Followers

Friday, August 12, 2011

Miscarriage....9 minggu yang indah

Salam.............

Sedar tak sedar 12 hari dah kita berpuasa.....means....diam tak diam...tinggal lagi lebih kurang 2 minggu jer kan nak sambut Syawal.........apa2 pun..moga kita terus diberikan kekuatan di bulan Ramadhan ini.  Amin

Btw..........Act, setelah 9 minggu mengharungi minggu2 terindah dengan kehadiran si kecil.....akhirnya Allah putuskan si kecil itu bukan rezeki kami......apa-apapun aku redha....

.
10 Ogos 2011 :

Memang dari pagi....perut rasa tak selesa.....lepas sahur 2-3 kali gark ler appointment dengan Mr. T.  Tak tahu either salah makan ke apa......then, masuk office macam biasa.....boss ada...so a bit busy jugak ler sikit paginya......time tu pun beberapa kali ulang alik masuk toilet.....ngan rasa tak selesa kat pinggang.....buat aku biarkan jer.....jenis aku nie tak suka nak melayan perasaan sakit ke apa.....bila kita biarkan, insya allah, rasa tu beransur2 hilang.....but then, around pukul 3 pm kot.....rasa tak sedap.....pergi toilet....OMG....ada kesan stain sikit kat underwear......rasa hati dah tak sedap...tp coz' kerja banyak then esoknya (11 -12hb) boss cuti..maka ada kerja yang perlu diselesaikan that day.......

Balik office...ingat nak pergi jumpa my gynea...tp that day, klinik buka pagi jer....so, that means....kena tunggu esoknya ler baru pergi.

Malam tu dah rasa tak berapa selesa kat pinggang......bleeding berterusan cuma tak banyak ....then, around pukul 9 giteww...aku dah pengsan....(zzzzzzzz)

11 Ogos 2011

Sepanjang malam tido dengan rasa tak selesa..........perut memulas, pinggang kejang...sakit kejap2...but still boleh tahan..........

Around pukul 3 am...bangun buatkan Batrice susu.....start rasa sakit sangat kat perut...kejang....check...bleeding makin banyak.......but, aku bawak2 tido....walaupun hakikatnya tak tido pun....tak leh nak ke kiri, ke kanan.....rasa sakit.....

Kemuncaknya...around pukul 5 am.....bangun kejutkan laling hubby aku bersahur...tp tak bangun2 gark...tak nak bangun sudah....then...10 minit kemudian...aku rasa mcm "burst"......feel macam banyak giler darah keluar........memang pun.........terus masuk toilet check...

OMG.....my baby dah takde......dah keluar sendiri....aku kejut my hubby maklum.....then tunggu siang sikit baru ler pergi klinik jumpa my gynea.......

Then.....sepanjang dari pukul 5 am tu sampai ler pukul 8 am.....aku tak tido....darah makin banyak keluar...pad berganti pad.......ada lebih kurang 5-6 kali aku ganti.....siap2 kan Batrice pergi school...then terus ke klinik.

Sampai kat klinik.....jumpa Dr Luckmal.....scan...memang dah takde.....cuma tak bersih sangat..means tak semua keluar habis.....so, appointment utk buat DnC hari tu jugak.......datang balik around pukul 12.30 pm....check in and wait until Dr Luckmal selesai buat operation.

From 12.30 until 5.30...tunggu punya tunggu punya tunggu...malang coz' that day Dr Luckmal banyak kes.....akhirnya around 5.30 pm tu...baru ler turn aku...yang last sekali.....fuh! dengan redha hati menyerahkan diri pada Dr Luckmal.....that time..mcm2 perasaan aku.....tp nak buat mcm mana.....memang kena buat DnC tu jugak...kalau tak nanti lain plak jadinya...so...redha jer lah apa pun yang Dr nak buat nanti....


Masuk bilik OT...ready utk proses DnC...lepas Dr Luckmal bagi ubat tido...terus aku tak sedar apa2.....sedar2 balik dah atas katil....Batrice dok bebel2 ntah apa-apa. Patut ubat tu bertahan 3 jam....jadi sejam lebih jerrrr..............pukul 7 pm....keluar ward. Aku minta even time tu pening2 lalat lagi......sian ngan Batrice n Laling hubby aku.

