Followers

Monday, September 20, 2010

2 Syawal 2010

Kenal bebudak comel nie....Mia & Mija.  He he he....raya ke-2 kami gerak balik ke kampung aku @ Felda Bukit Batu, Kulai.  Before tu, sempat gark ler singgah rumah mak Lieya.  Makanya sempat ler jugak budak2 nie bermain...mak2 bergossipan, papa2 citer apa2 yang patut.  Kat rumah lieya, we'll di jamu ngan nasi, ayam masak kari, sambal petai and rendang daging.  He he he...tak dpt nak makan byk pun....coz' b4 singgah rumah lieya, we'll sempat makan KFC kat Simpang Renggam......selepas di paksa oleh lieya...baru ler aku makan..tu pun gigih nak menghabiskan nasi...laling hubby aku tak makan.....


Sweet jer nengok bebudak nie dah pandai main bersama2.  Last year datang.......Batrice malu2 kucing tak pandai berkawan lagi...la nie, dah pandai kawan...buat rumah orang cam rumah dia.


Dari rumah lieya...terus ke rumah arwah atuk belah my mum. Makcik2 dah ada berkumpul kat sana.  My mum pun sebelum raya lagi dah berkampung kat rumah arwah atuk.  Malamnyer kami gerak ke Kulai plak...rumah Cik Ana....mcm2 ada...sambal udang, sate goreng, ayam goreng......rezeki yang ada di kongsi ramai2...meriah...makan rebut2.......he he he...tu yang meriahnya bila kumpul belah my mum.....ramai orang..happening......and pot pet pot pet selagi tak tido...ada jer citer..sikit2 gelak...


tp kat belah my mum nie.....kawan2 Batrice ramai yang lelaki ler...sepupu2 aku yang kecik2 ramai yang lelaki...anak2 sedara pun ramai yang lelaki...yang pompuan ada ler seketul.  tu pun belum pandai nak geng ngan batrice...makanya si abang2 nie ler tukang layan si Batrice...di paksa ok.....


meriah mm meriah.........coz' ramai...mari kita berkampung kat luar jer...bentang jer tikar...menjadi ler memasing buka cerita.


Lepas tu, sessi bergambar2....aku malas nak tepek kat sini...tepek mana yang penting je lah yerk...lagipun gambar ahli2 keluarga belah my mum......buat kenang2an di kemudian hari.

Dah kenyang...dah penat sembang, balik Bukit Batu balik.  Tido kat rumah arwah atuk aku...lama dah tak tido kat sana...bertahun rasanya.......tahun nie baru lah nampak hidup kembali rumah tinggalan arwah atuk aku tu.......insya allah, tahun depan...family my mum cadang nak sambut raya kat rumah arwah atuk jer...kumpul ramai2 adik beradik....masak ramai2 di malam raya...sure seronok kan.......

20 comments:

LyNn HaMzAh said...

seronoknya dapat jumpa dgn lieya n family...kak lynn lama betul x jumpa korang...rindu betul...

nieda said...

bestnya, meriah

norhidana said...

wahhh bestnyer dpt jumpa ngn mak yong tu ek... hehhehe
aku pakkal bz raya ke2 ngn reunion ngn jln2 umah sedara, kalu tak blh gk jln jauh skit jumpa mak yong...

seronok la batrice ek... baju kurung batrice tuh ala2 baju mia mija kn

Dee said...

eh..gambar ngan lieya mana? hahaha..comelnya budak ber3 tu..

[-suziey-] said...

bestnye batrice ade sepupu segeng sebaya..ha bahasa ape tu..ekkek:P aQeel xramai sepupu..so dia ala2 ngn dunia dia sdiri..hiks:D

☆ lieya latif ☆ said...

meriah2...rupenye sampai ke mlm korang berjalan yeak...aku lepas ko balik tu zana terus sambung membuta hahaahahahah.....

batrice tetap maintain walaupun dah sampai malam...rambut cun jek tersisir hah .....he he he he

Sham Ummi Echa said...

smpat ko beraya umah lieya kan.. jeles tgk korang dok johor ni tau.. dpt g beraya kg memasing.

elok je batrice ngan rmbut pelesu dia tu yer..eh betul kan rmbut pelesu tu? kemas elok je anak ko.. echa ikat rmbut pon xmo.. baju kurung pon xmo kancing kt leher.. dia kata trcekik..geram je aku

KSWSK said...

