Followers

Monday, April 2, 2012

"Tudung kalo lawa tapi kalo singkat pn x guna gak...labuhkan sket yg dpn tu...xde lar orang lain tgk asik dok pikir baper size cup awk tu...."

Pagi Isnin yang sejuk tetiba menjadi panas sedikit
gara-gara comment dari Si Anoy nie

"Tudung kalo lawa tapi kalo singkat pn x guna gak...labuhkan sket yg dpn tu...xde lar orang lain tgk asik dok pikir baper size cup awk tu...."

bestkan ayat dia...

bab tegur perihal tudung tu.....takde ler buat aku panas hati...
alhamdulillah....sekurang-kurangnya ada yang prihatin dan tegur aku agar aku boleh berubah kepada yang lebih baik.....niat tu dah baik.... dan niat yang baik untuk memperbetulkan orang lain tu..insya allah ganjaran pahala buat dia...dan teguran yang berniat baik macam nie...takkan ler zana nak marah kan.......malah zana bersyukur kerana ada yang ambil berat.......

Zana masih tak tebal IMAN di dada...dan masih belajar untuk menjadi seorang hambaNYA yang lebih baik..insya allah.....nasihat yang baik akan zana jadikan panduan dan pedoman untuk berubah kearah yang lebih BAIK

tp...

bila teguran itu disertakan sekali dgn ayat yang tak sepatutnya dan zana rasa sungguh tak berhemah (nak-nak bila guna Anoy kan...kenapa tak tulis jer nama sendiri tu.....takde ler orang nak gelar awak tu penakut...baling batu sembunyi tangan atau orang kata berani buat tapi tak berani nak tanggung) sehingga menjejaskan maruah seorang wanita.....maruah saya...!

ada ker orang yang waras  akal fikiran yang sibuk-sibuk nak pikir berapa size cup orang lain...atau bagi yang tak faham..meh zana terus terang size apa yang di maksudkan...size Bra...aka payudara....amik ko......biar jelas..ye tak....

Please ler.....perlu ke nak main teka-teka size orang lain punya...kalau ada sendiri punya...sendiri ler sibuk sendiri punya size...nak besar ke ..nak kecik ker...sendiri punya sendiri jaga..tak yah sibuk orang lain punya....tp kalau takde sendiri punya.....better tak payah ambil tahu orang lain punya...tak mendatangkan keuntungan pun.....kalau awak tu lelaki.....hah! nanti kawen..pepandai cari isteri yang mempunya size mengikut citarasa dan keinginan awak.....sibuk orang lain punya buat apa. Bukan dapat pun...

Ker....sebenarnya ko tu jeles......
ko nyer tak sama macam aku punya.......

Kadang - kadangkan...tak faham dengan cara orang.....bagus bila ada intention nak menegur kesilapan orang lain...tp cara teguran tu perlu ler berhemah.......jangan ler sampai memalukan orang lain..menjatuhkan maruah orang lain...cuba bayangkan awak tu berada di tempat zana...tak ke mana malu bila ada yg menegur kasar macam nie.....sampaikan hal peribadi dikaitkan sekali.  Apa salahnya tegur dengan cara yang lebih sopan....lebih menjaga hati....dalam islam sendiri menggalakkan kita menegur kesilapan dan kesalahan orang dengan cara yang berhemah....dengan cara tidak menjatuhkan maruah dan air muka orang tersebut....menegur dengan cara yang halus lembut......


TEGURLAH, bukan MENGHUKUM..
SAYANGILAH, bukan MEMFITNAH.. 
MAAFKANLAH, bukan MEMBENCI.. 
MUDAHKANLAH, bukan MENYUSAH.. 

Jadi, saling PERINGATKANLAH kerana kita MUDAH TERLUPA..♥♥ 



So, to Anoy :
Saya tak marah awak...cuma terkecil hati sikit jerrrrrr
Terima kasih coz' tegur saya..insya allah dgn teguran awak tu...saya cuba berubah untuk jadi yang baik.....

