Followers

Tuesday, June 1, 2010

Rewang besar-besaran

Salam hari pertama di bulan JUN....wah, kejap jer dah masuk pertengahan tahun....cepat betul masa berlalu erkkk.........

So, ok kengkawan...let's continue ngan citer xtvt sebelum majlis perkahwinan adik2 aku.  Macam biasa lah kan....bila hidup dalam masyarakat yang kaya dengan muafakat...........maka kerja susah pun jadi mudah....kerja berat pun jadi ringan.  Begitu lah kami yang hidup di kampung nie.....tenggaroh pun boleh di kategori kan as kampung yerk......so, my mum  mmg tak perlu risau ler takut xde orang yang nak menolong kan....ahli2 blok awal2 pagi lagi dah datang berkampung kat rumah aku....start dari hari jumaat....tp coz' tak byk kerja...so, jumaat tu takde lah ramai sangat.......tp hari Sabtu...mmg meriah lah.....byk kerja nak buat kan.......


Dari kupas bawang...potong bawang, potong daging....prepared ayam and others work memang ahli blok akan gotong royong........tuan rumah  just sediakan kerja and bahan2 jer...yang lain insya allah di usahakan bersama2 ahli blok dan sedara mara.  Maufakat membawa Berkat...tak gitewwww....





Periuk nak masak pun dah tersedia tertenggek atas dapur.....tp masak takde lah hari sabtu tu kan.......selalunya....start awal pagi around pukul 4 - 5 pagi...tukang masak baru lah start  memasak nasik, lauk untuk majlis........kali nie, tukang masak kami.....cik Sukarno.....bapa sedara aku.....dulu time aku, arwah atok aku yang masak........this time turn my bapak sedara plak....bab masak2 untuk kenduri kendara nie dalam family aku bukan menjadi masalah coz' ramai tukang masak tak bertauliah tp gred lebih kurang cam chef hotel.....silap2 chef hotel pun kalah....


Lunch tengahari Sabtu tu pun depa gotong royong masak...mcm2 ada....siap ada ulam and sambal belacan..also my feveret keladi asam rebus...walllah........Selera tengok lauk2 kampung tu kan...tp bila dah penat nie.....mmg takde "mood" nak makan ler......




Tapi adik2 ipar aku nie kemain menceduk makan....almaklum.....ibu2 mengandung mmg perlu makan lebih2 kan....



Batrice? ha ha ha....usah di tanya....mmg seminggu kat kampung aku lepas tangan jerrr......tak risau pun kalau dia main jauh2....yelah...kampung tak macam bandar...so, dia memang bebas giler kat sana...nak2 ramai plak tu yang rajin nak melayan dia..........seronok ler dia....


Siap buat mesyuarat tingkap lagi ko.......korang tengok ler kengkawan dia.....sumer budak dah sekolah punya....dia yang paling kecik...tp rela hati jer kakak2 tu melayan kerenah Batrice......tp yang peliknyer even dia yang paling kecik....tp dia yang jadi ketua kat kakak2 tu....apa dia suruh...kakak2 tu buat jer.....

Ada 1 part yang kelakar tapi aku tak sempat nak rakam.....dia dok buat konsert dalam rumah sambil pegang microfon, joget2.....yang lelain dok berkerumun kat pintu umah mak aku tu....siap tepuk tangan lagi......he he he he ......aku rasa lah kan.....kalau aku biar si Batrice nie duduk ngan mak aku kat kampung......harus bertukar kaler kulit dia 100%....seminggu duduk kampung......naik legam kulit anak aku....mana tak nyer...tak reti panas kalau dah main tu kan.....siap golek2 lagi ko atas rumput bawah pokok rumah jiran aku.......


Nak marah......mcm tak patut plak......balik tenggaroh jer lah dia boleh enjoyed explore benda2 yang dia tak dapat nak explore kalau kat kluang kan.......balik tenggaroh ler dia reti jadi budak kampung....main pasir, main golek2 atas rumput.....petik daun2 pokok....main lari marathon dari rumah  mak aku ke rumah jiran aku yang jauhnyer mau 4 - 5 buah......he he he...biarkan aje kan.......biar dia happy...biar dia enjoyed and biar dia rasa apa yang mama dia pernah main dulu...........xde ler jadi cucu felda yang jakun nanti...hik hik hik

17 comments:

oli said...

sy tengok gambar pun boleh rasa betapa penatnya kenduri....hehehehehe...
hari wesak bapa mertua kat kampung buat kenduri doa selamat...mak oiiii...tolong sampai pinggang nak patah...
balik ke kl, sofea asyik cakap nak balik kampung...kampung best...
mestilah best boleh bebas sebebasnya...

