Followers

Monday, July 12, 2010

Batrice Warded @ High Dependency Ward, Hospital Kluang

Rabu - 7 Julai 2010 (admitted @ High Dependency Ward, Hospital Kluang)

Around pukul 3 am........Batrice dah start resah gelisah.......kejap2 bangun tukar posisi tido...tp aku layan kan jer.....and sapu2 VICK kat dada and belakang dia....selalu tu, after sapu VICK dia akan OK sambung tido ngan lena...tp kali nie cam tak ok plak....time nie takde perubahan apa2 lagi or maybe mak dia melayan dia dlm mamai2 kan...so, tak perasan ke apa...........tp, around pukul 6 aku bangun nak siap pergi kerja...aku tengok lain mcm plak keadaan anak aku nie...........lembik sesangat...and then...nafas dia mcm laju bebenar..........aku target dia nak kena semput cam b4 nie lah......ingat entry NIE.  1st time dia ambil Neb kat hospital kluang.........so, aku tak fikir apa2 yang serius........lepas mandi, siap bagai.......aku buatkan susu....and ingat nak kerja and tunggu hubby aku jer hantar dia pergi hospital...........tp...........NALURI seorang IBU kan...........hati aku betul2 berat nak pergi kerja..........hati aku kuat nak hantar terus dia pergi HOSPITAL even aku pergi sendiri coz' laling hubby aku terbongkang lagi tido coz' melayan bola sampai ke subuh kan............nak kejut cam tak sampai hati ler plak.............

Around pukul 7 ++ am tu, aku hantar mesej kat boss ckp aku masuk half day hantar anak gi hospital....so, aku terus drive bw Batrice ke Hospital.........tp tak pergi terus ke hospital besar coz' selalunyer hari bekerja nie.....utk pemeriksaan pesakit luar...kena pergi ke klinik kesihatan jalan mengkibol........sampai2 sana, kerani tu ckp utk demam now, kena pergi hospital kluang terus...........si batrice mmg dah flat sungguh ler...nak berjalan pun dia dah tak larat...........so, aku terus ke hospital kluang.......ke klinik saringan demam. 

Sampai tu...........belum sempat turun kereta, Batrice muntah..........habis baju dia kotor kena muntah.......so, aku call hubby suruh datang hantar baju dia...yelah, takkan nak pergi check ngan tak berbaju plak....sian plak anak dara aku tu............


tengok ler keadaan dia........tak bermaya langsung............sedih aku.............tp yang lebih buat aku sedih bila nafas dia start laju and kasar...........tp takde bunyi tau...........bila dia tak berbaju nie, baru ler nampak perut dia turun naik laju masa bernafas......OMG..........aku betul2 risau time nie.......

video


lepas laling hubby aku datang hantar baju.........terus aku bw dia jumpa doc utk check up............tp tu arr..........aku langsung tak terfikir nak ke Emergency Area......kalau tak kan, aku boleh skip nak menunggu nie.............bila doc check ...........takde demam ke apa..........suhu badan dia normal....aku tanya kena asthma ker.....tp doc tu ckp........takde coz' pernafasan dia clear takde bunyi.....tp yang menjadi masalahnyer ialah.............pergerakan dia menyedut udara tu laju sungguh....doctor pun tak sure kenapa..........so, doc decided utk hantar masuk ward for pemeriksaan lanjut.  Aku dah redha jer time nie..........demi anak kan.....biar lah masuk ward........biar lah aku berkampung kat ward...janji aku tahu punca kenapa anak aku jadi camtu............ikut kan hati, mmg aku malas nak berkampung dlm ward tu.......

After daftar sumer...........and masuk ward kanak2 hospital kluang............kebetulan, time Batrice admitted tu, doktor pakar tengah buat pemeriksaan.........so, mmg sangat2 beruntung ler tak payah nak tunggu lelama kan........doktor Mohamad terus jer check Batrice bersama2 ngan Doktor Lim & Doktor Frankey.  Tiga2 doktor buat muka serius........mcm2 dia soal aku.........and at the end, Doktor Mohamad cakap kena masuk ICU..........wahhh................luluh jantung aku dengar perkataan ICU tu..........yelah, Batrice mana lah pernah kena sakit teruk2 kan.........takat demam, selsema and batuk tu....biasalah bebudak............tp kali nie, terus kena masuk ICU...............

Doktor Frankey terangkan pada aku yang Batrice kena serangan asthma di tahap yang kritikal and ada jangkitan kuman di paru2 dia.....atau nama lain dia.......BroncoPneumonia OMG..........nak menitik air mata aku....tp aku tahan coz' aku tak mahu Batrice tengok mama dia nangis........aku tak nak nampak lemah di depan anak aku....aku kena kuat demi dia.....bila aku kuat.....aku harap, dia pun akan jadi kuat...............