Insya alalh ,
 :: Sikap kita memang TIDAK AKAN SEMPURNA..tetapi kita boleh MENCONTOHI yang sempurna ::

24 comments:

rasp said...

iyelah tul tu sis...
nak menegur tu boleh...
tapi kena lah dgn gayanya...
dah tu kan lebih elok ber-nama...
dari jadi anoy jer...

Syasmeen said...

tu la...nak tegur blh tp kena ada cr yg betul bukan main tegur camtu...kalu meen kat tmpt zana pun meen terasa gak...

Nana said...

tegur biar la cengan cara berhemah
apa hal tetiba nak sebok ngan cup orang size berapa?bangang

pena rozie said...

Tak salah tegur menegur cuma cara tegur tu jgn sampai mengaipkan org ajer...

Lieyalatif said...

Tulaaaa .... Boleh plak cup org ko nak belek.... Tegur biarle beralas.... Meh le tunjuk diri ko tingin nak tgk labuh noo ke tudung ko tuh!....

Nad @ MamaZakwan said...

die jek yg pk sampai camtu
org lain rilek je
otak ke lain
tah pahapa..

berani tegur, tapi tak berani nak tampil kan diri

Sidratul Muntaha said...

teguran org2 yg fasiq zana
klu jahil takper
menegur untuk mencemuh tu Allah pun cemuh dia semula
tpi itulah
kenapa nak anoy?
kan bgus bila dah menegur tu,tegur elok2.
tpi dah niat dai nak mencemuh.tu sbb dai tak berani nak ltk nama.

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

sokong nko kate tu..
niat tegur tu ok dh,
ayat ngelast yg kureeeng sgt..
sempat lg imagine khannnn...
nampak sgt yg tegur tu pn kureng perfect!

norhidana said...

org penakut je berani bt gitu... kalu betul2 nk menegur letak lah nama... biar kenal sapa, nk berterima kasih berkwn ke kalu ada nama kan...
ni tak...
tp mmg lah bgs teguran tp tang saiz cup tu tak blh blah.... tak terpikir pun... dia je yg sibuk2 mikir... jgnla dia jln2 blog aku... kang mau dia tanya aku nyer cub berapa lak kot

syanasaid said...

kalo tegor cara yg betol, mmg kite yg mendengar teros rse insaf nk berubah
tp kalo tegor cara gini, buat org sakit hati jek kan

CheNamNam said...

panjang tul ko nyer tajukk..:)

Alhamdulillah ader yang prihatin.Tapi tuelah kann...si anoy neh memang lumrah diyer gitu..dalam dok tegur tujuan menasihati,dah lelok nak dapat pahala lebih terus kena tarik pahala balik sebab dah mencemuh pulak..huhh korser mak.

eh tapikan kalau haku tengok orang pakai tudung singkat neh idak plak pernah terfikir nak tau size cup org tuh berapa...heran haku kalo sampai org punyer pon kau nak sibuk..

ish ishh anoy anoyyyy."org lain" yg ko maksudkan tuh benornyer ko jerk kot yang selalu pikir mcm tuh...ntah-ntah kau neh mak nyah kottt...ishh ngeri mak nokss...!!

zh-ena said...

bertegur biarlah dengan cara yg sopan dn jgn smp mengecikkan hati org yg di tegur

Neeza.Areef said...

adakah si annoy tu silent reader atau sape kan
niat dah baik dah nk tegur tp ending ayat tu x patut..mmg x patut

ummi anum said...

alahai...macam2kn...kot ya pun nk tegur jagalah air muka orang skit..kenapa sampai nk menjatuhkan maruah org...dia dengki kot zana...

Mamamya said...

mcm2 hal org ni kan....tegur tp x kene ayatnya...sbnrnya komen tu mencerminkan keperibadian si annoy tu sendiri....

Anonymous said...

