Followers

Tuesday, September 11, 2012

Juara Zapin Hari Potensi Kanak-kanak Tabik Kemas Parlimen Kluang

Taraaa........
minggu nie minggu yang amat memenatkan....both mama ngan anak sama2 lepak....
Sabtu...dari pagi sampai ke malam xtvt utk Batrice n Co.
(maaf yerk...entry nie penuh ngan gambar coz' mama dia dok excited nak tayang pic comel anak dara....)

Baru ler nak berangan2 bangun lewat kan...tapi nan ado gark....pukul 6 am Zana dah kelentang kelentung kat dapur...sure jiran sebelah heran...hari cuti pun sibuk masak ke pepagi.......pagi tu breakfast buat nasi lemak......portion nak cukupkan sampai ke malam.......lepas breakfast dalam pukul 8.30 am keluar rumah.  Hari tu ada Hari Potensi Tabika Kemas daerah Kluang...Batrice terlibat dengan zapin......fuh!..letih mak cik..


Berbulan berlatih......and mama dia naik bosan melayan dia berzapin kat rumah...kadang-kadang pergi Mall...berhenti sekejap pun dia boleh berzapin...kat atas conveyor eskalator pun dia boleh berzapin...senang citer...mana dia rasa nak berzapin...dia berzapin...tak kira tempat...semangat tul.

this time..mak bapa memang cikgu tak kasi sibuk2 campur....hantar anak....terus keluar...tak yah nak tunggu-tunggu.......pepandai ler cikgu diaorang uruskan...tp yang bagus...this time....Batrice and kengkawan cikgu dia tempatkan kat dalam kelas...berkipas bagai.....so, aku pun tak risau dia berlenggas panas....cukup time nak buat persembahan....baru ler keluar.....bagus kan...

Group Zapin Batrice sumer perempuan.....ada 8 orang......paling kecik umur 4 tahun...shomelll ok......


kengkawan perempuan berzapin....kengkawan lelaki plak bernasyid. So semua merasa join persembahan....kalau ada pun a few ler yang tak dpt nak join atas sebab-sebab tertentu.



mak ayah memasing memang excited ler...cer tengok abang nie....2 camera dia pegang...rakam anak dia jadi solo kumpulan nasyid......semangat kan..


cam biasa ler.....Nenek Batrice pun takkan lepaskan peluang nak tengok cucu beraksi..
padahal pagi tu nak kena pergi pasar coz' cik Mail (pengantin baru) nak buat kenduri esoknya tu.....tapi demi cucu.......sanggup lari jap..


ewah...anak dara dah siap di solekkan....siap pakai aksesori kecuali rantai labuh...
kemain lagi....ngan anting-anting jurai dia......


lepas VIP berucap...baru ler acara Zapin dijalankan......he he he...
comel2 belaka...nie ler group Zapin Batrice.....
meh Zana senaraikan nama sorang-sorang yerk..
dari kiri : Kyra, Zulaika, Hazifah, Hawa, Ika, Fasha, Batrisya, Qaseh
Cikgu Leha and Mak Nah.


si Ika (no. 2 dari kanan) tu ler yang umur 4 tahun....comel ajer......


Mama dok sibuk tolong pasangkan rantai labuh dia......last minit baru tiba....he he he he..


Nasib baik ler en Laling Hubby pun lari sama ke sini dari tempat kerja......
tak kira...Zana paksa gark suruh datang...bukan senang nak tengok anak buat performance kan...
so...ada ler gambar mama ngan anak dara nie....kalau tak....sendiri pegang camera...memang jangan harap ler ada muka sendiri kan...balik2 muka orang lain yang interframe...nak suruh mak2 yang lain tolong snapkan....cam tak yakin jer gambar jadi apa nanti...tu ler...senang lagi pakai camera compact....sapa2 leh tolong ambilkan gambar...


kemain seronok dok bawah panas....


Ada 6 group Zapin kesemuanya...Group Batrice no. 5......setiap group buat persembahan dalam 5-10 minit rasanya.....

yang nie aku tak sure dari Zon mana....tp comel ok group nie.....ada tu siap marah kawan bila salah step...tengah2 menari plak tu....comel sungguh ler bebudak nie


Nie Zon Intan.....dapat no. 2.....guru zapin yang sama ngan group zapin Batrice..


mana group yang dah buat persembahan...buat excited tengok group-group lain buat persembahan....mak ayah pun tekun tengok anak memasing menari kat atas pentas...


tu dia.....group Zapin Batrice dah keluar....


ewah....bangga jap mak...coz' group Batrice teratur jer...takde kejadian terkeluar dari group ker.....salah step sikit2 tu ada ler...tp memang teratur ler diaorang...