for 1st day jer............4 kali dia kena cucuk........sian dengar dia meraung kesakitan...padahal b42 nie.....Batrice tak pernah menangis pun time kena injection...........even masa dia umur setahun lebih ......masuk hospital and admitted for 3 day ...........dia tak nangis langsung time cucuk utk masukkan jarum tu....siap dia tengok lagi nurse tu cucuk tangan dia.........tapi this time.........luruh hati aku dengar dia nangis mendayu2...........kalau sekali jer kena cucuk tu ok ler jugak...ini 4 kali tau.........1 utk masukkan jarum utk masuk air & ubat another 3 kali tu utk ambil darah dia...........sekali kat tangan tp tak clear plak line dia.....2 and 3 kat ibu jari kaki dia...........sedih ok............anak yang aku tahu seorang yang kuat tetiba jadi selemah itu.....aku tahan air mata aku ..............aku hanya mampu menangis dalam hati dengar raungan kesakitan dia......poor my lil angel


Sedih sangat2 tengok keadaan dia.............lemah tak bermaya langsung.......tp dlm sakit2 dia pun.......dia still lemparkan senyuman buat mama dia.........mungkin dia nak tunjukkan bahawa dia kuat..and mahu aku jadi sekuat dia............Allah, peliharalah anak ini........sesungguhnya dia adalah ANUGERAH terindah buat kami ya Allah............


Alhamdulillah............berada di ward ICU adalah yang terbaik buat Batrice.......penjagaan yang rapi, layanan staff nurse yang terbaik...........di sini, 1 pesakit akan di handle oleh 1 staff nurse.......sgt memuaskan hati.....and keadaan dlm ward ICU nie sangat2 lah tenteram............lagipun, at that time......cuma ada 3 pesakit saja termasuk Batrice.......seorang pakcik cina yang tak sedarkan diri and sorang melayu umur around 30-an masuk coz' sakit jantung............so, Batrice dpt rehat dgn sangat2 aman..........yang kedengaran hanya bunyi mesin2 perubatan..........


 Keadaan Batrice for 1st nite di ward ICU........tido dgn sangat nyenyak.......


21 comments:

Emy Omar said...

Zana,sedih tengok keadaan Batrice..akak dah penah rasa tgk anak kena cucuk2 ni zana,time mia kecik kat NICU dulu huhu..memang tak sampai hati tgk tapi kita kena kuat la kan demi anak..alhamdulillah batrice dah kembali pulih..jaga makan dia zana,akak pun ada sejarah asthma..akak ni alah pada habuk..cuaca yang terlalu panas pun tak boleh & kalau makan akak kalah dengan kcg..especially kacang tanah..kalau mkn nanti start batuk & akan kearah itu la..tapi lain orang lain alahannya..zana kena selalu monitor dia..apa2 pun both of u take care ye

oli said...

terperanjat saya tgk video yang zana rakam tu...sangat kritikal kan sebab nafas batrice sangat laju...
alhamdulilah batrice dah sihat!!!!
doktor ada suruh monitor ataupun bagi inhaler tak?

yong ibu chem said...

sedihnya aku zana, tgk batrice tercungap2 mcm tu. tak leh bygkan klu terjadi pd aku berhadapan semua tu!anak dah la sorang tu je. tu la nyawa aku.

plg aku takut, anak yg sentiasa sihat, riang tetiba sakit.

alhamdulillah, batrice semakin sihat kan. ko jaga diri juga. betul kata ko, bila anak sakit, kita sbg ibu mmg kena kuatkan. klu tak siapa nak jg anak kita..

to batrice: auntie doakan batrice akan terus sihat sepenuhnya ye..

☆ lieya latif ☆ said...

zana, nasib baik ko alert ngan keadaan batrice pagi tu ...kalo laa ko pegi keje jugak...dgn hemlin tdo sebab dah layan bola, mmg aku tak dpt bygkan....betol ckp ko, naluri seorg ibu mmg kuat.....

aku tgk video tu mmg takut ko...aku suruh lily tgk die ckp batrice susah gile bernapas sebab tu gelombang perut die turun2 naik teruk sgt....

syukur ko cepat bawak gi spital zana....lepas ni ko kene extra care batrice ni zana, tak leh dah kasi die main lasak2 lari2 sume ni, takut semput dtg balik.....ko pun kene kawal mkn die, jgn bagi yg sejuk2 sgt....lagi2 musim ujan2 petang nie.....

aku sekeluarga doakan semput batrice tak dtg balik seteruk nie....seksa tgk die bernapas camtu.....

☆ lieya latif ☆ said...

zana, nasib baik ko alert ngan keadaan batrice pagi tu ...kalo laa ko pegi keje jugak...dgn hemlin tdo sebab dah layan bola, mmg aku tak dpt bygkan....betol ckp ko, naluri seorg ibu mmg kuat.....

aku tgk video tu mmg takut ko...aku suruh lily tgk die ckp batrice susah gile bernapas sebab tu gelombang perut die turun2 naik teruk sgt....

syukur ko cepat bawak gi spital zana....lepas ni ko kene extra care batrice ni zana, tak leh dah kasi die main lasak2 lari2 sume ni, takut semput dtg balik.....ko pun kene kawal mkn die, jgn bagi yg sejuk2 sgt....lagi2 musim ujan2 petang nie.....

aku sekeluarga doakan semput batrice tak dtg balik seteruk nie....seksa tgk die bernapas camtu.....

