Followers

Friday, June 15, 2012

KERAPU STIM NYONYA ala Zana Nordin

Salam Jumaat adeh....busy makcik busy.. masuk ke petang baru sibuk update blog...
so....semalam dok up kat fb yang en Suami reqeusted lagi ikan Kerapu Stim Nyonya yang aku masak 2 hari lepas......siap upload pic lagi...ha ha ha ha ha...gatai kan.....

tak sangka plak ada yang requested nak resepi....


ikan kerapu nie balance ikan yang en Laling Hubby aku gi mancing weekend lepas.....bawa balik 3 ekor....siakap dah selamat masak 3 rasa hari Isnin lepas....selasa tu makan kat rumah MIL aku......ketarap 3 rasa gark....yang tu size besar.......tu yang bagi kat MIL so...boleh ler MIL aku masak kami makan ramai2...
hari rabu aku dok pening nak masak apa....tu yang timbul idea cari resepi kat internet pasal Stim Nyonya...

sekarang kan dah mudah.....semua hanya di hujung jari jer....nak ngan tak nak jer mencarinya....


maka.....hari Rabu...balik kerja...bertungkus lumus kat dapur....
ikan kerapu nie aku siang sampai durinya tercocok kat daging kuku aku...sampai ke hari nie bisanya terasa lagi.....ikan makan tuan sungguh.....tu yang aku tak suka nak siang ikan jenis2 camnie......tp no choice punya pasal kan.........


ok......sapa yang minta resepi tu.....sila salin yerk....

1) Ikan...tak kira ler korang nak pakai ikan apa....tp aku guna ikan Kerapu....nak guna ikan Siakap pun ok...
siang and bersihkan.......then, perap ngan garam dalam 10 minit gitewww.......
potong halia sikit....letak halia kat bawah2 ikan tu.....masukkan dlm periuk pengukus...kukus sampai masak...dlm lebih kurang 5 -10 minit giteww ler... Dah masak, toskan air ikan tu...ketepikan.

2) Bahan kisar :
Lada Cili
Lada merah
Bawang besar
Bawang putih
bunga kantan
serai
air asam

anggaran quantiti tu ikut korang ler.....aku bab2 resepi nie..main ikut sedap aku jer nak letak berapa banyak.....suka bawang banyak...letak bawang banyak2...suka pedas.....letak lada cili tu lebih2...suka nak masam, letak air asam tu lebih sikit. tu yerk.....pepandai korang ler agak2 yerk...


Bahan tambahan :
Tomata
Kacang bendi


Cara-cara:
1) tumis bahan yang di kisar dengan minyak. Sampai naik bau


2) agak2 dah puas hati.......masukkan bendi yang dah potong2 tu....


3) then last sekali masukkan tomato yang dah potong....
kuah akan jadi cam pekat2 sikit kan coz' dah letak kacang bendi..
letak ler perasa ikut sedap korang .....jangan lupa gula sikit yerk...
coz' stim nyonya nie rasanya ala2 pedas2 manis masam gitew...


dah sebati dah masak sumer. bahan2nya...keluarkan pastu curah ler atas ikan yang dah di kukus tadi...
hasilnya.....

Kerapu kukus bermandikan kuah ala2 nyonya
atau nama femesnya

KERAPU STIM NYONYA


taraaa.........lepas tu hidang makan ngan nasi panas-panas... tak masak sayur pun takpe...
coz' kacang bendi kat dalam tu dah merangkap sayur.. he he he

2 beranak tu makan sampai lupa si tukang masak....
hu hu hu hu......last2 si tukang masak nie terkorek2 isi ikan mana yang tinggal..
kesian kan.......

siap makan sumer....siap en Laling Hubby requested suruh masak lagi esok hari nya...
sedap ler tu gamaknya kan......

 

6 comments:

Neeza.Areef said...

ooo kuahnya buat asing pstu curah atas ikan yg dh kukus..

aku klu dpt la ikan pancing mcm ni aku nk masak je yg tukang siang2 suh laki je..msti aku x sanggup nk behadapan dgn duri2 dibadan ikan..hihi

norhidana said...

ohooo senang yek rupenyer cara2nyer zana... nnti blh la aku try membuatnyer... kalu susah maleh teman hehehe... tkt tak jd

Jasfyra said...

oo..kuah dia ko masak asing ek.ekceli aku dh google resepi smlm.yg tu dia kukus sekali kuahnya.xpe,nnti kita kasi try 2-2 versi ;)

nieda said...

Memang nampak menyelerakan...yummy

Emy Omar said...

Perghhh memang mengecurkan air liur la Zana.Harus try ni..akak biasa sotong masak asam nyonya je.

ellynadyra said...

amboi sedapnya nampak....mesti sedap, tu yang cik abang request lagi dan lagi tuh