Followers

Wednesday, July 18, 2012

Lawatan ke Melaka

Last year.....tadika Batrice buat lawatan naik keretapi dari kluang ke chamek. Tapi time tu dia tak dapat nak join coz' time tu we'll gi KK bercuti.....but this year...tadika dia (Sinar Cahaya)bergabung dengan tadika lama dia (Sutera Cayaha) buat rombongan ke Melaka.  Ikutkan...malas aku nak bagi dia ikut..yelah...dah berkali-kali pun gi cuti-cuti kat Melaka.....tp memandangkan dia nak sangat pergi ngan kengkawan dia....kita ikutkan jer lah.......1 budak kena ada sorang pengiring...maka, mama nyer lah yang pergi....takkan en Papa plak yang nak ikut kan.....

So, 15hb (Ahad) pepagi hari dah bangun coz' berkumpul kat sekolah pukul 7 pagi...pukul 5 aku dah bangun....goreng nugget buat bekalan....nak masak berat-berat memang tidak ler coz' memang aku sure cikgu dah sediakan makan punya...tak yah nak memberatkan beg dan menyusahkan diri......nugget pun ok gark...goreng sebungkus tu...leh ler pas-pas pada yang lelain...bebudak suka lah kan....

Pukul 6.30 kejut Batrice.....laju jer dia bangun ko.....mentang2 nak berjalan kekdahnya...selalu tu...siap pusing sana pusing sini dulu.....tp yang bagus Batrice nie....bila kejut pagi pergi sekolah tu....pusing sana pusing sini ngeliat sana ngeliat sini memang tetap ler....tp akan bangun ngan senyuman.....takde nak berdrama-drama air mata bagai....tu yang syok tu.

Pergi dua bas......gerak almost pukul 7.30 gark ler.......perhentian pertama kat RnR Tangkak....nak breakfast. Cikgu memang dah sediakan breakfast untuk semua ahli rombongan....so, senang ler kerja mak pak kan...tak yah pikir nak keluarkan duit utk breakfast.......so, breakfast kami hari tu ialah Nasi Ambeng kg Baru Kluang.....sedapppp walaupun pedas sikit.

nak tahu harga sebungkus tu? ....murah wei...selalu kalau Nasi Ambeng nie paling murah leh dpt kat Kluang nie pun RM3 sebungkus...nie RM1.50 jer tau. Banyak plak tu....ayam seketul pun kira besar gark...memang puas makan.



Time we'll kumpul makan reramai nie kan...ada ler 2 -3 buah bas pelancong dari China or Korea kot yang berhenti kat situ gark.....memasing macam kagum jer tengok kitaorang makan time tu.....siap dok tepi-tepi tu tengok kitaorang makan....ada tu ambil gambar lagi...kot dia pelik tengok Nasi Ambeng tu kot...yelah..macam-macam ada dalam sebungkus nasi tu.



Sampai Melaka around pukul 10 lebih rasanya.......turun kat Dataran Pahlawan. Sesapa ada kat Dataran Pahlawan pagi tu...kalau nampak group bebudak Tadika ngan baju hijau and pink...hah! tu rombongan kitaorang ler tu.....

Sempat ler bebudak nie berebut-rebut posing kat gajah batu kat entrance Dataran Pahlawan Mall tu.


nie ngan geng baik dia ler kot...Fasha...


yang nie...BFF dari sekolah lama Batrice...Wanie...geng buat konsert kat kelas dulu. La nie dah cerai sekolah...takde ler dia geng nyanyi...sorang lagi Najwa...tp Najwa dah masuk darjah 1....Wanie pun 6 tahun...so, next year tinggal Batrice sorang jer lah lagi yang gi sekolah tadika.....

comel erkkk kaler baju kelas belakang...pink kaler giteww......


