Followers

Wednesday, June 20, 2012

Tioman Kg. Genting - Day 1

Akhirnyaaaa.....
dalam erti kata sebenar....percutian yang dirancang...ha ha ha
kemana kami? ke Tioman Island
tak jauh mana pun...
dari Kluang - Mersing drive ambil masa dalam 1 jam setengah
then ferry dari Mersing ke Tioman ambil masa dalam 1 jam setengah gark ler...
cuma kami beruntung coz' ferry hari tu laju sikit...so, dalam 1 jam 10 minit dah sampai ke destinasi yang di tuju.

this time......bukan kami bertiga saja......kawan hubby pun join sekali.
utk first day.....kami 2 family jer yang join..
and Batrice the only kid
sian erkk dia...takde geng


Seawal pukul 8.30  dah gerak keluar dari rumah
tp tulah....singgah sana jap singgah sini jap..last2 sampai Mersing pukul 11 gark....
beli tiket....sepatutnya 11.30 naik ferry....tp cam biasa...kalau melibatkan kenderaan awam nie, tak kira yang kat darat ker yang kat laut ker apatah lagi yang kat udara....tetappp lambat...
last-last pukul 12.30 baru kami dapat naik ferry.

This time...kami try stay kat Kampung Genting plak
1st pit stop ferry berhenti....selalu tu kami ke Kampung Salang...tp coz' penuh almaklum, Singapore masih lagi school break kan.....maka umat manusia tu tetap ramai kat sana.

*** curik gambar kat google

Sampai-sampai....perkara pertama yang di buat ialah isi perut dulu
ha haha..mau tak kelaparan.....memasing tak breakfast...nak singgah konon takut terlepas ferry ke apa...
nasib baik...turun2 jetty tu.....kedai 1st tu adalah kedai makan...tak kira dah....kedai tu masak sedap ke apa...takde nak survey2 tempat lain....duduk letak beg...terus order....

Sambil2 kami tunggu order siap....orang dari resort yang kami nak duduk pun sampai
angkut beg bawa ke resort...so, leh ler berjalan kaki ngan senang hati ke resort tanpa bebanan.


Batrice sampai sini....tak kisah nak makan nak apa
yang dia kisah nak main pasir...
siap berzapin kat situ...


lepas dah kenyang....baru ler menapak ke resort kami
kami ambil Genting Bayu...fuh!..ingatkan dekat
rupanya jauh......dekat 15-20 minit gark ler menapak.....
resort paling hujung......


dah nama kat pulau...so, xde ler bilik tu taraf hotel 5 bintang kan.....dpt yang 1 bintang pun jadi ler....
kami ambil deluxe room with aircond.....
selesa gark ler....and yang penting bersih


our room
2 katil queen size....puas Batrice guling2 kat katil tu sorang2 malam tu..
siap tak kasi mama or papa dia tido sekali ngan dia...
bergulung2 dia dalam selimut.


luas gark ler......see, Batrice leh main lari2 dalam bilik
kira ok ler...harga?
nanti aku buat summary yerk


lepas check in bilik......rehat2 kejap...pastu beronggeng tepi pantai..



Kat area Genting Bayu nie tak berapa sesuai nak mandi sangat coz' banyak batu-batu
petang tu air tengah surut...mmg tak dapat ler nak cicah kaki ke air....
batu melata-lata.


cuaca memang panas terik lagi....tp ada budak kecik tu kesah..
takde maknanya......siap berlari2 lagi kat tepi pantai tu....


port best...ha ha ha ha ha..kat buai nie ler we'll lepak2....
aku siap bawa novel lagi port kat sini....
angin2 sepoi2 bahasa ...syok ooooo


chalet kitaorang pun mmg depan pantai betul......cuma chalet aku ada corner baring sikit....tp still depan pantai gark ler.....
so....keluar bilik nampak pasir nampak pantai.....tempat port best tu pun depan bilik jer....


main pasir main pasir main pasir
suka hati ler anak


pic memang tak banyak sebenarnya..
nie 1st day...kira ok ler...ada gark gambarnya...masuk hari kedua....makin kurang gambarnya...
ha ha ha....

agak dah redup.....kami turun nak mandi pantai
tapi memandangkan kat area Genting Bayu tu tak sesuai nak mandi.....
kitaorang siap sewa basikal lagi nak pergi kat depan sikit...nak berjalan tak laratttttt
jauh tuuuuu....


 puas gark ler berendam kejap petang tu.....
tp coz' memasing tak sewa life jacket, mask sumer lagi....
tak dapat ler nak bersnokeling petang tu....

malam...lepas mandi rehat2 kejap..we'll buat aktiviti BBQ
gigh mengangkut udang ayam ikan sotong semua dari rumah
opppss...ikan udang sotong, borong kat pasar basah Mersing
murah-murah and segar2 gitew....
 

en Laling Hubby gigih nak hidupkan bara..
ha ha ha..bab-bab nak hidupkan api untuk BBQ...manjang fail....tp nasib baik malam tu...berbantukan tiupan angin...cepat jer api hidup...syabas papa.


tu dia....ikan udang sotong ayam bakar....
makan sampai kembung perut...
bayangkan yg makan cuma 4 orang jer pun..
tp memborong macam nak bagi makan 10 orang..
ikan kerapu 4 ekor
sotong 1 kg
udang 1 kg.
tu belum masuk ayam 2 tupperware besar...
memang senak perut ler nak habiskan..
sampaikan last-last...mana2 budak kampung lalu kat tempat kitaorang...
kitaorangkan tapaukan makanan yang tak habis......



 malam tu tido kemain lena lagi...
perut kenyang
cuaca sejuk.....berbungkus masing2 tido

Bangun-bangun pagi buka tingkap bilik
pemandangan pertama....
sekor monyet mengokek sebiji cempedak muda...


watamat utk hari pertama

Summary :

Tiket Ferry - RM35/person utk dewasa
 (sehala)       RM30/person utk kanak-kanak (2-12 tahun)

 Sewa Chalet (Genting Bayu) - without breakfast
                - Standard RM100
                - Deluxe     RM120

Sewa Basikal - RM5 per hour


 

7 comments:

Sidratul Muntaha said...

dok kg atap la lain kali
pantai dia bersih giler..
aku pulun mandi smpai lebam.
ahahah

POSH76 said...

bessnyer pi tioman....kalau snorkeling bess ni

norhidana said...

bestnyer cuti2 gi pulau wei... duk tp pantai lg lah best... ngn angin dia tu bestnyer, pemandangan waktu pg mmg indah banget...
wah2 itu gadis bertopi pink bkn main suke main psr yek... tak kire pns ke apa dia gsk main psr gk... hehehe

perkh, tak tahan tul tgk org bt bbq...

ALoNa CintamaniszLite said...

Best port kg. genting ngan tekek ni sebab ramai penduduk kat situ, kan?? sng ler nk cari kedai makan dan kedai runcit..

onniesham said...

ko kerap pi pulau kan? yer la dah hemlin pon minat diving yer tak..

bestnya pi pulau, teringin nk bwk echa pi tioman

ak yuyunz said...

ada satu nasi goreng sedap kat situ.. kedai hujung dengan dengan court.. =)

tiga lalat said...

Salam. Hee sungguh seronok pergi ke pulau tioman.