Followers

Monday, July 23, 2012

1st and 2nd day Puasa

Puasa dah masuk hari ke-3 kan....
cepat jer kan...nanti sedar tak sedarr...dah seminggu

1st day puasa.......anak dara aku gigih join bangun sahur....
siap berloncat bagai turun dari katil....
propa lebih tu.........tu pun coz' teacher dia kat sekolah dah nasihat ler tu suruh puasa....
siap kerja rumah dia pun.......niat puasa and buka puasa......pastu tak yah hantar kat cikgu......tampal kat rumah.

Bangun pepagi nak sahur tu.......aku suruh baca niat puasa.....dia turun kerusi pergi cari beg sekolah dia
ingatkan apa...rupa-rupanya...kerja sekolah dia tu ler...
dan2 tu suruh aku tampal kat freezer......

Sahur 1st day tu simple jer.....aku buat asam pedas ikan selar and telur dada....
tekak aku nie kalau time-time puasa esp bersahur nak kena yang berkuah and pedas-pedas sikit.
baru lalu.....kalau en Laling Hubby aku tu....telur dadar pun cukup.

Sahur tu......habis gark ler sepinggan Batrice makan nasi....separuh dia suap sendiri...separuh mama dia kena suapkan.......lepas sahur...bagi susu sebotol.
en Laling hubby sambung tido....aku dua beranak kat tingkat bawah ngadap tv.
Batrice punya excited...bayangkan dari pukul 5 tu bangun sampai ke tengahari dia tak tido kooo

Aku pukul 8 pagi tu dah lelap balik......dia masih gark bulat mata main....lantak ler ...
mama nak layan mata...ko main ler sesorang...tp aku kunci ler grill pintu sumer......

Start pukul 10 Batrice dok tanya susu dia......bila aku cakap kan puasa...
ok...tak jadi ler mama...
last2 pukul 11 lebih...tak tahan ler tu....terus nak susu...
bila cakap kan kakak puasa
boleh dia kata........echa minum susu jer ...echa tak makan nasi pun
banyak lerr ko kan...
maka secara rasminya...pukul 11 lebih dia dah berbuka......
ha ha ha..ok ler tu.....pengalaman pertama suruh dia puasa.
last year memang aku tak suruh pun......umur baru 4 tahun kan time tu...cuma bila sekolah tu dari pukul 8 - 12 memang dia tak makan.....pembantu tadika akan tapaukan makanan hari tu makan kat rumah.
dah ala2 separuh hari gark tu kan...tahun nie tak tahu ler camner..
harap2 kelas yang nie pun sama cam kelas tahun lepas.

 *** gambar takde kena mengena erkkkk ***

hari ke-2, Batrice langsung tak nak bangun sahur.....aku dah siap makan sahur baru dia gedek2 turun tingkat bawah.  Hari ke-2 sahur kami cuma ayam masak sambal jer....jangan tanya takde sayur ker? kat rumah nie kalau sayur memang tak laku kecuali sup sayur....he he he....

Dia bangun minta susu.....terus landing kat sofa layan tv...dapat susu sebotol...sambung tido....aku plak tak tido...layan citer Elizebeth - The Golden Age kat channerl 702 sampai kul 8. Gigih erkk......tapi lepas tu...terbongkang sampai kul 10 lebih...fuh!..giler arrr tido jer kerjanya semalam...mentang-mentang puasa...tak leh nak buat kerja apa...Batrice pun sama semalam......layan mata gark......nasib baik kain baju aku dah settlekan basuh hari sabtu tu.......

2nd day tu....dia manjang minta susu.....tp bila suruh makan nasi dia tak nak...last2 pukul 6.30 gitw..aku dah siap masak sumer......menu biasa-biasa jer.....ayam goreng, sup sayur + telur + cendawan and sambal hijau, dia minta nak makan nasi......lapar benar ler kekdahnya.......suapkan dia....habis sepinggan ko.....betul-betul lapar nie.......mak ko gark ler suap kan sambil telan-telan air liur.

he he he....
hari nie dah start sekolah...tak tahu ler camner.

pstt : - 1st day pergi PARAM...pusing habis pun tak tahu  nak beli apa.....sumer nampak tak menarik.....last2 bungkus nasi ayam penyet.....time buka makan...adeh! tak rasa apa...ngan rasa pahitnya kat tempe goreng......aduhai peniaga, kot yerk pun bulan puasa......rasa-rasa ler apa yang korang nak jual tu....kan ker dibolehkan rasa time masak tu......bukan suruh ko telan pun , rsa jer.........

 

10 comments:

atty's said...

itulah kan..peniaga ni ..main jual nak untung je..tak tau pun makanan yg diaorg jual tu sedap ke tidak.

tp nasib ler kty ngn family..mmg tak beli apa2 kat param..

mmg masak je lauk 2-3 jenis..sbb semua makan nasi je..tak makan kuih2..bila berbuka

Nana said...

hahah tu la budak kan
xpaham apa maksud puasa
mia sama gak
mia mnm susu je
mia xmakan nasi
nak puasa tp nk mnm susu je hehe

Neeza.Areef said...

menu ko yg simple tu dah cukup membuka selera org bkk pose zana
aku mmg lom jejak param or mmg x jejak mcm taun2 lps..malas..nnti cmtulah x tau nk bli apa..skali bli2 hampeh

♥♥♥ سواي @ ماما ايمان شاهيراه ♥♥♥ said...

itulah tu..tu yg aku x gemo p param! aku plak tragedi puasa ni..haiii mcm2... selamat berpuasa utk batrice..chaiyokkkk!

norhidana said...

hehehe semangat nk pose gk yek batrice tuh... hehehe takpelah separuh hari je pun,jnji dia ada gk rasa nk pose...

*aku pun kadang gi param tak tau nk beli pe,frust bile bnda yg dibeli rasanyer tak seindah rupe... sbb tu lbh best msk sndiri

onniesham said...

ok la tu zana. batrice bru 5 thun kan. echa masa 5 thun aku x train lgsung. now dh masuk 6 thun bru aku nk train dia posa. alhamdulillah dh dpt 3 hari

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

alya pun sekerat ari pose,
kemain lg siap tepon mommie gitau cikgu ckp kena pose.. igtkan nk pose la.. heheh
tp kesian gak tgk dh flat semacam aje, offer susu trus charge tenaga..
kayuh sana sini ler, apelagi.. =)

lieyalatif said...

kire tu lulus laa tu zana....dpt dah sekerat hari ....takpe2, slow2 kite latih...yg penting mule dari awal mcm ko buat nie...aku pun dair awal dah didik.....so far mia mija okey laaa......cume tak leh tahan tgk drama swasta bile dah petang2 tu laa hihihihi

Maya Mayana said...

jadi la tu..pelan2..

Outbound di malang said...

Nice blog :)
salam kenal sobat :)
Buatlah hari esok lebih baik dari sekarang !
di tunggu kunjungan balik.nya!terimakasih ...