Followers

Friday, March 30, 2012

Dulu vs Sekarang

selalu kita dgr or cakap kan
"untung bebudak sekarang"

hakikatnya....
kita dulu-dulu lagi untung
lagi bertuah tau

sebab apa?
bebudak sekarang tak menikmati zaman keriangan, kegembiraan dan dunia bebas bergelar seorang kanak-kanak seperti kita dulu
bebudak sekarang...seawal usia 4 or 5 tahun dah didedahkan dengan dunia orang dewasa.

Dulu.......
Seronoknya kita main pasir...main tanah depan rumah...
kadang2 bukan takat main depan rumah jer...habis satu kampung kita tawaf...tu aku ler dulu..

Umur aku 4 tahun, family aku pindah ke tanah rancangan..
time tu....jalan masih tak bertar lagi...
tanah merah..............rumah pun masih banyak yg kosong...seingat aku ler......deret-deret rumah aku tu......ada ler tak sampai 10 buah rumah yg dah duduki...yang lain rumah kosong.......and kat depan rumah aku ada bukit......awal2 dulu ayah tanam pokok jagung......tapi we'll adik beradik jadikan tempat tu main gelongsor2.....ha ha ha ha...seronoknya time tu....tak kisah ler baju jadi kaler apa pun...

Nak extreme sikit...main police sentri.....takdenye pakai pistol plastik ke apa.....buat pistol sendiri guna papan....pelurunya buah senduduk....sekali kena...amik ko...terduduk...tp seronok....takde nak nangis ke apa..dah kena tembak pun main tetap main.......

Rumah depan rumah aku ada tanah lapang....so, kat situ ler we'll main tembak-tembak. Tak pun main sembunyi-sembunyi. Sembunyi bawah kolong rumah....dalam tong drum kosong...belakang pokok, atas pokok, dalam longkang kering....kat mana-mana ler yang boleh sembunyi. Main dari pagi sampai tengahari....balik makan tengahari..pastu sambung lagi..sampai ke santak petang.....mak-mak plak takde ler nak risau ke apa anak hilang ker apa....bestkan time tu.....betul2 menikmati zaman bergelar seorang bebudak...

Kalau citer pasal main air...lagi ler best....kampung aku dulu-dulu....ada paya...kat situ ler tempat kitaorang berkubang adik beradik ngan kawan-kawan....pergi kalau pakai baju putih..balik rumah dah tukar kaler jadi coklat teh susu dah......pukul 3 petang..tengah-tengah panas terik pun usung boya (tiub tayar lori /kereta) pergi terjun paya............kalau takde boya....kain batik pun leh jadi boya....seronok kan......anak-anak berkubaang kat depan...mak plak basuh baju kat kolong belakang.....habis tu...air yang buat basuh baju tu air mana...air hasil kubangan anak-anak...ha ha ha ha...time tu ler terdengar jerit pekik mak-mak marahkan bebudak berkubang....terus tukar port ...berkubang kat belakang plak......

Main pondok-pondok plak.....dulu aku ngan kawan-kawan aku advance.....buat rumah atas pokok mangga. Pokok mangga rumah cik amin jadi mangsa......we'll collect  guni-guni baja kat belakang stor felda....then sambungkan....jadi ler dinding rumah olok-olok kitaorang dulu.....lantainya plak...dari papan-papan yg dah tak guna..susun ler kat dahan-dahan pokok.....siap bertingkap ada langsir lagi...nak naik kenaler panjat pokok mangga tu...syok ooo.....balik rumah ambil nasi ambil lauk masuk dlm pinggan/bekas....lari panjat rumah pokok kitaorang tu......kadang2 sampai tetido2 kat dalam tu coz' angin sepoi2 bahasa bertiup....

Bila hujan turun lagi lerrr best....sumer pakat keluar rumah main hujan......mak ayah dah tak terkata dah......kadang tu longkang depan rumah tu pun boleh jadi tempat berendam...tp longkong takde ler longkang kotor kan...longkang kering..so, bila hujan..air dok lalu dlm tu....seronok ok.....

Hakikatnya....berkubang kat paya.....main time matahari tengah terik, siap menari-nari dalam hujan...takde plak kita dulu mudah kena demam.......sihat wal'afiat jer...ada takde selsema sikit..pastu makan panadol or kotal....ok balik dah...boleh terjun pergi main lagi.....

Ronda 1 kampung dengan kawan-kawan siap masuk hutan pokok senduduk...cari ikan kat dalam paya dalam kebun kelapa sawit....takde plak mak ayah nak risau anak hilang kan........

Sekarang..
Anak-anak kita banyak habiskan masa dalam rumah.....keluar pagar sikit...dah terjeit2 mak ayah suruh masuk......

Main game depan komputerrr...main ipad....tak bersuara.....duduk pegun....kawan-kawan pun hakikatnya mengharap pada kawan-kawan kat sekolah...........rasa macam sunyi sepi jer kehidupan kanak-kanak sekarang kan..