1st destinatination - Coral Wonderland. kat Dataran Pahlawan tu....di tingkat 4.
Bayaran masuk - kanak2 RM20 and dewasa RM30 but...coz' kira package lawatan sekolah..so, dapat murah giler ler.......



tu dia.....nak suruh bebudak tu beratur...kemain susah lagi..karang yang depan dah beratur...yang belakang plak lari-lari....adjust yang belakang..yang depan plak...


nie geng-geng Batrice...sebaya umur 5 tahun....tapi nampaknya anak dara tu gark yang lebih tinggi berbanding kawan-kawan dia.


sume pun memang kaki posing kekdahnya...


bergambar sekelas kat depan Coral Wonderland nie...eh! aku cam confuse jap...kejap tulis Coral Wonderland...kejap karang Under Water World Melaka..mana satu nama rasmi nie..


Ada apa kat dalam nie....ala, dia cam mini aquaria ler...tak besar mana pun tempat nya..kecik jer....tp takat2 nak isi masa lapang tu..boleh gark ler bawa anak-anak gi sini.   Ada ikan, ada reptilia, ada coral.....untuk bebudak tadika nie..kira dah cukup seronok ler gamaknya...tp kalau nak best lagi..baik gi Aquaria tu...memang puas ler...


Coral warna warni...nie kalau en Laling Hubby suka ler benda-benda camnie......dia kan pencinta laut.


pic bawah nie salah satu jenis landak laut......kita selalu jumpa yang kaler hitam tu...korang kalau gi snorkeling sure jumpa punya ler landak laut kaler hitam tu....aku kalau tengok landak laut tu...aku ngeri jer...coz' aku dok bayangkan dia leh tembak dianyer duri2 tu kat kita...padahal.....tak pun......lain ler ko gi pijak dia kat dasar tu....hah! tu lain citer...landak laut nie berbisa ok.


lama tak lama.....pukul 1 keluar dari situ.....cam biasa......keluar jer terus jumpa souvenier shop.....saja nak kasi pengunung habiskan duit dulu sebelum keluar.....aku just beli FM (kemaruk dah sekarang..pergi mana-mana cari FM dulu).


minta tolong ngan staff kat situ tolong snapkan pic berdua ngan Batrice kat Nemo nie......adeh! tak sempat nak senyum......hahaha..muka sedulang dah....


Keluar dari Coral Wonderland.....berjalan ler beramai-ramai ke area Bandar Hilir. Korang bayangkan...time tu tengah panas terik...dok berbondang-bondang anak-anak di berjalan tengah panas.  Nak naik bas ....yelah..kat situ kan susah nak dapat parking....kena gark ler menapak.....

Btw.....time nie group dah berpecah kepada 2.  Misscommunication antara cikgu-cikgu.
Aku kat group depan.....laju jer memasing berjalan menuju ke Muzium Samudera. Dengan panasnya...nasib ler anak dara nie tak nak berdukung ...padahal dia memang dah penat sangat berjalan tu......tapi memandangkan ramai kengkawan dia....gigih dia berjalan tak nak di dukung......cuba kalau kawan-kawan tu takde...mau patah pinggang mama dia nak mendukung dia.

Sampai-sampai kat Muzium Samudera tu.....tunggu group 1 lagi...sekali called rupanya group 1 lagi gi tempat replica ketapi plak....adeh! and group aku plak ramai yang tak nak masuk Muzium Samudera tu......alasannya....tinggi nak kena panjat tangga kapal tu......ngan anak-anak lagi.....betul gark....yelah, ada gark ler a few mak-mak yang bawa anak kecik diaorang..mana nak handle anak kecik..nak handle anak yang sekolah tu lagi....nak panjat tangga Muzium tu lagi......so, keputusan...tak yah masuk......patah ler balik ke dataran tempat parking-parking tu...ramai yang dok bebel-bebel tu...termasuk ler aku...yelah...udah ler panas...jalan kaki plak tu....jauh lagi.....leh jadi camtu.....planning tu takde kot!

Sampai kat Menara Tamingsari tu...ingat nak naik....tp Batrice lark tak nak...dia kan pernah naik...so, dia tak menjakun nak naik......nak tunggu group 1 lagi tu...cam lama lagi ler plak...last-last, aku ngan ada ler 2-3 mak-mak nie...jalan menuju ke replica keretapi ngan kapal terbang tu......buat ambil-ambil gambar as kenangan.



fuh! time nie Barrice memang dah lencun ngan peluh. Nak-nak dia memang jenis kuat berpeluh esp kat kepala....kalau berpeluh tu macam baru keluar dari bilik mandi......serabut memang serabut time nie...



lepas dapat bergambar 2-3 keping kat situ...patah balik ke dataran plak coz' janji ngan bas nak ambil kul 2 pm.  Tunggu punya tunggu....2.30 baru bas datang.......aduhai!

