Followers

Thursday, December 15, 2011

Princess tak sihat

musim kot
dengan cuaca tak menentu...
then MIL pun tak berapa sihat lately...


since semalam Batrice tak berapa sihat
on off jer panas badannya tu...
dah 2 malam aku berjaya nak sejukkan panas badan dia...

Anak dara aku nie jenis kalau demam
tak merenggek tak apa
tp effected bila malam hari
siang hari dia sihat wal'afiat.....cergas.....mulut pot pet pot pet
tp nanti tengah-tengah malam panas dia mula naik
jenuh ler mama dia berjaga

Cara aku...biasanya kejut dia bangun suruh mandi
coz' when dia mandi..panas dia akan turun...tu yang aku amalkan bila panas badan dia naik but......aku takkan mula jirus air dari kepala...aku buat dari kaki naik ke badan.....then kepala last sekali.
coz' orang tua2 kata....takut nanti dia kena sawan tarik..yelah..tengah2 panas tetiba terus jirus air kat kepala kan...takut terkejut plak otak tu.....

then baru bagi makan ubat...
gitew ler...tak pun....aku basahkan towel perah kasi lembap2
then letak kat kepala dia...
another towel..cover badan dan kaki dia
insya allah....panas dia akan ok..
lepas tu baru lerrr.aku boleh  lena sikit.....
yang penting..
Batrice pun ikut lena sama...kalau tak....dia akan pusing kiri pusing kanan..hentak2 kaki bagai...
tu tanda tak selesa ler tu

cuma yang aku risaukan bila dia start batuk
coz' bila dia batuk tak berhenti.....tu tanda asthma dia nak datang...
so..be prepare segala kemungkinan....
fuh!

9 comments:

@e_da said...

alahai siannya dia.. moga cepat sembuh syg..

Sidratul Muntaha said...

anak2 aku pun tgh pakat2 selsema ni
adoyai..
aku dahlah tak baik batuk lgi ni
mudahan batrice cpt sembuh

Nana said...

sian batrice cpt baik ye

norhidana said...

sian batrice... kite ni risau betul kalu anak dmm yek,pns bdn skit kite dh menjajau nk bg ubat apa...

mintak2 dmm batrice cpt kebah,jgn la sampai kene asthma... zana ko cube bg batrice minum madu asli sehari sekali... insyallah katanyer bgs utk batuk n elakkan asthma utk knk2

rasp said...

cian dia...
hopefully tak melarat sampai ke batuk lah....
and smoga dia cepat2 sembuh...

lieyalatif said...

alahai zana....nak tumpah air mate aku....aku tak leh tgk budak2 telantai sakit nie....akuni pun baru jek dok pantau si dayyan demam....3 hari gak le koooo....turun naik suhu....mmg takut kalo cite bab sawan2 ni kan....insyaallah, anak kite sihat2 yeak zana.....

Dilla Ady said...

hmm..susah ati btul bile anak2 demam ni kan..tido pun tak lena, nk mengalir air mata pun ye..

cepat sembuh ye batrice!

Salina@IbuAqil said...

Alahai!! Sian princess..
Get well soon syg.. ;)

ct rahani said...

alahai siannya.. get well soon dear.. :)