Pompuan dijadikn dgn mempunyai 99 nafsu dn lelaki mempunyai 1 nafsu, sbb tu dlm Islam telah mensyariatkn wanita wajip brtudung hingga menutupi paras dada utk mengelakkn maksiat, mengelakkn dicaci maki. See? Awk dh nmpk kn bila saya kata mcm gtu kt awk? Tentu awk panas hati bkn? Brtudung mmg wajip, kita bkn sekadar menutup rambut tp seelok2nya paras dada pn kita kena litupi gak. Saya bkn brminat pn dgn saiz cup awk ker or tudung awk yg cntik dn mhal tu tp obviously nmpk singkat. Saya x mau share dosa dgn awk. Saya mau share ilmu yg ptut dikongsi utk wanita luar sana. Kdg2 btul kata org, bila org dh buta hati, bila ditegur, org xnk terima, mcm2 alasan diberinya, walhal yg ditegur itu adalah realiti yg sememangnya pahit utk ditelan. Bkn sbb saya nk ramas awk punye ke, bkn saya jeles tgk size awk punye ke..xde maknanya lar...!

Seriously, lelaki mmg suka tgk bentuk bdn wanita sbb wanita ini adalh mkhluk Allah yg plg cntik ciptaanNya. Akn tetapi, bila lelaki tgk tubuh bdn wanita, apa yg plg skali menonjol? Ni lar hakikat yg perlu kita terima pdhal kita tk pernah nk fikirkn. Ada sbb mgapa Islam tu mnyuruh kita brtudung menutupi paras dada..utk mengelakkn kemaksiatan dr segi mata.

" Wanita di akhir zaman nnti akan brpakaian seperti telanjang..."

Prnh dgr tk? Bkn awk sorg jer, wanita2 di luar sana, nk ke msuk golongn mcm tu? Of course, xnk kn? Tu lar lenkali saya syorkn awk tgk video ceramah agama ustaz don ker ustaz azhar ker xpn awk like page prof dr muhaya tu, byk pesanan & nasihat yg brguna utk kita jdkn pedoman, bknnya kita like shopping page bebyk. Kalo ada kengkwn gugurl awk kondem apa yg saya komen ini, saya rasakan tentu mereka juga seangkatan dgn awk iaitu suka memakai tudung yg singkat.

Sambil2 tu bleh lar kita editkn diri kita sndiri, saya memetik kata dr pesanan prof dr muhaya..biarlah kita pegi keja dgn niat mencari rezeki krn Allah, dn bknnya nk buka facebook, update blog, shopping online, nk tnjuk tudung baru, dn pelbagai..di hjg bln nnti bila kita dpt gaji, halalkah gaji kita? The answer is NO!! Kita diamanahkn utk melaksanakn tggungjwb yg telah diberikn dn wajip kita lakukn dn bknnya mengambil kesempatan yg ada. Prnh dgr prkataan Tabarujj..?? Sila tanya dgn ustaz dn bknnyer tanya dgn pnjual tudung...kalo awk dh tau mksudnya, bgus lar. Saya rase awk pn prnh skolah agama kn?

Pesanan saya bknnya ditujukn utk awk sorg jer, juga kengkwn awk yg lain, dn wanita2 di luar sana.

Kalo ada sesaper yg nk kondem, silakan...ada ku kesah?? Biasa lar manusia susah utk menerima realiti yg amat menyakitkn ini walhal ni smua adalah kebaikan utk smua org dgn mengambil awk sebgai contoh...


" Dunia nk akhir zaman.."


Sincerly,
Rakan ofismate mu

*xyah dok pening kapla pikir saper saya, just take noted komen yg saya berikn di atas yerk..*

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

Wah nampaknya lelaki nie mesti perhatikan awak tau hehe

S.U.R.I.A.T.I said...

Assalam.maafkan saya mncelah.cik anoy rakan sekerja kak zana rupanya ye? terus trg sy katakan di sini, sy mmg bukan perempuan yg baik. jauh sekali "sempurna". tetapi bila sy baca comment cik anoy ni sy juga turut sama terasa. dgn erti kata lain makan dalam. ayat itu sungguh SINIS sekali. buat cik anoy,menegurla dgn cara yg baik. apatah lagi, cik anoy 1 ofis dgn kak zana. berhadapanlah dgn dia. beri nasihat secara baik, dan jgn sesekali mnjatuhkn maruah org yg kita rs "melakukan dosa" itu. kita harus igt selalu, ORANG YG HIDUPNYA PENUH DENGAN KEIMANAN, TIDAK SEMESTINYA MATI DALAM IMAN, begitulah sebaliknya.(saya minta maaf jika teguran sy ini kasar/menyinggung mana2 pihak).

