Followers

Friday, April 30, 2010

Kerabu Mangga versi Aku

Salam pagi jumaat.........moga minggu ini....minggu yang terbaik buat kalian........dan semoga minggu akan datang lebih baik dari minggu ini.........

Takde mood nak menulis panjang......tp...aci tak kalau pepagi hari nie, aku sajikan korang ngan kerabu mangga yang aku buat Ahad lepas....he he hehe..........1st time try buat di sebabkan laling hubby aku buat permintaan..........confuse jer aku......tp kata nak jadi isteri mithali kan.....harus ler aku tunaikan walaupun agak-agak confuse camner aku nak buat.....ha ha aha...

Balik pasar beli2 bahan....sempat lagi aku belek resepi KERABU MANGGA kat internet.....tu untung nyer sekarang kan.......SEMUA DI HUJUNG JARI ANDA.  he he he.....


tak cukup bahan pun sebenarnyer.....tp ada iras-iras dah rasa dia.......2 trip ko aku buat.....untuk lunch sekali...untuk dinner sekali........permintaan suami WAJIB kita tunaikan .....

Resepi? korang jangan ler tanya yerk.....aku pun cilok dari internet....tp untuk yang nie bahan-bahannya cam biasa lah kan.....mangga muda (aku beli mangga epal coz' ranggup), udang kering, kacang tanah, sos ikan, lada cili, garam gula secukupnyer.......udang kering + kacang tanah tu aku sangai...(goreng tanpa minyak) pastu tumbuk......mangga muda tu...hiris nipis2 camtu....tu laki aku yang tolong hiriskan tu......gigih ko dia hiris halus2 camtu......pastu.....korang campur sumer bahan2 yang tersebut yerk.......gaul sampai mesra...pastu...tadaaaa.....jemput makan sumerr!


14 comments:

mamaaerish@eb said...

rajinnyer en asben yer?... (",)
musti sbb dier suker... ;p

atty's said...

wah..bagus lah zana..isteri mithali..
kalo jadik jiran kty besh nie..

☆ lieya latif ☆ said...

woa!!! nampak jadi tu zana...sure sedap tu....bagus hemlin suke makan kerabu2 nie...laki aku tak layan....tapi aku suke.....nak buat cam payah (malas sebenarnye) wakakaakakak

Jasfyra said...

terliur aku tgk weh..
zana nk tanya ni,sos ikan tu ko beli cap apa eh?

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

eb - rajin nyer sesekali eb...dia nak makan so, kenalah dia rajin tolong wife dia nie..he he he

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

kak atty - he he he..yolah tu....

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

lieya - tak berapa nak jadi coz' ada bahan yg takde lieya...oo..shah tak makan kerabu erk...kitaorg kalau kerabu mangga nie..pantang..pantang ada...he he he

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

zuera - alaaa...lupa ar wei cap apa....nanti balik aku check yerk..aku beli kat The Store jerr

Dee said...

dh kalo husband yg mtk..wajiblah tunaikan..betul x? nmpk sedap gak kerabu tu..

eRiNsZ said...

terliurrr lakkk i...

lpas ni zanna kner beli sagat... snang sket nak x yah hiris mangga tu...
sila ke cosway hehehee

Lily @ Mama Iqa said...

husband kite ni kalau skali skala request tu, tak smpi ati la plak tak tunaikan..kang majuk muncung2 la plak! huhu~

sedap la plak tgk kerabu ko tu!

[-suziey-] said...

waa pndai la jgk buat..aku ni ha xreti lgsg

rasp said...

antara paberet dish i lah sis...
pembuka selera gitu...
terkecur i tau...

kitatauke said...

kerabu mangga????KATAKAN TIDAKKK....TIDAK UNTUK TOLAKKK....:)