Followers

Monday, April 15, 2013

Project : Almond Flakes

Taraaaa....mak update blog uol's...
amik mood balik..hik hik hik

ok..hari nie nak share resepi ngan korang.....berkat hari Jumaat..mana tahu ilmu yang tak seberapa nie boleh top up amal ibadah yang tak sebarapa nie kan.....

Bahan-bahan:
Tepung Bienetta
** Almond slice
** Pumpkin Seed
Baking Paper untuk lapik dulang...

*** optional k...ikut korang ler nak letak apa pun..gajus boleh.nak ala2 kemelayuan..letak kacang tanah pun ok kottt....tapi coz' tepung tu dah manis....rasanya much better letak almond and pumpkin seed tu..so dia jadi manis2 berlemak giteww......

Nie ler rupa tepung Bienetta tu...mahal weeeeii...sepeket harga RM26.90 utk 0.6 gm jerrrrrr


yang nie aksesori nyer k......zana suka letak pumpkin seed and almond....



Cara-caranya :

1-  Masukkan almond, pumpkin seed and tepung bienetta tu dalam bekas and gaul sebati.  Sukatan 1 : 1 means 1 cwn tepung 1 cwn almond/pumpkin seed tu...tp nak lebih letak almond and pumpkin seed tu pun takde hal....lagi meriah gitewww....

2 - Lapik baking paper atas dulang pembakar

3 - rata-ratakan bahan atas dulang pembakar.  jangan nipis sangat jangan tebal sangat..agak2 cover semua ok ler...
4 - Bakar dlm oven dalam masa 8 - 15 minit. Agak2 kaler tu dah bertukar ke kuning2an or coklat cair...
5 - keluarkan dan sejukkan... dah sejuk baru ler korang nak potong ke nak patahkan ikut size yang korang suka. Then simpan dalam bekas kedap udara.


Hasilnya....sedapp...walaupun manis...tapi bila dah geget sekali ngan almond and pumpkin seed tu dia jadi ler lemak2 manis......kalau dah makan, x boleh nak berhenti punya..


so....because ada permintaan.....dibuka untuk tempahan..he he he...buat masa nie berani ambil order utk bebudak office dulu and kawasan2 berdekatan..nak pos tu tak sure jdi rupa apa nanti bila sampai kat tangan korang kan..


 *** boleh bisnes untuk raya nie...he he he

11 comments:

atty's said...

terliur kty dibuatnya nie

onniesham said...

dapnyer zanaaa.. confirm x brenti mngunyah..

mcm sng jer nk buat.. tp cost dia mahai tu

norhidana miswan said...

rajin nyer ko zana... waaaaaaaa terliur aku menencoknyer, nk try membuat lah nnti... tp tunggu gaji hheheh... eh tepung tuh 0.6gm ke 0.6kg @600gm heheheh....

Emy Omar said...

Sedapnya almond flakes tu Zana,rajin awak..terliur akak dibuatnya ha

Dee said...

kalo turun KL kabo2..k dee nak beli..hehehe..

Aiza Hamdan said...

wahhh..sedap nih..pernah rasa..kalo dekat dh order dh kat zana..:)

Sutera Syifa said...

Boleh tanya beli bienetta tu kat ne?kat pasaraya ada ke? Dh cr tk jumpe la..

Anie Mohd said...

as salam zana, saya dah buat cuma napa dia melekat yer..bila masukkan kat dlm botol..dia melekat antara satu sama lain...saya salah teknik ker..boleh share dgn saya kalu ada petua ker...

Anie Mohd said...

as salam zana..nak tanya..sy ada buat almond flakes ni..tapi napa bila mskkan kat dalam bekas atau botol..dia melekat antara satu sama lain..boleh tlg saya x

Chindarahadineh Jinti said...

Salam. Nak tanya kenapa bila letak baking paper tuh dia melekat takbleh tanggal.

Anonymous said...

mn nk dpt tepung ni...sy kt kelantan..susah nk dpt