With Qaseh.  Kawan baik masa zapin. masa zapin jer...


and...tak kira di mana pun.....bubble tetap bubble.....


Lepak-lepak tunggu bas....sempat ler bergambar kat beca cantik-cantik yang dok parking kat situ.

Ngan Farah...kelas ko...rambut blonde gitew......sebaya Batrice tapi Farah nie comel jerrrrk. Muka pun ada iras-iraskan......

Masa gambar kelas dia dulu....aku dok confuse mana 1 Batrice.....memang 1st sekali aku ingat si Farah nie Batrice.  Time tu rambut tu tak blonde lagi......sekali tengok balik berkali-kali......rupa-rupanya gambar tu bukan anak aku daaa........si comel Farah nie duduk kat sebaris ngan Batrice...tp dia kat tepi...coz' comel kan.....Batrice plak duduk kat tengah..coz' dia tu kan tinggi......ha ha ha.....pic anak sendiri pun leh tertukar...



with Cikgu Dilla...cikgu dia last year.  Kalau tanya dia nak tukar tak ke sekolah belakang (kelas cikgu Dilla) laju jer dia angguk kepala.



From Dataran Pahlawan.........ahli rombongan di bawa ke Mydin MITC plak....ha ha ha...kelakar kan...siap pergi shopping kat Mydin lagi.  Baju-baju siap kat Mydin murah-murah wei.....baju bebudak ready made pun cantik-cantik belaka.  Harus ajak en Laling Hubby gi nie nanti nak dekat-dekat raya nanti.

Lepas tu....last destination. Taman Buaya. Sampai pun dah almost 5 pm. So ada 2 jam jer kat dalam nie....
Bayaran masuk RM10/seorang..... tutup pukul 7 pm.

Ingat lagi dulu-dulu masa rombongan sekolah. Taman Buaya nie memang faveret ler.....tiap-tiap tahun sure pergi punya. Dulu mak aku kan kerja pembantu tadika...so, every year tadika akan ada buat lawatan and every year tu gark ler ke Melaka....pastu masa sekolah rendah pun ada gark buat lawatan ke Melaka. Tak silap time tu aku darjah 5 kot.....masuk Taman Buaya nie....pastu masuk rumah hantu...perhg..menggigil kaki keluar ko.....

and
Rumah Hantu tu masih wujud sampai sekarang....patung yang kat depan tu pun aku rasa tetap patung yang sama masa dulu-dulu aku masuk.  Ajak Batrice masuk dalam tu....dia nampak jer patung antu tu kat entrance teruk tarik baju aku tak nak masuk.  Last-last masuk Gua Dinasour jer...bayar RM3. Ha ha ha ha....cam lawak jer aku tengok....tak real langsung.....tu pun anak dara tu kemain tak bersuara takut......benda tu kan main sergah2 keluar dari lubang...tu yang dia terkejut and takut tu.......


Byk gark perubahan dah.......kat tengah-tengah tu ada replica bangunan-bangunan penting kat Malaysia.


Ada rumah burung gark....
he he he...percubaan Batrice nak mengusik burung hijau tu....tp burung nie memang kelakar...dia yang paling garang and paling bising.....sesungguh tak nak bagi orang pegang dia...


tapi yang nie plak giler jinak...tak bersuara langsung..pegang-pegang usap-usap pun dia tak heran...perasan tak burung nie tak berantai....mean burung nie memang jinak and dah biasa ngan pengunjung kat situ kot.


Dengan Cikgu Leha.....cikgu kelas dia. Also Farah and Zulaika.  See...Farah tu sebaya Batrice tau...tp comel jer kan......Zulaika plak umur 6 tahun.....tp tetap tinggi si Batrice gark...

Time masuk Taman Buaya nie.....memang Batrice dah tukar dari kasut sekolah ke selipar angry bird. Senang dia nak terjun kolam nanti....


