Followers

Thursday, December 8, 2011

Budak memang kreatif kan

Imaginasi seorang kanak2 adalah tinggi kan
bukan setakat mainan jer yang diaorg boleh buat modal sebagai permainan
tapi apa yang ada di sekeliling pun boleh di jadikan modal bermain

Bayangkan bantal2 sofa pun leh jadi modal
nie peel lebih kurang macam mama dia masa kecik2 dulu yerk.
he he he he


Dulu-dulu aku adik beradik main guna kusyen2 sofa kayu...kan petak2 kan..
tak pun...main kat katil 2 tingkat
we'll dulu jenis katil 2 tingkat atas single bawah queen size.....
ikat selimut @ gebar kata orang johor kat penjuru katil atas...
then...susun2 bantal nak kasi tegang selimut tu
pastu berkurung adik beradik main kat dalam tu
konon2 ala-ala berkhemah ler
tapi yang pasti....main benda2 macam tu bila hujan...
yelah...kan hujan tak boleh nak main kat luar rumah
so.....pepandai ler cari idea apa yang nak di mainkan..

tak menahan...mainnya kejap jer..
pastu start ler bergaduh.......


Laaa nie, peel menurun ke Batrice
aku pun tak tahu mana dia belajar nak susun2 bantal sofa tu jadi camtu....
yang tukang susun mama dia lerrr
tak di layan karang merajuk
lari duduk kat penjuru tangga
gedikkk ok!


dia punya arahan....aduhai!
rasa nak geget2 jerrrrr

"sana lubang arr mama"
"situ tak rapa lerrr mama"
"kaki echa nampak ler mama"

mcm bertih jagung..........


Lubang yang ada tu pun....ngam2 untuk dia baring...
siap baring awal2 dulu..
pastu riuh suruh mama dia susun2 bantal yang ada.....


bila ada lubang sikit..
sibuk marah
tp sempat lagi buat PEACE bila tengok mama ambil gambar dia...
dasarrrrrrrrrrr ok!


Tapi Batrice lagi kreatif dari mama dia masa kecik2...
yelah...dah tutup sumer lubang...kan gelap
dia pi hangkut bunga rose yang lip lap beli masa pergi i-city
makanya....terang ler sikit gua buatan dia tu......

tu baru 1 idea kreatif dia
bab nak menerangkan gua dia...bab panas......otak dia pun ligat berputar gark
bab nak bagi hilangkan panas 1 bab
tengok tu...apa ke benda yang dok terjulur batang kaler biru tu?



sama...benda yang sama beli kat i-city
kipas pusing2 yang keluarkan bunyi bising n berwarna warni...
di selitkan nya... batang kipas tu kat celah2 bantal
then on kan....berpusing ler kipas tu kat dalam sambil menyanyi2
papa dia paling sakit hati ngan kipas tu...coz' bising...
he he he


Gitewww ler rupa kipas warna warni bunyi bising tu kalau korang tak dpt nak bayangkan apa ke benda berbatang biru yang terjulur tu....he he he h




biarkan agak2 15 - 20 minit dia layan blues dia
nanti dah tak tahan kepanasan baru ler dia keluar sendiri...
layankan ajer lah anak-anak nie kan....


7 comments:

MrS. F!zA said...

main pondok2 lh kn cuma icha guna bantal..hihi luas btul imaginasi dia..

eRiNsZ said...

memang kalo jmpa... aku geget budak batrice ni...

weitt..
jom join GA tersenang kat blog ku

norhidana said...

mmg kretip... mana tumpahnyer kuah kalu tak ke nasi kan... hehehhe itu yg nurut pangai ko tu nyeh2...

pandai je akal dia yek... nk main pondok2 la tu ek

Dilla Ady said...

mase kecik2 pun suke wat bantal2 jadi camni..

acha pun same pesen..ngamuk kalu ummi die tak tolong buatkan 'rumah' die ni..

tpi batrice versi kreatip siap ade lampu n kipas..huhuhu

Mamamya said...

ada2 aje lah echa ni..tp itulah penghibur hati kan zana.. :)

p/s: anak2 mmg selalu suruh mama yg ikut ckp dia kan..sabo jer

~izan~ said...

anak2 izan panggil khemah ekeke.. kreatif kan diorang.berpeluh2 baru la kuar takpun cari port lain plak buat semulaehehe

rasp said...

hahahaha mmg leh geng dgn sapphire nie....
mesti nak main pondok2 dgn kusyen sofa sampai peluh2 dok dlm tu....