Mama bangga dengan kamu...he he he...


penutup.......


anak saya anak saya....ha ha ha...
nenek dia siap menangis bila group Batrice siap buat persembahan....
terharu tengok cucu dok atas pentas buat persembahan...


turun pentas.....laju2 beratur nak bergambar beramai2...


dan.....
laju-laju cari makanan
memasing dah kelaparan dan kehausan.....
Mak Nah pagi tu masakkan nasi kosong berlaukkan ayam masak kicap and sayur kobis....


kemain ngan bun rambut palsu....
bunga melur kat atas kepala...
Zana yang naik pening ngan bau Bunga Melur nie...


anting-anting jurai....sebelum nie kalau suruh dia pakai.....dia jual mahal...tp sekali dah pakai...siap requested nak pakai lagi....


nampak sangat lapar....tadi nasi....nie nugget plak...


Nasib baik tunggu result pun dah tak lama.........ada ler dlm 15 minit lepas tu...pengumuan pemenang2 dah keluar...
so....memasing beratur nak naik pentas ambil hadiah plak...


nie ler kawan baik Batrice kat school...Fasha.....dan kerana Fasha gark ler...minah nie sibuk nak buat rambut kerinting gark.......coz' Fasha kerinting kan rambut before cuti raya sebelum tu...tu yang dia pun geletis nak berambut cam Fasha......layankan...


say cheese....he he he.....bebudak nie....memang comel kan...geram rasa cam nak picit2 jer....tu tengok si Adam dok ngintai tu..


Alhamdulillah
Group lelaki dapat no. 2 dalam acara NASYID


and..
Batrice pun berkesempatan lagi naik atas stage nak terima hadiah......
kemain besar piala tu hah!


excited.........group Batrice JUARA bagi acara kategori Zapin...
mak bangga mak bangga...
berbaloi ler berlatih berbulan-bulan....


Insya Allah....22hb nie....bertanding kat Felda Air Hitam plak untuk peringkat Johor....mewakili daerah Kluang........lawan ngan Tabika Kemas dearah yang lain-lain.



Ini ler kak Siti....cikgu yang ngajar Zapin pada bebudak tu.....ada 3 sekolah yang kak Siti ajar....3-3 dapat no.....kira sapu bersih giteww.........and kak Siti jugak ler yang siap-siapkan bebudak Zapin nie.....



ha haha.....yang nie affair terbaru Batrice.....gedik anak dara nie bila mamat hensem merangkap abang yang make up kan dia dok usha-usha...dok kata dia pakwe Batrice......kecik-kecik dah miang erkk....he he he....abang nie pun suka dok ngacau Batrice.....nasib baik hensem...keh keh ekhe.....


Mama kamu dulu belajar Zapin sekerat jalan jer...........tak pernah lagi naik pentas memmpersembahkan tarian Zapin......nasib baik ler anak dara nie menyambung legasi mama dia....ha ha ha..nak jugak...

 

8 comments:

Nana said...

alah comei2 nye seme
lawa makeup batrice

Nana said...

alah comei2 nye seme
lawa makeup batrice

Neeza.Areef said...

tahniah batrice!!!
eh zana x ternangis ke? mmg la kita rasa terharu tgk anak wat persembahan x sangka dia dah boleh buat mcm tu..nmpk sgt kejap dah beso..yg penting dia brani

norhidana said...

wahaaa tumpang bangga kt batrice.... cantik+comel gile bdk2 tu ngn baju zapin tuh.... msti seronok kan tgk bdk comei2 menari zapin...

Lynn Hamzah said...

suka dan banggan dgn pencapaian batrice...anak dara ko memang cun la zana...lagi2 bila dah make up mcm tu...

Dilla Ady said...

kalu dilla pun kena ketap2 bibir tahan nk nangis tgk anak atas pentas..over kan? hahahhaha...

chumels le batrice!

atty's said...

geramnya tgk batrice..comey sangat2..

lieyalatif said...

biar le byk gambar wey sbb aku suke layan cite byk gambar heeheheh..syok sikit aku meneleku cite batrice ni hah....


wah wah wah.....zapiner gituuu .....heheheeh...baru la johor namenye kalo pandai berzapin....suke aku tgk zana...kecik molek siap bersanggul bunga tanjung tu hah...tu ori punye ke wey...cantik plak lilitannye.....apesal tak post video batrice berzapin...tingin beno aku nak tgk anak dare ni berliuk lentok kooo.....