Nak main air....tunggu mak ayah bawa ke taman tema air...kalau tak jangan harap ler nak merasa main air mcm kita dulu-dulu kan....ada takde pun...main ler pool plastik kat depan rumah tu ngan adik beradik...tu pun kalau ada adik beradik...kalau anak tunggal mcm Batrice...main ler splash splash sorang-sorang ....tak sampai 5 minit..dah bosan.

Nak main kat playground...tunggu mak ayah bawa kan....tu pun kalau dapat seminggu sekali pergi pun dah cukup syukur coz' mak ayah busy kerja.....

Itu sebab aku cakap....betapa bertuahnya kita dulu-dulu bergelar KANAK-KANAK.
kehidupan yang tak pernah sunyi dengan gelak ketawa kawan-kawan
lari sana lari sini
terokai setiap pelusuk kampung........
and tak pernah rasa takut bila berada di luar rumah....

Lagi satu...kita dulu sihat walaupun main bawah matahari terik...main hujan...main paya....
kita berlari sana berlari sini, melompat sana melompat sini and basah lencun dek peluh..
kita jarang-jarang demam....

tapi anak-anak kita sekarang.....kurang aktiviti berpeluh kan...
kena hujan sikit esoknya dah demam
kena panas sikit esoknya dah demam

Betapa nikmatnya dunia kita dulu bergelar seorang Kanak-kanak
sepatutnya kegembiraan kita, keriangan kita ....dapat kita kongsi dengan anak-anak kita
tapi kerana arus masa...kerana perubahan...semua tu tak dapat anak-anak kita rasai lagi.


8 comments:

♥♥♥ سواي @ ماما ايمان شاهيراه ♥♥♥ said...

aku setuju dgn ko... dulu seronok je kan.. xde rasa apa pun.. selmata je..la ni nk kasi cik annur main kt bwh ngan kawan2 pun aku x berani...huhuhu takut tpelas pandang..cam2 kes skrg ni... bak kata ko dia main sorang2 dlm umah pun sian gak..xde geng nk main..ermm

Lily@MamaZaraZareef said...

Betul lah zana..dulu nak gi mane2 sendiri pn x kisah..pegi sekolah, gi kedai, main umah kawan, naik basikal sendiri jek. Tp skang anak2 , kite bg main takat laman umah jek. Taun dpn plak nk skolah, dah mula susah hati pk pasal pengangkutan transit. Zaman skang menakutkn nk bg budak2 bebas bergerak sendiri kan..huhu

Neeza.Areef said...

mereka beruntung dlm situasi yg berbeza..
bukan kita x bg diorg bebas bermain kan tp dgn situasi skang ni ke mana2 je tetap ada rasa bahaya...klu bley nk ikat anak tu kt kita
itu lah bersyukur lah kita dpt rasa

wanie said...

ye la zana..kalau dulu kita bebas keluar main ngan kawan..tgh2 hari panas terik pun leh keluar main...

Anonymous said...

hari2 gi keja...hari2 update blog ke kak??

Dee said...

setuju ngan zana..k dee pun sama..walau dok kat town..no hal lah..main lumpur kalau banjir, mandi perigi, main polis sentri, galah panjang, teng2..jalan sekeliling setinggan baik siang baik malam ok je....

dulu jamban..kena gi kat sungai tau..sungai klang kat tepi midvalley tu..kelass tak..skrg dah jadi shopping complex grand..muahaha..

sbb tu..anak dee..dee lepaskan je kalau kat kg..nak bagi dorang rasa keseronokan zaman kanak2..xdelah sibuk ngan ipad..dan berada dlm dunia dorang sendiri..automatik..rapat ngan cousin2 jugak..rindunya zaman kanak2 kita dulukan..duduk flat pun k dee bagi gak..tp rumah jiran sebelah2 je..jauh2 kalu..mmg k dee bising..sbb risaukan keselmatan dorang..

lieyalatif said...

aku setuju ngan ko zana....idup aku mase kecik2 camtu laa, bebas kesane kemari...lari sane lari sini, panjat pokok, korek pasir, buat kemah, main masak2....

tapi tu laa dulu lain....kite bebas bermain tanpa rase takut..skrang ni, nak gi kedai pun leh jadi mangse culik bunuh n bakar....jadi mangse rogol...jadi kes culik....mcm2 laaa....dunia skrang tak selamat....


so better gak dok kat umah main gajet2 tu yg byk gak aplikasi education n dok depan mate mak bapak...baru senang hati kite as parents......

zaman dulu ngan zaman skrang tak same..peredaran arus zaman yg mengubah semuanye...terpulang pada kite nak ikut yg mane....

Maya Mayana said...

aku pindah felda masa 8 thun,masa budak2 aku tk berapa seronok la sgt sebab bapak aku selau pindah tempat keje dulu..baru nk dpt kawan dah tinggal,baru nk dpt boypren dh tinggal..haha,ini gurau oke...


kenapa ko tk jemput aku main pondok2 dan naik rumah ran(atas pokok ko tu)ko ni main tk ingat aku la walhal sebelah je kampung kita..hehe

ntahla dulu aku suka tgok budak laki main layang2 tk pun main cikgu2 atau main emak2..hehe

nice entry :)