Followers

Friday, December 9, 2011

Presenting.........Cici the Hamster

rabu lepas.........tengah syok2 ngadam tv sambil tunggu laling hubby & Batrice balik dari rumah adik dia...
then boleh dinner sesama

Sekali itu dua orang balik bawa suprise!
adeh.....kejut2 mak dibuatnya

Laling hubby siap sembunyikan dalam baju
pastu suruh rasa...
tak berani den tengok benda tu gerak-gerak
sekali keluarkan...
hampir2 terlompat arrr
rupa-rupanya.....
si comel nie yang dok di nyorokkan dalam baju


alkisahnya
laling hubby jumpa dia masa dia nak lintas jalan masuk ke kebun sawit
area kawasan perumahan zana tu kelilingnya sawit...
ntah dari mana si comel nie muncul pun tak tahu ler...
hubby stop kereta...dia boleh plak patah balik then masuk bawah kereta
tu yang hubby check tu...


ntah sapa lerrrr tuannya....
terlepas kot...
kengkonon baik hati kan...laling hubby bawa ler balik rumah
ngan niat
esok-esok letak ler iklan sapa ada kehilangan hamster nie...
boleh ler pulangkan balik..
tp nampaknya...
macam kena bela jerrr si comel nie
coz' 
Batrice dah excited....
1st day tu...siap nak tido sekali ngan hamster tu...
sekali kena lenyek...habis riwayat.


dah 3 hari nie.....alhamdulilah ok dah..
cuma kena modalkan beli sangkar and makanan dia ler...
then
aku pun surf internet cari maklumat pasal cara-cara bela hamster nie..
ooo......cerewet gark yerkkk

si comel nie dalam keluarga Syrian Hamster and jenis or di kenali sebagai Teddy Bear dan termasuk dalam kumpulan Golden Hamster Species. he he he.....berputar2 ayat aku daaaaaa
boleh membesar sehingga sebesar tikus
si comel nie pun besar dah benarnya...

so, nie info pasal Syrian Hamster

The Syrian Hamster







The Syrian hamster are probably one of the most popular easiest and trouble free pets in which to keep.
The Syrian hamster are not social animals. They are a solitary, and territorial creature. The Syrian hamster should be housed alone from the age 6 to 8 week of age. Fighting will occur, and serious injury may be inflicted on animals that occupy the same cage.
The female Syrian hamster is renowned to be more aggressively protective of her territory than the male is. The reason being, is that the female Syrian hamster is more aggressively protective of her territory because she has a tendency to have a greater parental investment in her territory. Syrian hamsters are not as gregarious as most other rodents are. They will only come together for the mating. The female will raise her young alone. The male has no further contact with the young pups, or the female once his part in the mating is complete.
The Syrian hamster may sometimes be referred to as the "Teddy Bear," (Long haired hamster)
"Panda bear," (Black banded hamster) "Black bear," ( Long or short haired black hamster) and other incorrect names such as these, depending on their coat and coloration. These hamsters are one and the same breed Syrian hamster: Mesocricetus auratus.

There are four other species of hamster known as the Dwarf hamster they are, Roborovski, Chinese, Winter white hamster, and the Campbell's Dwarf hamster.
The needs of all hamsters are basically the same, but housing and feeding do differ slightly. The temperaments may also vary between the variety of hamster
It is thought that the Golden Syrian Hamster had been extinct in its natural environment 'Syria' since the 1980s until a population was found in Kilis, which is on the Turkish - Syrian border in the year 2000. Even today, the wild Syrian hamster can still be found to inhabit the Haurân Mountains south of Damascus.
The Syrian hamster is usually of a good temperament. The average life span of the Syrian is about 18 months to 2 years of age.

3 hari membela .....aku dah jatuh cinta ngan si comel nie..
lupa plak...
Batrice dah letak nama ok

So, secara official nya...si comel nie bernama

CICI @ CICIMO (nama panjangnya)


boleh ralit tengok keletah Cici nie tau
kelakar ok.

Untuk 1 nite tu......coz' kedatangan adalah tak di undang...
maka duduk ler Cici dalam tupperware besar tinggi
sian dia....tak tentu arah dalam tu..


but now...Cici dah ada rumah


comel jerr pun rumah Cici nie...
tp rasanya macam tak sesuai
coz' bila baca2 info dari internet about syrian hamster nie
jenis nie perlukan kandang yang luas coz' dia boleh membesar dengan cepat
dan area untuk bermain
then....tengok2 roda untuk Cici main tu pun tak ngam ngan size dia....penyudahnya...dia main cakar2 jer roda tu....
poor Cici
adeh.....akhir bulan yerk Cici mama gantikan kandang awak....
tu pun kalau takde yang menuntu awak ler kan...

6 comments:

Neeza.Areef said...

so cute la zana..dahler mana mrah2..msti betuan ni kan x kan la kt sawit ada hamster sekiut ini..heheh..meraung la kang batrice klu tuan dia tuntut

akiratoriza said...

jgn bg batrice cium2 sgt si cici tu sebab batrice ada asma so takut bulu cici kang jd menyebab asma... papepun cute jek cici tu..

norhidana said...

cicimo kamu se comel tuan kami si batrice itu....
kalu aku pun blh jth cinta ngn kecomelan ngn keletahn nyer...

jgn lah ada yg nuntut,kang melalak batrice... sian cicimo

KSWSK said...

wa xberani pegang si comel tu...

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

comellllnyer zana!!!!
geram, rase nk geget aje!!!!
kiuuuuut sgt!

kat umah ada kucing yg bulu lebat aje..
tu pun memasing berebut mau peluk..
ai rase kalo yg ni ada, harus mati tersepit..
berebut mau maen!

Dilla Ady said...

eee...chumelnye...tetiba terasa nk request lagi kt ady!

hubby akak amik tu die tak lari ke?