So...just 9 weeks jer Allah pinjam kan perasaan indah itu pada aku.  Apa-apapun aku redha...dan bersyukur...sekurang-kurangnya Allah pinjamkan perasaan itu walaupun sebentar....jika nak dibandingkan dengan wanita-wanita lain yang langsung tak pernah diberi peluang mengecapi perasaan indah itu....aku di kira beruntung.....Semua yang Allah aturkan pada kita, Insya Allah itu yang terbaik buat kita.......moga ada hikmah di sebalik yang terjadi ini.

Cuma...kesian dengan Batrice coz' dia sedih..baby dah takde....dia yang excited.  Semalam masa bagitahu yang baby dah takde....dia nangis....sian anak mama.  Takpelah sayang...insya allah, ada rezeki buat mama and papa lepas nie..if memang di takdirkan takde...nanti mama cari baby orang lain yang tak mau baby dia yerk sayang.......

*** Doc bagi MC until 20hb Ogos nie.............fuh!....lama sungguh lerrrrr

39 comments:

Dee said...

takziah zana..xpelah..bukan rezeki zana..lepas ni jangan putus asa..cuba lagi..suka dgn n3 zana..penuh keredhaan..orang yg redha ialah orang yang bersyukur..jangan sedih2 ye..

mama tisya said...

takziah zana..take care ye

oli said...

meh sini hug hug

zura_habib said...

takziah...

Citarasa Rinduan said...

zana.
jika kamu dihadapan mata kak..
kak akan peluk kamu sayang..
kak akan pinjamkan kekuatan padamu..

sedihnya saat ini,.tapi kamu tabah dik...

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

takziah zana..
takpe, cuba lagi.. ai pn sdg berusaha menambah ahli ni..
tp takde rezeki lg..
apa yg sy rungsing skrg, last peyet ritu sari aje.. tp dlm 2,3 arini kuo stain gak.. adusshhh, takut seh!!!

Mira said...

akak kagum dengan semangat zana walaupun kehilangan nyer tp zana tabah dan redha..insyallah ada rezeki zana lepas nih...

citer sana sama ngan akak masa keguguran dulu..alhamdulillah lepas keguguran pertama akak dah dpt julia marissa skg...syukur..

zana pantang baik2 ye..jg makan, jg emosi..

Irma Ruhani said...

Takziah zana atas kehilangan dia. semoga kau terus tabah.
Biasanya kalau lepas DnC senang nak lekat balik.aku dulu dapat Dina pun beberapa bulan lepas aku DnC. Aku sentiasa diakan kau.

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

harap zana tabah menghadapinya...insyallah...ader hikmah disebaliknya..

cuma seperti yang ayu komen dalam FB aritu..kalau dah bleeding,memang takut miscariage jer...tak pe lah..redha ngan ketentuaNYA

Me_Lina said...

sedihnyer baca... tabah dan sabar banyak2 yer... Ada hikmah disebaliknya... InsyaAllah...

Azueriena Norash said...

tabahkan hati yerkk...dah bukan rezeki kiter...mungkin ader hikmah di sebalik kejadian....zana take care tau

-SharleenZawawi- said...

ala... citer ko zana buat hati aku syahdu... hmm tp ko sungguh tabah. yela xpe ada rezeki lain tu... aku pun pernah mengalaminya sblm dpt damia.... take care yer...

atty's said...

insyallah ada rezeki lain lagi tu..
selalu kalo gugur mmg dpt mc..lama..kalo gomen dpt 2 weeks..

lieyalatif said...

ko kuat zana.....mmg kuat.....

serius aku nangis bace tang batrice....sape kate batrice takde adik...tu dayyan tu adik batrice okey.....

