Followers

Monday, April 26, 2010

Mama, i'm ready !

Sejak dua menjak nie...si Batrice kecoh mulut nak pergi school, nak pergi school.....
Act, dia dah boring duduk rumah sesorang...since Abg. Abid dia pun dah pergi school this year kan.....nak main takde geng..........kalau ada pun, Abang Abid duduk ngan nenek pagi jer....pastu tengahari mula ler dia boring ngadap muka nenek jerrr.............he he he he..

Nie, citer Sabtu lepas......balik dari Pasar Malam tu.........lepas makan sumer.........gigih dia dok ngusung beg Pooh dia tu ke hulu ke hilir dari depan ke belakang kengkonon nak pergi school.......


kemain lagi dia posing ngan beg Pooh dia nie kan...........lama jugak hayat beg nie ngan si Batrice......dah dekat 2 tahun dah rupanyer...........and keadaan masih sangat tip top.........tp tulah, minah sorang nie...dia ada masa-masa dia......nie time dia galak ler nak pakai beg nie........kalau tak...tersadai jer beg tu dalam bakul barang-barang dia..................


Dah pakai beg..........harus ler naik "motor' plak yerk.......nak pergi school katanyer............pastu ronda satu rumah........nak keluar mama dia tak benarkan coz' dah malam kan.......layan jer lah "motor" tu dlm rumah kecik nie anak oittt......


Diam tak diam..........besar dah anak aku......dah 3 tahun........dah macam-macam peel dia yang ....... kekadang tu boleh hilang sabar melayan peel dia.......melayan kerenah dia......


Special pose from Batrice.

Dah tengok dia posing2 gedik kengkonon nak pergi schoolkan........jom check apa yang ada dalam beg Pooh dia tu...............

buku latihan mak cu dia..........iniler bahan2 dia menconteng kat rumah........habis sumer dia angkut buku latihan makcu dia........and.....buku latihan ntah budak mana yang ada kat rumah nenek dia....kekadang tu, Mak Tina dia sedekah buku anak-anak murid dia yang dah tak guna.......so, mmg mewah ler ngan buku budak sorang nie...........

Apa lagi yerk yang ada selain buku? Pencil? kaler pencil? pemadam? pencil box? or.
.
.
.
.
.
.

kereta menan dia daaaaaaa


Hah! tu ler harta dalam beg dia.......buku tu dah OK lah kan.....tp bab kereta menan yang dah sompek sana sini pun dia hangkut dalam beg tu apa kes.......nie nak pergi school ker nak pergi main nie...?


and alhamdulillah.......anak dara aku nie, mmg jadi hobi dia menulis walaupun tak tahu apa ke benda yang di tulis tu.........kira boleh di banggakan ler umur baru 3 tahun dah pandai pegang pensil dok corat coret kat buku.......kan........aku dulu, ntah umur berapa baru pandai nak pegang pensil tulis-tulis bagai..........so, bila tengok Batrice, aku rasa aku dah cukup bangga dengan dia..........walaupun hanya duduk ngan nenek and tak pergi school lagi..........tp alhamdulillah.........doa makan dia dah khatam, ABC dah sampai K.......bab nak sambung L, M, N tu...bunyi nyer lain mcam sikit...........123 both in BM and ENGLISH dia dah khatam.....Alif Ba Ta pun dah ada kemajuan..........bab bercakap......jangan cerita lah..........mcm bertih jagung......so, syukur sangat-sangat...............




So, next year memang aku akan pastikan budak kecik nie di hantar ker school..........sian kat dia..........boring duduk rumah berdua jer ngan nenek dia...xde geng nak main nak gaduh.........aku ingat nak survey-survey sekolah tadika cina ler untuk Batrice coz' ikut perancangan kami.....sekolah rendah, kami nak masukkan dia ke sekolah cina....so, if nak masuk sekolah rendah cina.......at least dia dah belajar 2 tahun kat sekolah tadika cina..........



6 comments:

LyNn HaMzAh said...

kak lynn sokong kau hantar batrice ke school...biar dia dapat pendedahan baru...insyaallah anak dara zana ok...sebab dia pun dah pandai bercakap kan...jd kalau apa2 jadi kat school dia dah leh report kat zana n hubby...

dulu kak lynn pun ada teragak nak htr qistina ke tadika cina tp kat area rumah kak lynn nie tak der...huhuhu...tu yang amek english medium jer utk anak kak lynn...

rasp said...

mmg elok u masukkan ke tadika cina if u nak masukkan dia ke skolah cina sis...at least minimum 2 tahun...
ada skolah2 rendah cina mmg antara requirement, anak tu kena gi tadika cina minimum 2 tahun..
bertambah cerdik lah batrice nanti....

Lily @ Mama Iqa said...

hmm..peel saling tak tumpah mcm iqa..dgn mulut bertih jagungnye, penatkan nak lyn..tp tu la, sedar tak sedar, 3 thn dh kan anak kite..rsnye kite sama2 kenal ms diorg blum pun umur sethn kan?

aku pun akan pastikan dia ke sekolah thn dpn. dh tiba ms utk diorg ni bersosial n bercampur org.

NoRwAnI nOrWi said...

alahai so sweet batrice nak gi skol...siap beg pooh ngan moto comel lg...clever girl..wei aku tag ko utk contest senyum menawan..nak join,join le...x nak pun ok..hihihi

http://norwaninorwi.blogspot.com/2010/04/contest-senyuman-paling-menawan.html

Emy Omar said...

Alahai..sian dia Zana..ko hantar la dia ke sekolah zana..takde la dia boring..banyak yang dia dapat nanti.Akak..Erfan tu dalam pelat2 dia..mcm2 dia dah boleh sekarang..dari menyanyi..mengira..berzikir bagai..wahaahha..sejuk perut mengandungkan dia :D

[-suziey-] said...

amboih kemain posing siap naik vespa nk g skool yek batrice..lawak je tgk barang yg dibawa ke school..ekek:p

zana..bg la dia adik..xdela boring main sorang2..ahaksss