Followers

Monday, May 17, 2010

Siakap Stim Lemon

Salam tengahari sumer....dah makan? aku cam biasa arrr...rutin makan aku kat office nie...pukul 10 dah ambil heavy meal.......tu pun sampai ke petang....petang plak...ikut menu...kalau ada menu yang kena ngan tekak aku.....aku gi ler turun kantin beli....kalau takde....takat order milo ais kaw punya ajerrr...............

Sabtu ahad, we'll terperap kat rumah jerr...penat arrr kalau tiap2 minggu keluar......letih badan...tu yang buat cuti dua hari tak cukup tu..............so, di sebabkan tak keluar ke mana2.................pagi2 sabtu tu...laling hubby aku ajak gi pasar lepas b/fast...............nak wife dia nie masak ler kekdahnyer hari sabtu tu........


Menu lunch untuk hari Sabtu kami : Siakap Stim Lemon, ayam goreng and kailan ikan masin....Wallah......1st time buat siakap stim nie.....ooo......sonang baitu jer rupanyer.........main campak2 jer ....keh keh keh......so, aku share resepi siakap stim lemon tu yerk...........

Bahan2 yang di perlukan :

Lemon, bwg besar, bwang putih, cili padi, halia and serai........serai takde dlm piccas coz' laling hubby aku tengah ambil kat luar nun..........

And then, bahan2 tersebut di racik2 halus...........bwg besar tu boleh potong dadu, halia hiris nipis, bawah putih plak ketuk2 jer...cili hiris nipis2.........serai pun sama....dah siap....campakkan sumer bahan2 yang telah di hiris dan di racik tu dlm tempat pengukus....

Opsss .....lupa plak nak habaq....ikan tu boleh ler lumur ngan sos ikan utk menggantikan garam yerk...kalau takde sos ikan....pakai garam pun takde hal punya..........


dah campak sumer bahan2 tu dalam bekas pengukus bersama ikan..........potong lemon tu......perah and ambil airnyer..........lepas tu, jirus ler kat atas ikan tu.........letak sikit gula, and tambah lah air barang secawan kan.....nak byk kuah, letak byk air sikit....kalau tak suka byk kuah..letak ler sikit jer air nyer....pastu nak kasi dia pekat sikit.......godak tepung jagung ngan air...pastu curah kan dlm bekas pengukus tu...........

and akhir sekali..........kukuk ikan bersama bahan2 campakan and jirusan barang 10 minit ke 20 minit....ikut ler hingga ikan tu masak kan.....sambil2 tu...rasa ler kuah tu....kot2 ada yang kurang...boleh di tambah......

and hasilnyerrr........
.
.
.
.

.
.
.

jeng jeng jeng


tomato sebagai hiasan...keh keh keh....

*** comment laling hubby ku : SEDAAPPPPP mama.....he he he

ada bakat rupanyer aku bab masak memasak nie...........tingal rajin atau tak jerrrrrrr.........

(entry auto published coz' internet kat office problem)

13 comments:

[-suziey-] said...

hehe..my hubby terror buat siakap stim:p

slm br je masak siakap paprik tomyam..hehe..jamu MIL:D

atty's said...

wah..terhebat ..zana..sodapnya lah nampak ..buat perut kty lapo je

☆ lieya latif ☆ said...

WAH....aku tgk pun nampak sedap nie....kemain lagi gravynye....tu ar selalu buat sweet sour n 3 rase jek...sekali sekale di stim kan pun naik stim kite kan zana heheheehehh

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

suziey - wah...boleh ler berguru ngan hubby suziey...zana baru 1st time buat nie...requested dari laling hubby

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

kak atty - he he he.....jemput jamu mata yerk kak

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

lieya - ha ha ha...1st time try buat lieya...lagi senang dari siakap 3 rasa tu....

Sham Ummi Echa said...

fuhhh sodapnyer zana... ni kalo ko masak sedap2 camnih.. snggup aku terjah umah ko jauh2 tu.. hehehe

Dee said...

kalo hubby dh kt sedap..mmg sedaplah tu zanna..

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

Sham - ha ha ha...sesekali tunjuk skill..lenkali aku masak sedap2..aku roger ko yerk...nak tengok ko turun ker tak!

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

sis Dee - harap2 dia puji ikhlas lerr hendaknyer...

♥♥♥ سواي @ ماما ايمان شاهيراه ♥♥♥ said...

zana..klu guna lemon yg kuning tu lg sedap..wangi je...

wah2 lepas ni rancak la berasap dapo ko... hehe en somi dah puji2 tu... hehehe.. sonokkan masak utk famili...

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

sue - aku guna yang tu ler sue...tp yang tak cukup kuning lagi kulit nyer...he he he..

yelah tu...seminggu sekali larat ler aku nak masak...kalau hari2...perh....tak larat makcik

♫♪ Cik Puan Mimi ♫♪ said...

zana, best pulak siakap stim ni.. akak nak cuba gak la.. thanks 4 sharing recipe