Followers

Wednesday, September 28, 2011

Hari Potensi Tabika Kemas Daerah Kluang

berzamaaaannnn dah citer nie sebenarnya....
tp bila semalam dok baca entry kat blog Mayana pasal Hari Potensi sekolah Ersyad.....baru aku teringat yang entry pasal hari potensi sekolah Batrice  aku tak up lagi....

Penting nie...salah satu kenangan terindah buat Batrice....
untuk 1st time dia di dedahkan ngan aktiviti2 macam nie.

Act.....Hari Potensi Tadika Batrice nie masa bulan 7 hari tu rasanya......a week after balik dari cuti2 di Sabah tu........Hari Sabtu....di buat di Dewan Badminton TNB Kluang....tapi sangat tak puas hati ngan keadaan dewan yang di sewa tu.....bab2 keselamatan kanak-kanak tak di ambil berat langsung.....udah ler dewan takde aircond....kipas pun takde...tempat nak siap kan bebudak nie....plak tak berlampu...bayangkan jer lah...memasing cari sumber cahaya utk siapkan bebudak nie.....tu dah 1 hal...tu belum lagi bab kayu merata-rata and stagging merata-rata. Sangat membahayakan bebudak tu..ngan gelapnya...tunggu masa jer ada bebudak terlanggar kayu2 tu....tp nasib baik ler..parent pun ada nak tolong pantaukan keadaan bebudak tu dalam keadaan gelap kat belakang tu.....


Batrice sangatttttt lerrrr happy...awal2 dah pesan kat mama dia apa yang kena pakai, apa yang kena bawa......bangun that pagi pun sangat lerrrrr excited. Al-maklum....1st pengalaman nak buat konsert kononnya....wah gitewww!

A few month before tu...memang dia ada berlatih jadi ketam....tak tahu plak aku rupa2nya dia jadi ketam tu utk xtvt hari potensi nie.......nak gelak pun ada...bukan apa pun....2 jari dok kepit2 cam sepit ketam tu...pastu goyang kiri goyang kanan.....ha ha ha..ngan mainkan ekspresi muka...yang nie aku tabik spring kat dia...sangat ler menjiwai.......


Ngan geng2 dia....mana2 yang pakai baju hitam seluar hitam tu...tu ler yang jadi ketam, ikan, siput, sotong....tema persembahan mereka ialah MENCINTAI ALAM SEKITAR.  Zon sekolah Batrice ambil tema hidupan laut...tu yang ada yang jadi ketam bagai tu....yang Wanie (girl in pink) jadi budak jahat tukang buang sampah kat laut....

And aku jadi tukang make up bidan terjun....bebudak kemain ramai yang nak di make up kan....tp cikgu yang handle sorang jer...sian cikgu Dilla.....yang lelain tu...bising mulut jer lebih....nasib baik ler...beg make up aku tu kebetulan aku tak keluarkan dari handbag......dpt ler aku make up kan seada nya bebudak tu mengikut karektor memasing....coz' batrice jadi ketam...so, kita solek mata ngan kaler oren...takkan ler ketam nak solek warna warni plak kan.......yang lelain pun aku tolong solekkan gark.....habis foundation sendayu tinggi aku...hu hu hu hu....


tu dia...bila dah siap solek......he he he...



With Teacher Dilla.....teacher class Batrice....dia ler yang banyak buat kerja that day....cikgu yang lelain tu, bising jer lebih...pastu yang tak suka tu...ada sorang tu asyik terjerit2 marah kan bebudak tu. Cakap elok-elok kan boleh..mak pak tengok pun meroyan jer ngan cikgu yang sorang tu.


ambil kesempatan menyelit bergambar bersama si ketam oren......time nie....si lil precious still ada lagi...hu hu hu...sedih ler plak...



Ketam dan udang....ha ha ha ha


very excited sungguh budak kecik nie...


tapi............lama sangatttt menunggu........turn group batrice dlm pukul 10.30 gitew.........make up pun naik cair bebudak tu...ngan panasnya lagi......

Actually....selain persembahan GERAKIRAMA nie (kategori group Batrice) ada lagi group lain yang buat silat...n setiap kategori GERAKIRAMA 4 kumpulan and SILAT 4 group. Tu yang kat dalam dewan...kat luar dewan plak...ada futsal and bola jaring......anak aku kan semput...so, tak dapat ler mama dia berangan nak tengok si Batrice jadi sport girl.....alahai......kalau tak, boleh perturunkan ilmu pecut and bola jaring gitewwww.......


Ok...skip yang lelain punya persembahan yerk...kita tumpukan pada persembahan Batrice jer....almaklum, blog mama Batrice...so, better ler cerita pasal Batrice jer...