Anonymous said...

Mnjtuhkn maruah? Tang mana yg jth maruah tu? Ada aku ckp dia gumok ka? Ada aku ckp tetek dia besar sgt ka? Ada statemnt aku trus tuju kt dia ka? Kn aku dh ckp dgn mgambil dia sbg cntoh...nasihat aku bkn utk ditujukn pd dia sorg jer, jg utk kaum wanita diluar sana skali. Mana yg lg pnting, jtuh maruah ke...jtuh dosa??? Xkn nk tggu iman dh tebal di dada br nk brubah...ingat, kiamat dh hmpir tiba, tnda2 besar dh ada. Kebykkn pghuni isi neraka adalh wanita. Mati kita dlm keadaan iman ker x biar Allah Taala jer yg tentukn....

onniesham said...

cik anon,

kalo dah ofismate kenapa x tegur depan2 secara berhemah. itu lebih baik. kalo nk menegur dan menasihat guna la ayat2 yg manis dan sopan supaya yg ditegur dpt dengar dan paham terus menusuk ke hati lalu timbul rasa insaf. tp kalo kata2 yg awak gunakan itu, mmg susah org nk terima. mmg betul, sesuatu yg benar itu pahit untuk didengar/ diterima. tp itu bukan alasan utk kita menegur org tanpa memikir perasaan org lain wpon apa yg kita kata itu betul. byk lg cara/ contoh boleh diguna.

dgn jawapan2 awk berikan kt atas..nmpk sgt awak menegur menggunakan emosi bukan akal.

♥ i'me ♥ said...

oh cik anon...suka baca ceramah cik anon...tapi kan..bila tiba tang ayat yg ni...terus saya jadi mcm, apa hal lak org ni?? terus hilang rasa hormat dgn teguran cik anon...tang ayat ni --> "Kalo ada sesaper yg nk kondem, silakan...ada ku kesah??" Mcm tu ke cara nak menegur org?? hmmm...

Memandangkan ko tu konon2 kwn sekerja zana, why not ko confront je zana?? tak perlu la nak menyalak2 kat blog dia, if ko tulis elok dari mula sampai ke akhirnya, rasanya yg membaca pun akan faham.... tapi bila guna bahasa mcm tu, aku rasa ko takde la sebagus mana pun..if org yg tinggi akhlah & agamanya, org tu tak sesekali nak gunakan perkataan yg ko gunakan tu...sori, bahasa aku pun dah kasar sebab tak suka dgn ayat cas2 bagus ko tu.... bab ceramah, ok..bab yg aku highligth tadi tu yg buat aku meluat..

ps: aku rasa ko yg patut tgk ceramah ustaz norbaiyah / UAI / ustaz fadilah kamsah cara2 berdakwah & menegur..rasanya diorang tak pernah sesekali pun tunjuk yg diorang tu dah bagus sgt...

sw33tdarling said...

sebenarnya cik anon ni adalah orang yg irihati sbb tak dapat nak jadi bahagia macam zana....

Sidratul Muntaha said...

anon yg tak berhemah..
tegur la dia depan2..
ni tak
mmg niat nka memalukan org tu dlm blog dia..
apelah...
le ni
tak tutp maruah org
sok kat akhirat Alah bukak aib ko baru ko thu.
tobat2 la...
dah lah anon...
jgn guna sentimen agama la dlm issue ni..
small matter tpi cara ko sgt2 tak patut...
tapi takperlah..
esok lusa mmg kena balik juga pada kamu.
Allah balas cash la..
takdenya nak tggu kat mahsyar esok..

Sidratul Muntaha said...

aku rasa anon ni p-mpuan la..
dari gaya nulis2 ni..
mg confirm pmpuan..
samam kot mcm kat sweet..
dia jeles kot pada zana?!
adohai..
mmg klu betul pmpuan and jeles,sgt2 tak mumayisnya...
adohai...
sangap - sangap.
attention seeker la nih.