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

oli - mmg penat oli..nak2 jadi tuan rumah....walaupun ada yang datang menolong...penat tetap terasa...

mmg best pun duduk kampung....
same goes to batrice....time nak balik tu..kemain lagi dia tak mau..siap lambai2 salam mama dia lagi..tp mama dia yg tak kuat semangat nak tinggalkan dia kat kampung

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

hohoho...buat birthday party pun penat gilerrr...ni kan pula kenduri kahwin kan ...tak pe lah bukannya selalu...

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

ayu - ha ha ha.....tahu takpe ayu...tp bila dah selesai ngan selamat tu...hilang pun penat....tp sakit badan berminggu2 gark ler tak hilang lagi nie.

LyNn HaMzAh said...

jadi org kuat utk kenduri kawen nie memang arr penat...kak lynn dah rasa mcm yg kau rasa zana...

memang enjoy sakan la anak dara tu yer kat kampung...hehehe...mamanyer lagi la enjoy sbb anak x berkepit sangat...betul x zana...

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

kak lynn - betul tu kak...jadi orang kuat nie mmg ler penat...tp bila majlis selesai ngan jayanyer.....rasa berbaloi2 penat tu..

he he eh.....mau tak senang hati kak....senang sikit nak buat kerja....

wanzi said...

itulah dikatakan bermuafakat... gotong-royong dikampung memang paling aku suka.... ramai jiran tetangga.... >>> nti sila ler ke blog saya plak

☆ lieya latif ☆ said...

tu yg seronok kenduri kendare kat kg kan zana...rewang merewang still ade lagi...kalo kat bandar2 dah panggil catering jek....seronok tolong menolong sanak sedare...tapi penat jgn citer ar....aku mase kenduri leo...sakit2 pinggang ko huhuhuhu....

ko same cam aku, balik kg jek...anak2 lepas tangan hahaahaha....aku kalo balik simpang, mia mija mmg tak join dah ngan aku n shah.....pandai je kbawak diri....heheeheheh

Sham Ummi Echa said...

mmg meriah kenduri kawin adik ko nih.. siap ada merewang bagai.. yer la zmn skang payah nk jmpa dah kenduri camni.. ramai yg pakai catering je so dah ilang la kemeriahannya.. aku kecik2 dlu je merasa knduri ada rewang2 ni masa kt kg.. ohh really miss that time.. syok je bdk2 masa tu

firahadifa said...

dulu kawen2 nie sgt meriah sebab ade rewang2 macam nie la.. even penat.. tapi best sgt kan.. now sume pakai catering jerk.. lepas majlis balik, da x semeriah dulu da..

mmg nampak happening!

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

wanzi - ye betul...muafakat jiran tetangga tu yg buat sesuatu majlis tu jadi lebih meriah...gud luck tuk entry mr potato tu yerk

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

lieya - betul lieya....kalau guna katering...meriah gark...tp kurang ler kemeriahannyer....bila duduk rewang sesama nie....yg meriahnyer tu....mcm2 cerita keluar...seronok dok berborak2 sambil buat kerja...
aku dah seminggu sakit kaki ko....adoi ler...

kat kampung jer aku berani nak kasi dia lepas bebas ko..kat rumah hemlin pun aku tak berani coz' taman and dekat ngan jalan besar...kalau kat kampung tu...even dpn rumah jalan besar...tp tak takut coz' kat halaman jer pun dia main..paling jauh pun just kat laman jiran2 aku ....pastu ada geng besar yg tolong tengok2 kan dia

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

sham - mau tak meriah sham...last majlis kenduri kawen kat rumah aku...so...mmg niat nak kasi grand sikit...tp takde ler sampai berhabis2...meriah sebab ramai yang datang menolong jer...

dulu2 time muda2....time ada kenduri kawen ler aku kengkawan excited...coz' nak jadi penanggah...glamer oo jadi penanggah nie....time tu ler test market...keh keh keh

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

firahadifa - thanks singgah sini
nasib ler kampung zana nie still praktik lagi gotong royong utk majlis kenduri besar....so...sumer kerja berjalan ngan lancar...ahli blok pun memasing tahu peranan memasing...tu yg seronok tu...

♥Azie♥ said...

meriahnyer...

♥♥♥ سواي @ ماما ايمان شاهيراه ♥♥♥ said...

wah meriah gitu...syokkan kenduri kt kg walaupun penat tp jiran2 ramai membantu..kt raub pun masih lg camni... sonok jiran2 sedara mara bkumpul..

Dilla Ady said...

waaaa....ni baru btul bunting pelamin kan kak...pasni batrice ade geng la..sepupu2 da nk kuar join die..hihihi...

tak sabar nih nk tgk pengantin melaram ngan baju2 yg akak pilih...konpem meletups2 gitu..

wau...seksiiiot kasut...apsal kalu dilla g survey kt vincci kasutnye musti huduh2 ek? cantik ar kasut yg akak beli nih..jelez tuuu...