adunan leh dpt byk tu, leh layan sampai ke malam...yg bertambah sedap coz homemade and made with love gitu....

rasp said...

memang u rajin lah sis...sampai menumbuk gula tu! respek aaaa....1/2 adunan leh dpt byk tu, leh layan sampai ke malam...yg bertambah sedap coz homemade and made with love gitu....

ZanaNordin said...

kak lia - amboi kak....berjanjian kita makan donut di petang hari yerk kak...
biasa ler kak..1st time buat..ikut exactly mcm dlm resepi..sat agi durhaka ngan resepi..tak menjadi plak donut ku itu...he h ehe

ZanaNordin said...

sis rasp - ala sis...rajin mana ler zana sis....tu pun coz' teringin nak makan..tu yg buat tu...selalu beli tak mencapai piawaian ler sis

atty's said...

terror zana buat donut..
kty kalo takde gula aising..

kty blend gula tu dlm bekas kering tu..

ZanaNordin said...

kak atty - tak terror mana kak...nie pun 1st time cuba.

blender kering takde kat rumah kak
tu pasal ler zana menumbuk gula tu..

Dee said...

skill memasak dh semakin mantop nampaknya..cayalah..

auwcak said...

bile nak jemput datang uma, makan donut ni? eheheh

Cik Ina minat Do do Cheng said...

Amboi sedapnya donut tu gebu je cam anak dara sebelah tu.comel.