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

sedih baca entry ni zana...kalau anak2 sakit mesti tak keruan hati dibuatnya kan....semoga zana tabah menghadapinya....

Gieyana said...

Zana..sedeyy bc entry Zana nie..moga Batrice cepat sembuh yer..tabah k menghadapi dugaan Allah..naluri Ibu kan, hati kita cpt tersentuh bila anak sakit..b strong k!

lily azliyana @ mama zara said...

ya Allah..sedihnye tgk keadaan batrice..lagi2 video die bernafas tu,,mmg nmpak tercungap2 sgt..dpt bygkan keadaan mase tuh..nasib dokter pakar kebetulan ade kat sane kan..dptlah batrice cepat2 dpt proper treatment..nway, alhamdulillah, batrice dh ok dh kan skang..

Irma Ruhani said...

kesiannye..Batrice, Hazim pun ada asma. selalu lah kene monitor dia.Apa kata ambil Pnemococal Vacsine utk Batrice. bukan lah untuk elak tak kene astma lagi tapi sbg protection. try minta sugesstion doc.

wawadira said...

pengalaman yg ko alami lebih kurang ngan aku msa puteri msk ward dlu...msa tu dah tk igt penat n dunia lain lg...tp apa yg best msa tu la kita blh meluangkan msa sepenuhnya wat ank kita...hopefully...itulah kali pertama n terakhir berkampung kt ward kerana anak2.

Nana said...

sebak baca kisah zana...hati ibu mana yg tahan bila tgk anak sakit kan....

nome said...

hai zana..i sebak baca entry psl anak u nih....hope anak u akan sihat secepat mungkin...x tahan rasanyer tgk keadaan dia begitu...i doakan yg terbaek utk anak u...tabahkan hati u zana...sesungguhnyer u mmg cekal dan tabah dlm menghadapi ujian Allah nih

NOR RIZAN BINTI ABD RANI said...

Ujian dari Allah ya dik...kita kena menerima ujian ini dgn hati yg tabah dan sabar...sesungguhnya Allah s.w.t tak akan memberi ujian pd org yg tak mampu melaluinya, awk adalah org yg terpilih....bagi lah batrice vitamin utk menguatkan system pertahanan bdn dia ya, dia ank yg special utk awk jaga sepanjang hidup awk...semoga awk sabar membela ank yg comel ini....

[-suziey-] said...

OMG...siap masuk ICU...huhu..kalu kt mmg xkeruan..meraung dh..eh xdela meraung..tp asyik mengalir air mata je la..xsanggup tgk ank derita sakit..kesian sgt..tmbah bila doktor ckp perkataan kritikal..huhu lg la xlena tidoooooo..smga batrice sihat ..

Dilla Ady said...

baru separuh bace entri akak, da meleleh2 da airmate...kena cepat2 kesat..nnti bos nampak..huhu..

ohhh...tak leh la tgk bebudak sakit..sian..sib baik akak tergerak nk bawak gi spital..tak sangka seserius itu rupanye athma batrice..

doa die cepat sembuh, ceria n aktif cam dulu..


akak tabahkan hati ye!

atty's said...

salam zana..sedih lak kty baca entry ni ..tingat masa anak2 masuk ward..hanya kerana denggi pun .bila doctor kata kena masuk wad.kty rasa mcm sedih sgt..nie kan lagi batrice..
tgk video pun ..mmg nampak teruk..bagus doctor .cepat berrtindak.harap batrice cepat sembuh ye

♥♥♥ سواي @ ماما ايمان شاهيراه ♥♥♥ said...

Ya Allah laju benar nafas batrice...sian tgk dia bnafas...

Al-hamdulillah ko ikut gerak hati ko zana... syukur sgt2 ko cpt pergi hospital....

semoga batrice semakin baik kesihatan dia.... x senang duduk aku bila baca kt status ko fb ari tu....

Cik Nurul said...

sedih tengok keadaan batrice..sedihnya sampai meitik nurul baca entry ini...

watie said...

mengikuti perkembangan batrice dari kecik.. membesar sebaya cik mya.. sedih sangat2 x tertahan rasanya.. alhamdulillah batrice dah sihat.. semoga kesihatan batrice semakin baik..

akiratoriza said...

Salam zana.. bergenang air mata aku baca aper yang ko tulis.. aku memang paham perasan ko masa tu sebab aku pun pernah alami masa hari pertama Adam lahir dah kene cucuk sana-sini n admitted ke NICU selama 2 minggu... Apa yang penting sekarang adalah ko jaga kesihatan ko then beri 24hrs attention terhadap Batrice... banyakkan berdoa kepada Allah moga-moga hari yang mendatang akan bertambah ceria...amin.

Ben Skymmar said...

Saya dulu sakit bronkitis. Doktor yang check kata saya ok. Bangang punye doktor, dah sesak nafas, suara macam rockers dia boleh tak minat nak layan. Tapi saya pilih untuk masuk wad. Syukur dapat doktor islam yang tahu masalah. Tak semua doktor pandai, ramai yang bangang2.