Tu dia.......tak sempat nak tukar baju memasing....buka selipar terus terjun...
mak dia dok terpekik2 panggil nama dia 44x pun langsung dia tak toleh....geram jer aku...
nasib ler tak bawa baju ganti....kalau tak mau aku terjun kolam piat telinga dia tu...


memang part paling best ler untuk bebudak tu....
tapi tak dapat nak lama-lama kat sini....ada ler beh kurang setengah jam bebudak tu main air...
pastu kena kerah naik salin baju.

Kitaorang group paling last keluar dari Taman Buaya tu...ha ha ha.....




pukul 7 lebih gerak dari Melaka....then balik tu singgah kat RnR Pagoh. Bentang tikar sumer.....makan plak nasi impit, ayam masak kicap, sayur goreng kat situ. Meriah...dah macam raya ler plak......bebudak banyak yang dah kepenatan....so, memasing sibuk layan mata dari layan perut...Batrice pun masa aku kejut tu kemain susah nak buka mata....siap nak nangis2......tapi nasib baik ler dia nak gark makan.

Siap sumer makan....bertolak terus balik ke Kluang.
Sampai Kluang pukul 10.30 malam.
Anak dara tu memang dah tak larat nak buka mata........turun kat simpang taman. Nasib baik en Laling Hubby dah sedia menunggu.

Esoknya Isnin aku cuti.......he he he..penat weii...sekolah Batrice pun memang cikgu dia bagi cuti.  Maka duduk ler berdua beranak kat rumah. Tu yang aku transform jadi bibik sepenuh masa tu....dari tingkat atas sampai tingkat bawah habis sumer aku vakum, sapu and mop.

So, aku coret citer nie untuk kenang-kenangan Batrice satu hari nanti.  Mana tahukan......nanti dia dah besar....blogspot nie still boleh di access...maka boleh ler dia baca sumer citer-citer pasal dia  kat dalam nie.

 

7 comments:

atty's said...

seronok batrice dpt g rombongan ngn kawan2.. :)

Dee said...

seronoknya batrice..tp budak2 kalau nampak air mana leh tunggu2 dah..terus nak terjun je..

onniesham said...

bestnya rombongan mak dpt ikut skali.. dpt la kita monitor anak kita kan.

eh yg siap dorang mndi kolam tu kat mana? tmn boya? mmg ada yeh kolam leh mndi mcm tu. nmpk sgt dah lama x pi tmn buaya..hahaha

Maya Mayana said...

byk peluang batrice nk pergi ronbongan lagi nanti,

nasib tk masuk zoo pulak..kalau tk fengsan...biasalah rmbongan org pompuan mesti ada rmbongan shopping punya..selalu jugak gi mitc mydin...bayak ekk baju lawa2 tp kalau pergi last minute dah tk byk pilihan...

norhidana said...

aku yg seronok lebih2 tgk ntry kali nih...penuh aktiviti batrice... pastu mmg tak menahan tang nasi ambeng rm1.50 gile banyak... untung2...

seronok betul nengok budak2 tu, mak2 pun tumpang sekali kan... banyak tempat laktu pg,... sampai last2 siap msk swiming poool tu...sonok ko...ngn tak bwk baju tukarnyer hehehe...

Mamamya said...

wahhh..seronoknya byk tempat batrice n kawan2 dapat pegi...ari rabu aritu damya n pika pun ada lawatan juga tp cuma pi melawat balai bomba kat air keroh n naik menera taming sari jerk... adehhh la...x syok lansung... huhuhuuuu

lieyalatif said...

seronok aku tgk trip ni zana...yg penting mak leh teman...kalo tak aku pun seriau nak bagi...melaka tuuhhh...jauh kot huhuhuh....

suke aku tgk uniform batrice nie...hijau die menarik hati....ceria jek aku tgk....tgk plak ramai2 pakai...meriah suasane...

ehhh murah kooo...ayam mcm biase lak tu yeak....mmg berbaloi2 ko...cube jual kat putrajaya ni...kompen beratur panjang org serbu heheeheheh

salam ramadhan al mubarak zana....