*menangis*

onniesham said...

yer zana..ko mmg tabah, ko mmg kuat. aku kagum dgn ko. xpe la zana, mngkin masih belom rezeki ko. insyaallah ada yg lebih indah utk ko nnti. sgt sedih baca coretan ko ni. sebak aku... *lap air mata*

♥♥♥ سواي @ ماما ايمان شاهيراه ♥♥♥ said...

meja aku dah banjir ni... ermm

♥♥♥ سواي @ ماما ايمان شاهيراه ♥♥♥ said...

meja aku dah banjir ni... ermm

Sidratul Muntaha said...

sabar zana..
take care my dear.
menangis dah aku kat sini bile ko update nih.
Allah....Allah.
sian icha menangis..
- aku tak boelh nak naip, dah aku sedih sgt........................................................

KSWSK said...

sedih jgk wa bc coretan zana ni..papepun insyaallah akan ada rezeki lg tu..

Jasfyra said...

sedih gila..
sabar ye zana.insyaAllah ada rezeki lg pasni.org kata lps keguguran ni,cpt lekat.mintak2 ko salah sorang darinya ye.amin..

Ciklinn said...

takziah dik... insyaalah ada rezeki lagi tu nanti.. tabah yer

syariza09 said...

take care...may be rezeki tu akan kembali

Lelord said...

sabar yek...lom rezeki kali ni. insyaallah ada la nanti. take care

Mamamya said...

sabar ye dik..smlm masa baca status zana kat fb dah x blh tahan airmata (akak ada anta sms tp xtau lah maybe zana x sempat nak reply @ dah tukar nombor..x pe lah..lain kali kita change no lagi yer)

zana bykkan lah berehat n jgn lupa makan ubat...akak sentiasa doakan yg terbaik utk zana n family....

auwcak said...

sabar zana..InsyaAllah, satu hari nanti ada rezeki awak...apa pun jangan putus asa..(lina)

rasp said...

zana u are one strong lady! dari entri nie mmg i percaya that walopun u bersedih, tapi mmg tabah hadapinya...

insyaAllah ada rezki nanti...usaha tangga kejayaan...

hugsss & kisses!

mommyYen said...

sedihnyer..tabah ye.
take care.. :(

sasha @ mumyalya said...

takziah..insyaAllah ada rezeki lagi..
take care ye..

Lily @ Mama Iqa said...

zana,
teringat ms aku misscariage dulu. ari2 aku nangis okeh! ssh btl aku nk buang perasaan terkilan bersalah aku sume. jgn jd mcm aku tau!
*nangis..sgt2 paham perasaan ko..

Lily@MamaZaraZareef said...

Takziah Zana..seriusly, kagum sbb Zana nmpak tabah sgt menerima ujian dr Allah ni sekali lagi..semoga ada rezeki yg lain utk batrice timang adik yek..

mamazana said...

Takziah ye zana... I'ALLAH, ada rezeki utk kakak batrice dpt adik nanti.

Take care...

nieda said...

take care k

MAYA said...

takziah zana..sabar ye.. kamu sungguh kuat menghadapi dugaan ini.. sedih bc tang batrice menangis... insyaallah ada rezeki lean lepas nih.. take care ye..

·٠•●♥ NOR ♥●•٠· said...

takziah... mungkin ada hikmah disebaliknya... teringat dulu saya pun pernah gugur... tp Alhamdulillah lepas tu saya pregnant lg dan impian hubby nak bb boy tercapai.... now sy preggy lg.. baru 2 bln lebih.. tp risau jgk coz opis tingkat 5... lif slalu rosak... =p

izz said...

sabar ye zana.. pasti ada hikmah disebaliknya... take care..

wanie said...

takziah zana...tabah ye...insyaAllah ade rezeki zana nanti..take care

Ruziawati Yusof said...

zana.. takziah.. bersabarlah dik.. DIA sedang mendugamu.. jaga diri baik2 ye? sayang zana

Maya Mayana said...

nangis aku baca entry ni,banyak-banyak sabar k...percaya setiap sesuatu tu ada hikmahnya....semoga suatu masa menjadi milikmu juga 40 minggu yg indah itu,makan acid folic selalu utk prepare kan bdn kita...next time preggy insyaAllah kuat...

aTy _faRed~ said...

takziah... [saye sangat takut].. anak fes gugur jugak ngan sangat teruk.. ni baru mengandung balik.. harap2 selamat... saye takut perasaan tu..