3 dara cilik zaman IT...

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

Kak lynn - tu lah kak lyn. Nasib baik ler mak lieya nie kat simpang renggam jer...tu yg berkesempatan nak menyinggah tu...tp bila turn dia beraya kat melaka....timing lari sikit arr nak beraya rumah dia....

kan seronok kalau dpt buat reunion kak lyn

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

Nieda - kalau belah mak zana mmg meriah nieda, coz' adik beradik mak ramai...14 org sumernyer....so mmg meriah

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

Dana - aku ni pun nasib ler mak lieya nie @ simpang renggam, sejalan nak ke rumah atuk aku...so, sempat ler menyinggah...kalau tak...ntah sempat ntah tak....

haah, lebih kurang jer....tp lieya nyer import dari bandung..akunyer import dari simpang renggam jer...hik hik hik

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

Dee - gambar ngan lieya takde...mak buyung tu sempoi jer time kami datang....dia pun cam malas jer nak bergambar....

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

Suziey - tp tulah...belah zana mmg sumer geng dia pkt lelaki...belah hubby jer lah kaya ngan sepupu2 pompuan.....

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

Lieya - ha ha ha....aku gerak dari rumah ko pun dah petang...sedar tak sedar..dekat 2 jam gark kat rumah ko..kalau dah borak..tu pun nasib baik ler hemlin dah sound nak balik ke tak nak..kalau tak, sure lagi lama kita sembang kan....

yg bab rambut tu mmg boleh di banggakan ler....walaupun sempat tido balik dari rumah ko tu, still bertahan lagi tahap kekemasan dia....ko tahu, kul 8 ++ pm tu, sempat lagi aku ngan makcik2 aku shopping @ tesco kulai....wakwkwakwawah

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

Sham - nasib baik ler rumah mak lieya nie sejalan ngan rumah atuk aku sham....boleh gark menyimpang kejap.

betul arr tu rambut pelesu..nak harap rambut dia pintal2 camtu..kirim salam. bab rambut tu, boleh di puji gark ler anak dara aku tu....dia tak kisah...sangat....baju kurung pun dari pagi bawak ke malam bertahan....dah besar nie, ngikut kata sikit..lagipun aku pancing baju dia sama ngan baju aku..tu yg bertahan tu

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

Wawa - pelapis generasi akan datang..mana tahu2 esok2 diaorg plak sambung tradisi mama masing2...he he he

ieda said...

seronoknya dikkk dpt berkumpul mcm nie kann ramai2 .. raya nie lahh budak2 no 1 yg paling happy ..

kalau mcm keluarga hanim ramai ..best sgt2 .. family akak ciput jerk heheh tapi meriah kerana anak2 hehehe

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

Kak Ieda - mmg seronok kak bila berkumpul dgn family belah zana..meriah ngan makcik pakcik yang satu kepala.....

bebudak mmg ler yg paling seronokkan....berkumpul main tak henti2 jer

˙·٠•●♥ Cik Puan Mimi ♥●•٠·˙ said...

wah meriah sakan zana kau jalan sampai ke malam.. akak ni tak beraya sangat pun..

seronok kan ingat kisah raya kita 2thn lepas.. sama2 gi beraya rumah lieya dengan eina.. ntah bila nak ulang balik macam tu

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

kak mimi - time raya ler kak baru dpt nak jumpa ngan sedara mara.

haah kan.....happening jer time tu. Cuma zana tak join gi umah kak iena...next year kita buat lagi ler cam dulu2...kumpul ramai2 lagi geng blogger kita....ila pun boleh ajak.