Nak tergelak aku ....excited pun ada.....

Nampak tu 2 ekor ketam oren tengah gerak ke kiri gerak ke kanan.......lagu laju....dia pun laju gerak kiri ke kanan...lagu slow...dia pun slow gark bergerak....sungguh2 menghayati....jadi pelakon bagus nie...leh ganti Mia Sara.



Time nie muka marah...coz' kengkonon marah kat si tukang buang sampah yang buang sampah merata2 kat laut.......masuk dlm mimpi budak tu lerrr kononnya seluruh isi laut marah...binatang sumer marah kat si tukang buang sampah tu...he he he...



Pastu...bila si tukang buang sampah sedar...pergi kutip sampah2 tu balik.....seluruh isi laut bergembira....terus jadi riang gembira...


 Lepas jer persembahan group Batrice.....cikgu bagi makan...sian bebudak nie...almost 11 lebih gark baru dpt makan.....memasing dah kelaparan.....

Acara penutupan...mcm biasa lah kan...bila dah wakil rakyat yang di jemput untuk penutupan....ucapan panjang berjela cam bagi ucapan kat majlis orang dewasa plak..padahal....majlis bebudak pun...sangat ler tak sesuai.......berucap jer makan 1 jam harus....sian bebudak tu duduk dalam panas2...... Batrice dah duduk dalam khemah khas sama2 ngan group yang lain...senang nanti untuk majlis penyampaian hadiah..xde ler berterabur bebudak tu...so, mak pak...pepandai cari port memasing....


korang tengok...sampai tertido2 hah........masa nie dah almost pukul 1 tau......


Bebudak pun dah ramai start meragam......

last2.......akhirnya...masa yang di tunggu2......turn penyampaian hadiah....... mama ko plak yang excited terlebih...kalau boleh nak duduk paling depan nak snap gambar anak.....
tp sayang....time tu lerrrr bateri camera kong....lupa nak charge malam sebelumnya....mengharapkan jasa baik Miss Pinky jer lah...


With a few kawan2 sekolah dia......Batrice sebaya ngan si comel paling kecik tu....4 tahun...tp badan dia dah sama besar ngan Wanie yang dah umur 6 tahun tu.....dia lagi tinggi dari Wanie.....Imran pun sebaya Wanie...so, ramai yang ingat Batrice pun dah umur 6 tahun...padahal umur baru 4 tahun.


Dengan keseluruhan group persembahan dia...



Excited kan...siap peluk2 lagi piala dia tu...


So, here...her 1st piala di kala usia 4 tahun
Simpan leklok biar jadi kenangan terindah yerk sayang.


9 comments:

ZaNa aDieyZa said...

comelnya ketam oren tu.. hihihi.. terus teringat zaman sekolah tadika dulu.. zana pernah jadi rama2.. hihihi..

Maya Mayana said...

ketam yg tembam..boleh gak ganti miasara tu...budak bijak :)

KSWSK said...

ye ler..bebudak mana la larat nak stay lelama dlm 1-1 even..lembik dah dorang tu

eRiNsZ said...

wehh mau geget ketam oren itu.... ku

Mamamya said...

aduyaii..akak pun xcites giler baca n3 nie..tarak skip2 tau...baca semua n siap ulang nengok gmbr echa jd ketam...huuuu... sonoknya zana x sangka anak2 kita dah beso ek.. (dan mamanya pun makin tua..muahahahaaa...) akak pun x sabar nak tunggu konsert anak2 bulan nov nnti....hari2 mya n fiqa dok practice menari.... bila tgk kelakar pun ada... ^_____^

lieyalatif said...

wah diam2 ko jadi jurumakeup bidan terjun yeak...kherlassss ko mariaaaaa ha ha ha....

comel gile okey batrice pakai suit ketam tu...ketam bulat2 kaler oren ekeekekekeekek.....

betul tu zana, same cam sekolah mia mija....nak mkn tu kemain lambat bagi...sianbudak2 tu....aku pun same bebulu dgn cikgu yg marah2....budak2 jek kot jgn le nak presure lebih2......

rasp said...

comel banget batrice jadik ketam....

kesian tul kids tu dpt makan lambat ek....

tak suka bila yg berucap tu syiok sendiri berucap tanpa fikir sesuai ke tak ucapan panjang berjela tu....

harus masuk dalam kabinet trofi tu sis...kenangan ooooo...

aanie said...

fuh, mekap....
kecik2 lagi dah dapat piala...syokk...

Oh Oeya said...

alaaa.. alaaa.. comeiii nyerrr dia..
meh cayang cikit.. muah! (kanan) muah! (kiri)