Followers

Thursday, December 29, 2011

Family Vacation : Melaka

fuh.........tarikh nafas pepanjang yerk
lama tul blog kesayangan nie tak berupdate

So, korang pergi mana cuti krismas lepas?
sure ramai yang cuti2 malaysiakan

Aku? he he he.....
mmg dah lama plan nak cuti2 ngan family belah aku...
jarang2 rasanya dapat bercuti bersama2 ngan family belah aku...if family belah hubby aku...selalu sangat dah...
sian ngan mak ayah yang jarang2 dpt berjalan....dulu2 masa we'll kecik2 bukan ler senang sangat sampai mak ayah mampu nak bawa jalan jauh2.....dpt merasa gi berjalan2 pun bila sekolah buat trip...tu jerlah.....ada tak de.....pergi Tanjung Leman main air.....situ jer lah sampai aku pun naik jemu jelak...tp now, Tanjung Leman dah best...ada KFC ada Felda Residence lagi......maju dah

So..discussed punya discussed ngan adik2 aku..takde ler discussed apa pun
discussed pasal tarik cuti memasing...last2 akhirnya...on 24th baru ler adik bongsu aku dpt cuti
dia tu kerja polis....bab2 cuti ni memang susah sikit...so, kena lah tunggu dia dpt cuti baru leh jalan2 1 family

Kemana tujuan kami? he he eh.....dekat jer pun
sebelah negeri
MELAKA.........tujuan utama adalah Melaka Wonderland...nak main air sampai puas..keh keh keh


We'll sampai around pukul 1 lebih gitewww.....ngan gamble nyer pergi Melaka
padahal hotel ke homestay ker satu apapun tak booking...
sumer penuh...tawakkal jer lah...kalau takde hotel or homestay kosong...
kita ramai2 tido mesjid....keh keh keh



Seronok bila dapat cuti2 ngan ahli keluarga kan
Paling seronok bila anak dara aku yang seorang nie (anak adik bongsu aku) Aliesya dah start menapak
excited nak berjalan jer kerjanya....


Umat manusia time tu....ramainya tak yah citer lerrr
nak keluarkan tol Ayer Keroh pun kereta dah jammed....
apa nak di kata.....mmg dah time cuti.....sumer pakat keluar rumah cari tempat yang best-best bawa family kan.


Alhamdulillah....that day cuaca ok..
kadang2 mendung...tp takde ler sampai hujan...
ngeri gark coz' that time kan kalau kat kluang ler...hujan dari pagi bawa ke malam
kat melaka nie alhamdulillah.....

Meh nak citerrrr...............anak dara aku over berani ok..
sumer slide kalau boleh dia nak try...
boleh di katakan semua lerrrr
kecuali yang mmg dia tak boleh naik lerrr.......


yang nie 1st slide dia try.....memula kemain susah nak pujuk dia try....
sibuk nak main kat kolam tempat bebudak main tu.....
tp sekali dia dah try......amik ko....!
mama dia yang tak larat nak layan
nasib ler papa rajin nak layan dia naik sumer slide tu
mama dia tempat2 mcm tu ngeri sikit......niat nak naik tu ada.....tp bila tengok, alahai...kecut perutttt tooooo
macam2 aku bayangkan...


Bayangkan slide nie pun selamba jer dia naik ngan papa dia.....
bukan sekali...tapi berkali2...
siap paksa sumer orang naik ngan dia...


papa excited terlebih kali nie...he he he
before nie pergi...just layan dia kat kolam family tu jerrrr
kali nie.......memang en laling hubby tak lepaskan peluang lerrrr
almaklum....ramai ahli keluarga boleh tolong tengok2 kan anak dia kan...



aku tak tahu apa ke namanya....
tap yang nie pun Batrice gigih try naik ngan papa dia
sikit pun takde buat muka cuak..
mama dia tengok dari bawah plak terlebih cuak...


yang slide ni pun dia naik gark
ala slide yang separuh bulat tu......dah sampai bawah dia leh naik lagi then turun balik
kalau mama dia mmg tak naik lerrrr


dah puas naik ngan papa....dia paksa mama dia plak naik ngan dia
aduh!!!! dgn papa dah kecut perut....lagikan naik dgn dia.....
tp layan gark lerrr.....kalau tak di layan nanti dia merajuk


penat layan slide....Batrice turun balik ke kolam family
sorang2 layan perasaan pun jadi...
aku tak risau sangat lepas kan dia sorang2 kat sini while kami pergi berjimba kat slide dewasa kat atas nun coz' adik2 aku ada kat area sini time nie...
mak and ayah pun ada.....diaorg tak turun mandi
malas...lagipun depa lagi rela jaga anak cucu ....
thanks mak n ayah


ada bran naik yang nie.....fuh! tobat aku...
memula en laling hubby yang naik
pastu dia pujuk aku naik sekali...di racun oleh adik ipar aku yg paling bongsu
akhirnya....terjebak aku naik bendaaalah nie
fuh!!!!!
rasa cam tercabut urat nyawa


tp serius kelakar...1st attempt aku tak lepas...keh keh keh
orang dah sampai bawah...aku still tersangkut kat atas tak bergerak
but 2nd attempt dah ok...walaupun lambat....tp akhirnya lepas ke bawah
fuh!  giler arrrrr....tak berani aku nak pandang bawah......
3x try...2x berjaya .........lepas tu cukup lerrrrrrr

En laling hubby aku berkali2 naik slide nie....
last sekali ngan adik2 aku...
keh keh kehe....kelakar ok...


this time memang semua slide en laling hubby try......
masuk pukul 2.....almost pukul 7 pm baru we'll keluar...
alhamdulillah...dah rezeki kot....jumpa ngan 2 pupu aku kat sini....
dia tanya dah ada tempat nak stay ker......selamba jer we'll cakap takde coz' mmg sumer hotel and homestay yang we'll called fully booked.....

then dia kata dia ada contact homestay
apa lagi...suruh dia tanyakan ler kot2 rumah tu kosong kan....
dan............alhamdulillah.....orang yg stay situ baru jer keluar.....kira rezeki kami lerrr
jadi lerrrr even cuma 2 bilik jer....tp yang nak stay nye 10 org.....
tak kisah....janji ada tempat nak tido malam tu...

We'll stay kat Liya Homestay kat Taman Bukit Beruang..
so-so jer pun homestay nyer....janji ada...

Lepas check in homestay...rehat jap.....bebudak bagi susu....
then keluar balik......

Destinasi adalah Melaka Rivercruise...Tmn Rempah
we'll sampai pukul 8 pm tu.....umat manusia dah macam ulat kat situ



see.........punya lah ramai orang...
nie kalau tunggu ntah pukul berapa baru leh naik nie


So, we'll decided pergi makan dulu coz' memasing pun dah kelaparan....
makan di Restoran Man Asam Pedas....2 pupu aku yang suggested kan.
ok lerrr.........macam2 pilihan asam pedas ada......

Batrice time nie dah penat
so....dia buat peel sikit.....geram jer mama dia

Tengok...muka pun dah bertangkup tak mau senyum


Lepas makan.........ke Taman Rempah balik
time tu dah pukul 11.30 dah...
ikutkan last boat pukul 11.....tp agaknya coz' ramai orang kan...
we'll naik last boat yang pukul 12 am punya
1 boat....we'll satu family jerrrrrrr

Banyak dah perubahan
bangunan2 sepanjang sungai tu dah banyak di lukis ngan pemandangan and cerita2 tentang melaka
memang cantik lerr...kalau dulu just lampu2 jer kan...
now....puas tengok lukisan2 yang cantik...



Esok pagi nya............lepas sarapan check out..
pergi ke area Bangunan Stadyust (Bangunan Merah) he he he....


Masuk muzium...........tengok apa2 yang patut.
dah cam rombongan sambil belajar dahhh
but before tu..........sempat ler cuci2 mata kat gerai2 kraftangan yang ada tu


Batrice berjaya pow mama dia beli payung pink tu
bukan boleh guna time hujan pun...time panas jer boleh guna
kira murah ler...rm10 jerrr
ok lerrr....boleh gark buat prop utk photoshoot ke nanti.

haisssshhh layan jer lah gambar2 kat bawah nie yerk
tak tahu nak caption apa lagi






From muzium..........we'll gerak ke Zoo Melaka plak
but before tu.....isi perut kat Chicken Rice Shop di Jusco Megamall Melaka..
fuh...besar Jusco nie rupanya...



dah kenyang............baru ler mulakan sessi berjalan kat Zoo Melaka
sampai pun dah lewat....almost pukul 3 pm
and memasing dah kepenatan coz' semalam main air tak hengat dunia kan
maka........ramai2 pakai naik tram jerrr
last tram
gamaknya percutian kali nie semua benda adalah yang LAST......

*Last minit dapat homestay
*Last boat masa naik RiverCruise tu
and now
*Last group naik tram di Zoo Melaka
apa-apa pun...bila berjalan ngan keluarga...memang sangat besttttt





*** amacam....mcm Dato' Siti Nurhaliza tak saya?***


and hope adik-adik aku pun puas hati lerrr
yang penting hendaknya...diaorang happy


8 comments:

Nana said...

wah seronoknya g cuti2
tak penah lg g sini
ntah bile nk jejak

Neeza.Areef said...

aku baca pn aku rasa penat sama..hehe..tp bebaloi la wpn last min dpt rasa semer..terbahekk

24hb mlm tu aku mmg kt melaka..pg umbai mcm pesta ikan dah kt situ..penuh aku rasa 1 melaka la penuh..huhu

Lily@MamaZaraZareef said...

seronoknye pi bercuti satu family!!dan sgt salute ngn batrice sbb berani main slide tu sume..mcm bdk besar dah..hehehe

Iena@MaMaJannah&Rizqi, said...

best2..dapat mandi melaka woderland..akak iena yg duduk dekat ngan melaka pun baru sekali sampai..tu pun main x sampai 2 jam..memang full oh xtvt lar..yg penting family sportingkan...

akiratoriza said...

sangat jeles wokey....... :)

aku nih mampu verangan jelah... taun biler ntah baru dpt sampai...

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

memang seronok kalau pi outing ngan family ramai2..macam2 ragam ada kan..

perghhh...dasyat dasyat batrisya ni....tak takut langsung erkk naik slide adventure tu...kalau nak tahu, kami suami isteri memang gerun nak naik2 benda cam ni...slide ke, roller coster ke...huh...berani tgk org jer..hehe..sian adik hubby nak naik slide tak der geng...ayah damia naik sekali jer haritu, terus surrender.caya lah batrisya..

p/s: ayu link kan entry ni kat blog ayu yer...hehe

SyaNa said...

bestnye!!
puas main air kan..

cheq sue dieyha said...

alahai pandainya anak dara posing,mcm2 gaya..